reede, 27. november 2015

Kilupirukas

Kalakehad on inimtoiduks olnud sajandeid. Seega on välja kujunenud ja kodumajapidamistes tarvitusel hulganisti kilukehade kulinaarseid retsepte ja erinevaid valmistamisviise. Tuntumad neist: külmutamine, soolamine, kuivatamine, praadimine, keetmine, suitsutamine, marineerimine, grillimine ja aurutamine. //Wikipedia//
Kuna meie laual on päris tihti vürtsikilu leivapealsena, siis pirukasse sai seda pandud esimest korda ja pettuda ei tulnud. Mõnus muna-kala-tilli kooslus, kuid  maitselt jäi minu jaoks veidi liigasoolaseks. Kas oli see seotud äkki sellest, et kasutasin konserv vürtsikilusid, mis said enne siis korralikult puhastatud või siis marinaadist, milles need kilud olid aega veetnud. Kokkuvõttes aga oli tulemus väga väga hea, teen teinekordki. Ideaalselt tegelikult sobilik nt Vabariigi Aastapäevaks.


Vaja:
500g pärmi-lehttainast
värsket rohelist sibulat (peotäis või kaks)
3-4 keedumuna
umbes 45 puhastatud vürtsikilu
tilli
2 toorest muna
100-150g vahukoort

Rulli taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ning puista peale hakitud roheline sibul. Seejärel puista laiali hakitud keedetud munad, mille peale omakorda lao puhastatud vürtsikilud. Viimased puista üle omakorda hakitud tilliga. Klopi munad kausis lahti ja sega vahukoorega. Kalla saadud segu kilufileedele.
Küpseta 200kraadises ahjus u 20 minutit või kuni pirukas on kuldpruun.
Et soolasust mahendada serveerisin kõrvale hapukoore külmkastet.

allikas: MinuSahver

Kommentaare ei ole: