laupäev, 30. juuli 2011

Spageti-ahjuvorm

Lihtne roog, mis valmib kiirelt ja lihtsalt.



Vaja:
250g spagette
2 tomatit
u 300g sinki(võib asendada pizzakattega)
2-3spl ketshupit
100-150g riivjuustu
ananassikonserv(tükeldatud)
soovi korral küüslauku



Murra spagetid väiksemaks ja keeda vastavalt juhendile. Võid keeduvette lisada ka veidi soola ja õli. Pane valmis spagetid võitatud ahjuvormi põhja, selle peale määri ketshupit. Selle peale lisa kihiti viilutatud küüslauk, tükeldatud sink, tomativiilud, ananassikuubikud ning kõige peale riivjuust.
Küpseta 220 kraadises ahjus 15-20 minutit. Jälgi küpsemise ajal juustu, kui see kuldpruun, siis võta vorm ahjust.

allikas: Naistelehe Nipiraamat, aprill 2010

Läätse köögiviljahautis

Tahtsin proovida midagi läätsedest ja siis keerasin sisuliselt kokku hautise kodus leiduvatest koostisainetest.



Vaja:
klaas läätsi(mina kasutasin punaseid)
pool värsket suvikõrvitsat
pakk külmutatud köögivilju(sisaldas tomatit, herneid, paprikat, suvikõrvitsat)
puljong(1 pakk köögivilja oma)
2 purki valged oad tomatikastmes
liha(kasutasin sealiha guljashi)

Tükelda vajadusel liha suupärasteks tükkideks ning pane veega podisema. Vett pane just niipalju et liha oleks vee all. Kui liha on pehme, siis lisa külmutatud juurviljad. Vaata et vett oleks piisavalt. Lisa ka läätsed. Kui juurviljad on enam-vähem pehmed, lisa värske tükeldatud suvekõrvits, puljong ning oad (1 purgi lisasin ilma vedelikuta). Sega kõik läbi ja lase podiseda niikaua kui juurviljad ja läätsed pehmed.

Suvine köögivilja lasanje

Kuna aiast üht-teist ikka juba võtta, siis sai proovitud Jamie Oliveri "30 minute meals" raamatust üht mõnusat suvist lasanje retsepti.



Vaja(6-8'le):
punt varast sibulat(spring onion)
1/2 30g purki ansoovist õlis
6 küüslauguküünt
700g sparglit(mina kasutasin rainbow firma purgist olevaid, kuna värskeid kukskilt ei saanud, 2 purki)
500g herneid(originaalretseptis külmutatud, aga kui aiast võtta, siis värsked ka imehead)
300g põldube(originaalretseptis külmutatud, aga kui aiast võtta, siis värsked ka imehead)
punt värsket piparmünti
300ml kohvikoort
1 sidrun
300ml köögiviljapuljongit
2x250g kodujuustu
2x250g värsket lasanjet(kasutasin ise tavalisi kõvasid, sellega siis küpsemisaeg kindlasti pikem)
parmesani juustu
mõned varred värsket tüümiani



Tükelda sibulad. Pane ansooviste õli koos poole koguse ansoovistega pannile(kõrgem pann või pott). Lisa sibul, purustatud küüslauk, sega ilusti läbi. Eemalda sparglite alumised otsad(kui kasutad värskeid), samuti õie osad(need jäta alles hiljem kasutamiseks). Tükelda varre osad ja lisa pannile koos soola-pipraga. Lisa törts kuuma vett ja lase sibulal-küüslaugul-ansoovistel ja sparglil podiseda. Kuna kasutasin soolvees purgis olevat sparglit, siis väga kaua ma podiseda ei lasknud, vaid lisasin ka üsna pea herned-oad koos piparmündi ja koorega. Lisa ka sinna hulka poole sidruni riivitud koor. Kui kooslus on enam-vähem pehme, siis purusta see veidi potis nt pudrunuiaga, ära päris pudruks tee kõike, mõned terved oad-herned võivad ikka sisse jääda. Vajadusel maitsesta. Lisa puljong ja lase keema. Seejärel lisa 1 pakk(250g) kodujuustu, sega läbi. Nüüd peaks konsistents olema parajalt kreemjas. Võta tulelt. Võta ahjuvorm (u 30x35cm). Pane põhja köögivilja segu, sinna peale üks kiht lasanjet, mille peale riivi parmesani, siis taas kiht köögiviljasegu jne, kuni segu jätkub. Viimaseks kihiks jäta lasanje. Võta teine pakk kodujuustu(250g), lisa sinna veidi vett ning pane viimaseks kihiks plaatide peale. Sinna omakorda laota alleshoitud spargliõisikud(kui kasutad värskeid, siis prae neid natuke õlis eelnevalt). Vajuta kõike natuke allpoole, et kõik oleks vedelikuga kaetud. Lisa veel kiht parmesani ja pane ahju. Kraadideks ja minutiteks arvestasin selle, mis lasanjeplaatide pakil peal. Kuid jälgi vormi ahjus, kui lasanje ikka juba pehme ja juust kuldne, siis võta välja.

allikas: Jamie Oliver "30 minute meals"

esmaspäev, 25. juuli 2011

Vaarikajogurtikook küpsisega

Taaskord üks lihtne ja küpsetamist mittevajav suvekook. Mõnus jogurtine ning maitsev.
Retsept "Armastus küpsetamise vastu" blogist.



Vaja:
90g Selga kakaoküpsiseid ( umbes pool pakki)
9 Digestive küpsist
100g võid

5dl vaarikajogurtit
200g vanilli kohupiimapastat
2sl suhkrut
3sl želatiinipulbrit
1dl õunamahla
4 küpsist - täidise sisse tükkidena

Põhja jaoks purusta küpsised. Sulata või ja sega purustatud küpsistega. Vooderda 24cm läbimõõduga koogivormi ääred ja põhi küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru koogivormi põhja.
Täidise jaoks pane želatiin õunamahla sisse likku. Seejärel sulata ja lase veidi jahtuda. Samal ajal sega jogurt, kohupiimapasta ja suhkur. Seejärel lisa pidevalt segades jahtunud želatiinisegu jogurtimassi hulka. Murenda küpsised suupärasteks tükkideks ja lisa massi hulka ja tosega õrnalt läbi ning vala koogipõhjale. Kata koogivorm toidukilega ning lase külmkapis seista üleöö(võib ka vähem, aga jälgi et mass oleks tarretunud).

Kiire grillmarinaad lihale

Kui poemarinaadid ära tüütavad, võib proovida üht lihtsat ja kiire marineerimisajaga marinaadi.
Panen kirja suuremad kogused kui originaalretseptis, kuna meid on suviti palju ja siis opereerin kohe suuremate kogustega. Liha oli maitsev ning pildile saingi vaid viimase õnnetu tüki.



2kg liha

6spl magusteravat tshillikastet
4spl sojakastet
4 küüslauguküünt
1/4 tl ingveripulbrit(originaalretseptis oli kirjas väike tükike värsket ingverit, aga ise kasutasin pulbrit)

Kui liha pole sobivas suuruses, siis tee need.
Sega omavahel marinaadiained - tshillikaste, sojakaste, tükeldatud küüslauk ja ingver.
Pane liha sobivasse anumasse, kalla marinaadiga üle(vaata et kõik tükid saaks ikka kokku) ja lase 10-15 minutit seista.
Seejärel grilli või prae grillpannil. Kui marinaadi jääb lihadest üle, võib sellega ka peale liha ringipööramist liha määrida.

allikas: Anna-Liisa kokaraamat 2

Burgeripidu ja puhkus võiski alata


Nagu pealkirjast võib välja lugeda, on puhkus ka minu õuele jõudnud. Kuigi täna on ametlikult esimene päev, siis peale viimaseid pingutusi reedel olen tegelikult juba päris palju jõudnud - päev kaatriga Emajõel, päev Tallinnas, kasvuhoone rohimine ja kokkamine, jõudumööda püüan mõningaid tegevusi ka kajastada.
Kuid reedel peale arvuti sulgemist otsustasime teha ühe korraliku burgeripeo - hamburgerite ja coca-colaga.
Burgerid said valmistatud juba enne ära proovitud retsepti järgi, seekord siis vaid grilli kasutatud liha küpsetamisel.

reede, 22. juuli 2011

Lihtne küpsisekook

Olin juba ammu selle retsepti Ragne blogist endale salvestanud, kuid tegemiseks läks alles nüüd. Just paras, mitte küpsetamist vajav suvekook.




3 pakki vaniljeküpsist
500g hapukoort
ca 30g halvaad, peeneks hakituna
kanget kohvi (immutamiseks)
kaneeli



Laota alusele 3x5 küpsist. Immuta kohviga ning määri peale 1/3 hapukoore kogusest, raputa peale veidi halvaapuru. Kata küpsistega. Immuta jällegi. Määri peale 1/3 hapukoore kogusest ning veidi halvaapuru. Kata küpsistega ja immuta kohviga. Määri pealmine kiht ja ääred kokku hapukoorega. Järgijäänud küpsised purusta peeneks. Puista küpsisesegu ka kõige peale. Raputa üle veidikese kaneeli ja halvaapuruga. Lase külmakapis seista ca 5-6 tundi.


Ja juurde mõnusaks suvejoogiks mustasõstra smuuti:
musti sõstraid
banaani
õunamahla

Blenderda ja naudi.

kolmapäev, 20. juuli 2011

Mahlane kirsikook kohupiimaga

Kui ma olin ära lugenud Tuuli mõnusa postituse Peipsiveerest, peale mida tuli kohe allolev kook, siis pikemalt mõtlemata tegin ka selle otsa. Mõnusalt suvine, kuigi kirsse meil endal pole ja seega läksid käiku külmutatud.




Põhja jaoks läheb vaja:
4dl jahu
0,5dl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
0,5tl soola
100g võid
1 muna

Sega kuivained omavahel, lisa muna ja sulatatud või. Tekkima peaks vormitav tainapall. Kui tainas ei hakka ikka hästi kokku, siis lisa supilusikatäie kaupa jääkülma vett kuni tainas on palliks vormitav. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Jahtunud taignaga vooderda lahtikäiva vormi põhi ja ääred. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures ca 5-7 minutit.

Täidise jaoks läheb vaja:
400g kivideta kirsse
1spl tärklist
0,5dl suhkrut

Purusta kirsid saumikseriga, sega suhkur tärklisega ja kalla kirsimassi sisse. Kalla eelküpsetatud tainale. Minul jäi mõni kirss isegi terveks ja hiljem oli vahva leida ka mõni tahkem tükk hamaba alla.

Kohupiimakatte jaoks läheb vaja:
600g kohupiima (sobib ka kodujuust või toorjuust)
3 muna
1dl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Kui kasutad kohupiima või toorjuustu, siis sega see kohe munade ja suhkrutega(kui kasutad kodujuustu, siis suru see läbi sõela või suru kahvliseljaga peenemaks, eesmärk on suured kodujuustuterad veidi peenestada, lisa juurde munad, suhkrutega). Sega mass ühtlaseks ja tõsta lusikatäite kaupa kirsitäidisele (kallates lükkaks pealiskiht kirsikihi laiali). Küpseta 180 kraadi juures 45 minutit. Enne maiustamist lase koogil jahtuda.



Ja suvise koogi kõrvale ka miks mitte rüübata kirsismuutit:
kirsse
banaani
õunamahla

Blenderda ja naudi.

pühapäev, 17. juuli 2011

Mustikasmuuti

Kuna mustikaid sai täna korjatud enam kui küll, siis koogi kõrvale sai valmistatud ka maitsvat värsketest marjadest jooki.




Vaja:
peotäis mustikaid
2 banaani
vastavalt vajadusele õunamahla

Koori banaanid. Murra parajateks tükkideks ning aseta blenderisse, lisa mustikad ning vastavalt oma joogipaksuse eelistusele mahla (alguses võib vähem panna, ning vajadusel lisada). Püreesta ning naudi.

Mustika hapukoore-kohupiimakook

Kuna mustikametsa sai täna taaskord väisatud, siis oli tahtmine ka neid kohe värskelt kasutada. Kokkamine blogist sai leitud üks lihtne kirssidega kook, kus siis viimased said vahetud mustikate vastu.



Põhi:
2,5dl jahu
60g suhkrut
1/4tl küpsetuspulbrit
1tl vanillisuhkrut
110g võid
1,25dl kookoshelbeid

Täidis:
600g kohupiimapastat
100g hapukoort
3 muna
1tl vanillisuhkrut
1dl suhkrut
mustikaid



Põhja jaoks segada kuivained omavahel ning lisada sulatatud või, sega taignaks(tainas jääb parajalt mure) ning katta 2/3 taignaga koogivormi põhi (kasutasin 26cm pirukavormi).
Täidise jaoks segada kokku kohupiim, hapukoor, munad, vanillisuhkur ja suhkur. Kallata täidis koogivormi ning katta pealt mustikatega. Kõige peale pudistada järelejäänud 1/3 põhja taignast.
Küpsetada kooki 200 kraadises ahjus 40 minutit. Serveeri jahtunult.

idee: http://kokkamine.wordpress.com/2010/08/26/kirssidega-hapukoore-kohupiimakook/

Suvine hautis

Pole paremat toitu, kui värsketest asjadest koosnev hautis. Seda eriti kaunil suvepäeval.




Vaja värsket:
kartul
porgand
kapsas
hernes
suvikõrvits
till

et asi lihasem oleks siis lisasin ka frikadelle ning puljongikuubiku.




Tükelda kogu värske kraam ja aseta potti keemise kiiruse järgi (esmalt siis liha, edasi kauem keevad produktid ning podisemise ajal sellised köögiviljad, mis vajavad vähem keemisaega). Keeda niikaua kui asjad tunduvad kõik pehmed ning naudi tõelist suvist maitset.

Valge shokolaadi ja metsmaasika toorjuustukoogikesed

Sain Aet köögis blogist innustust, kasutada ka väikseid nö "brülee" vorme koogikeste tegemiseks. Alati ei pea olema üks suur, kui võib ka mitu väikest teha. Sellega samuti on eemaldatud oht, et võtaks veel ühe tüki. Vähemalt meie peres, kuna kui kõik kokku saame, ongi meid just parajalt kuus, nii et igale üks.
Kuigi nende koogikestega oli nii mõnegi suust kuulda, et tahaks veel.




Põhi (6 väikest vormi):
100g digestive küpsiseid
50g võid

Täidis:
1 muna
50g suhkrut
250g mascarponet
75g hapukoort
2sl sidrunimahla
100g valget šokolaadi
100g metsmaasikaid







Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Jaota võiga segatud küpsisepuru võrdselt portsjonvormide põhja ja suru tihkeks. Täidise jaoks vahusta muna kergelt suhkruga, jätkates kergelt vahustamist lisa osade kaupa mascarpone, hapukoor ja sidrunimahl. Sulata vesivannil valge šokolaad. Lisa sulatatud šokolaad segule ning sega ühtlaseks. Kalla segu portsjonvormidesse ning puista sisse enda jaoks sobivaid marju, mina kasutasin seekord metsmaasikad.
Küpseta vorme vesivannil 150-kraadises ahjus ca 45-50 minutit. Jahuta ja serveeri.

esmaspäev, 11. juuli 2011

Täidetud tortiljarull

Mõnus suvine amps, mille jaoks pole isegi vaja kuuma pliidi ees olla. Sobib igati hetke ilmasid arvesse võttes.



Tortiljad
Ürdi või küüslaugumaitselist toorjuustu(nii täidise kui ka määrimise jaoks)
punast või kollast paprikat
marineeritud kurki
sinki
hapukoort
murulauku

Tükelda vajalikud ained kaussi, lisa toorjuustu, hapukoort ja murulauku. Sega läbi, nii et jääks paraja konsistentsiga(mitte liiga vedel) segu. Määri tortiljale toorjuustu, aseta keskele mõned salatilehed, mille peale laota paras kogus segu. Keera tortilja rulli, lõika keskelt pooleks ja naudi.



allikas: Anna-Liisa kokaraamat 2

Mustikaleee...


Peale mõnusat Õllesummeri tshilli sai veel laupäeval ette võetud retk maale, kus siis sai nii päikest võetud, ujutud ja otseloomulikult kokatud. Sellele eelnes aga musitkalkäik. Kuna püahpäeval oli ilm tiba jahedam kui muidu, siis asutasimegi end taaskord kohta, kus ema ja Anita olid juba 3korda käinud ja jätkus seegikord meile marju. Neid oli ikka väga-väga palju.









Peale väsitavat marjakorjamist sai valmistatud otseloomulikult värsketest marjadest kooki.

Mustika-kohupiimakook



Põhi:
100g võid
1dl suhkrut
2,5dl jahu
pool tl küpsetuspulbrit
1tl vanillsuhkrut
pool tl soola
1 muna

Täidis:
600g kohupiimapastat
1dl suhkrut
1tl vanillsuhkrut
2 muna
mustikad



Sega omavahel põhja ained - esmalt kuivained ja siis lisa muna ning sulatatud või(tegelikult oli originaalretseptis taaskord või-jahu näppimine, aga teate ju mind).
Suru tainas võitatud 24cm läbimõõduga vormi põhja ja ääretele.
Sega omavahel täidiseained ning vala põhjale. Kõige peale pane mustikaid, niipalju kui raatsid:). Küpseta 200kraadises ahjus 25 minutit.

Aluseks võetud samanimeline kook raamatust 100 Kooki 2, kuid veidi mugandatud.

teisipäev, 5. juuli 2011

Üks täiuslik nädalavahetus

Kuna reedel kiskus meie mõlema tööjuures kuidagi varakult vaiksemaks jääma, siis saime juba tiba varem kui tavalielt autole hääled sisse ajada ja varem maale sõitma hakata. Mis mulle väga meeldib. Ilm oli super, liiklus ka kuidagi tagasihoidlikum ning kohale jõudes sai kiirelt ujukad selga aetud ja tiiki end kastma hüpatud. Oh seda õnne ja jahutust. Pea terve tee ma piinlesin - nii lämbe ja raske oli kuidagi olla, teepealt soetatud 2 Värskat kaudusid kui kõrbesse. See tiik oli nagu õnnistus sihtpunktis. Kuigi järv on ka meil ikka väga väga lähedal, isegi nö oma kallas, kuid viimasel ajal pole viitsimist sinnagi jalutada, kui saab end pea ukse ees tiiki kastma minna. Reede sai veel hilist õhtusööki ja sooja ilma nauditud rõdul ja nii see kõik algaski.
Laupäeval sai kiirelt linnaring tehtud - söögikraami hangitud ja kohustuslik tururing tehtud, mis siis et minu jaoks jäi seekord tulemus nulli lähedale(ok, 1 asja ikka sain ka:)), peale mida sai siis kohe nädalavahetuse 1 kook hakkama pandud.

Küpsise-halvaakook marjadega (retsept Perenaine.ee)




Põhi:

180g šokolaadiküpsiseid
7sl kanget kohvi
2sl hapukoort

Täidis:

360g heledaid küpsiseid
75g halvaad
500g hapukoort

Kate:

180g šokolaadi küpsiseid
200g hapukoort

Põhja valmistamiseks purusta küpsised hästi peeneks, lisa kohvi ja hapukoor, sega ühtlaseks.
Suru segu 26cm koogivormi.
Täidise jaoks purusta küpsised, aga jäta ka suuremaid küpsise tükke, peenesta halvaa. Sega küpsiste ja halvaa hulka hapukoor, pane segu koogipõhjale.
Katteks peenesta šokolaadi küpsised, sega hapukoorega ja aseta täidisele.
Lase külmikus mõned tunnid kuni üleöö seista. Kata kook enne serveerimist pealt meelepäraste marjadega.


Peale koogi külmkappi asetamist sai end mõnusalt tiigi äärde lamamistoolile sätitud, värske Oma Maitse kaasa haaratud ja nii ma seal ca 3,5 tundi mõnusalt päikese käes olla saingi, vahepeal ka tiigis ujumas käinuna. Kontoriinimese värk, seda enam kui pead veel puhkust ca 3 nädalat ootama.
Kuna õhtuks oli külalisi oodata, siis sai peale lebot selleks valmistuma hakatud - saun, salat, grill ja joogid. Nagu ikka suvel. Ning magusaks siis mõnus ülalmainitud küpsisetort.
Aga pühapäev saabus suhteliselt jaheda ilmaga ning seetõttu otsustasime emaga minna metsa maasikaid vaatama. Äkki on. Ja oli, ning kui palju veel. Ma ei mäleta oma ajaloos, kus üle 20 aasta oleme elanud selles kohas, et me niimoodi oleks metsa läinud marju vaatama ja et neid seal ka nii-nii palju oli. Igatahes esimese roundiga tõime välja üle kilo, peale mida väike suplus, kuna ilm oli vahepeal taas väga kuumaks läinud ning taas metsa järgmise kilo järgi. Sel päeval me siiski üle 2 korra metsa ei kippunud, kuna pikkade riietega oli ikka piin olla ja ca 4 tundi korjamist viskab suht kiirelt kopa ette, seda enam et marjad ju pisikesed ja aega kuulub meeletult. Kuid kuna oli näha et metsa jäi maha veel kõvasti marju, lubas ema nädala sees taaskord korjele minna. Naljakas on ka see, et metsas me pea üldse ei söönud neid, vaid näpud käisid kibedalt. Kõik 2 kg sai pandud kenasti talve ooteks sügavkülma. Viimasele on ka varsti vaja juurdeehitust, kuna aedmaasikad, metsmaasikad, rabarber, aedmaasikatoormoos ja vihad võtavad juba oma osa, kuigi puudu veel vaarikad, mustikad ja nipet-näpet vist veelgi.

Mõned pildid metsast:






Peale metsaskäiku sai nauditud veel mõnusat sooja ilma ja vett ning mõnusat ema valmistatud maasikakooki(100 Kooki 3, maasika-küpsisetort kui ma ei eksi oli nimi).




Ja siis hilisõhtul tagasi linnapoole. Sellega ka vedas, kuna suunal Tallinnast välja oli ikka meeletu liiklus(tantsu- ja laulupeolised) ja siis tundus et linna sõita oli tavapärasest ikka lihtsam ja vabam. Eks puhkuste aeg ka ning vähem sõitmist Tallinna suunal.

Ilusa suvise nädalavahetuse postituse lõpetan ühe mõnusa suvesse sobiva roaga.




Värske kartul heeringa kastmega

Värske kartul

Kaste:
heeringas
kurk
till
sibul
kodujuust
hapukoor

Tükelda kõik seda vajavad koostisained, lisa kodujuust, hapukoor. Maitsesta vajadusel.
Väga hästi sobib juurde ka keedumuna, mida mina küll seekord ei lisanud, aga soovitan.

reede, 1. juuli 2011

Jaaniaeg


Pikkadest pühadest küll juba päris hea aeg möödas, kuid peale mõningast töötamist enne jaanikut, sai arvuti hüljatud ja tagasi linna jõudes oli tööga juba nii kiire, et pole saanud siiani mahti riputada üles roogasid, mis valmisid.
Menüüs olid kilupirukas, rabarberikook ricottaga ja ohtralt liha ning rohelist kui ka muud slaatikraami.
Kuna rabarberikooki olin ennegi teinud siis seda siin kordama ei hakka.
Kuid kilupiruka retsepti olin tegelikult juba ammu leidnud Mari-Liisi blogist, kuid olin hoidnud seda just meelega jaanideks.



Kui temal olid väiksed, siis mina proovisin kohe ikka suurega, seda enam et muffinivorm oli kinni teise magustoidu all, mis kahjuks ebaõnnestus, kuid saab teinekord teise võimaluse uuesti ning loodetavasti ka õnnestunud:).
Kuid tagasi kilu juurde.

Põhi:

200g rukkijahu
200g keedetud kartuleid
75g searasva (mina kahjuks rasva ei saanud kuskilt ning asendasin margariiniga)
75g võid
2sl külma vett
0,5tl soola

Keeda kartulid, lase jahtuda. Riivi.
Pane kaussi jahu, lisa riivitud kartul, sool ning lisa sulatatud või ja margariin ning vesi ja sega yhtlaseks tainaks. Keera see toidukilesse ja pane külmkappi seisma vähemalt tunniks.

Täidis:

kilufileesid (kasutasin juba puhastatuid)
3 muna
3dl hapukoort
paar peotäit hakitud värsket tilli
Põltsamaa kanget sinepit

Klopi lahti munad. Sega hapukoore ja hakitud tilliga.
Määri pirukapõhjale õhuke kiht sinepit. Vala sellele muna-hapukoore segu ja lao kilufileed lahtiselt, nahapool pealpool täidisele, vastavalt oma fantaasiale! Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni põhi on küpsenud ja täidis veidi värvi saanud.
Enne söömist võid kaunistada piruka värske tilliga.

Pirukas oli äärmiselt üllatava maitsekooslusega, minu jaoks tiba soolane(see võis olla ka kiludest), kuid maitses hää ning minu meelest igati sobilik eestimaisesse suvesse.

Ja ega jaanide aeg muud ei olnudki kui vaid suur söömine, natuke ka joomine ning mõnus tshill maal. Sattusime ka käima kahele jaanitulele, traditsioonilisele jaanilaadale, mis kahjuks aasta-aasta järel läheb mõttetumaks ning sai veidi aias toimetatud. Ilm küll päikesevõttu ei soosinud, sellest oli tiba kahju, kuna poolteist nädalat maal olleks oleks tahtnud korra ikka varbad liiva lükata küll. Aga noh tavaline Eesti jaan on ikka jahedavõitu ja vihmavõimalusega.