teisipäev, 14. august 2012

Suvikõrvitsavorm kana ja seentega

Mõnus vormiroog, mis sobib just lähenevale sügisele. Lihtne teha ja ülimaitsev, minu arvates:).

Vaja:
800g suvikõrvitsat
2 suurt sibulat (mina kasutasin 1 ja piisas täiesti sellest)
400g õrnsoola-kanafileed (ise kasutasin mahlakuse nimel tavalist kanakintsuliha)
3 viilu peekonit (meil läks kohe terve pakk, kus u 5-6 viilu)
200g seeni, nt shampinjone
soola-pipart
100g riivjuustu
õli

Kaste:
4dl piima
175g toorjuustu
1spl sinepit
basiilikut
soola-pipart

Prae pannil õlis(jätsin peekonist tuleva rasva tõttu selle ära) hakitud sibul ja peekon ning viilutatud kana kuldpruuniks. Lisa seeneviilud ja kuumuta läbi. Maitsesta soola-pipraga. Viiluta suvikõrvits.
Lao õliga määritud ahjuvormi pool suvikõrvitsaviiludest (mina "vooderdasin" ka küljed), puista peale pool riivjuustukogusest ja tõsta pannilt seal olev segu omakorda juustu peale. Lao peale ülejäänud suvikõrvits ning lisa allesjäänud juust.
Kaste jaoks kuumuta piim, sega juurde toorjuust, nii et mass ühtlustuks. Maitsesta soola-pipra-sinepi-basiilikuga. Vala kaste vormi ja küpseta 180kraadi juures 30-35 minutit.
Selle roa juures oligi minu meelest miinuseks see, et kogused olid sellised et mõnda asja pidid veidi rohkem/vähem panema - nt 175g toorjuustu mina poest ei leidnud tol korral(kasutasin 150g), 3 viilu peekonit pakis minu teada pole, läks ka rohkem. Ma ei teagi nüüd kas sellest või millest, aga meil jäi vorm veidi vesiseks, kuid kannatas kenasti tõsta ja laiali ei lagunenud taldrikul. Ning maitses hea.


allikas: Kodukiri august 2012

kolmapäev, 8. august 2012

Limoncello kook

Kuna eelmise aasta Itaalia reisilt koju toodud  Limoncellot oli veel alles, siis Mari-Liisi blogist sain just sobiva koogi, kuhu seda rakendada.

Põhi:
200g Amaretti küpsiseid (kuna kohalikus maapoes neid ilmselgelt polnud, siis kasutasin Selga kõige tavalisemaid küpsiseid)
75g võid

Täidis:
2 munakollast
1 purk (400 g) suhkruga kondenspiima
1 sidruni riivitud koor ja väljapressitud mahl
60ml Limoncellot

Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulavõiga. Kata 23 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru vormi põhja ja u 1,5 cm ulatuses külgedele. Küpseta 180 kraadi juures 5 minutit. Täidiseks mikserda kõik ained omavahel. Vala segu põhjale ja aja õrnalt ühtlaselt laiali. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.


Tõsta kook ahjust ja lase toatemperatuuril jahtuda. Seejärel tõsta külmkappi ja hoia seal enne söömist vähemalt paar tundi.
Serveerimisel lisa hapukaid marju, mis sobivad sinna tasakaalustava elemendina.


allikas: Siit nurgast ja sealt nurgast

Kiire (beebi)köögiviljavorm

Kuna värsket kraami peaks hetkel aialappidel jaguma, siis siit üks lihtne ja kiire argipäevaroog.

Vaja:
suitsusinki
porgandeid
herneid
roheline uba
köögiviljapuljong
õli
vutimuna
tüümian
sool-pipar

Haki sink kuubikuteks  ja prae õlis mõni minut. Lisa endale meelepärane kogus porgandit, uba ja hernest ning kuumuta veidi. Vala juurde veidi puljongit ning lase vaikselt haududa, kuni köögiviljad on pehmed, kuid parajalt krõmpsud. Maitsesta. Löö pannile vutimunad, keera kuumus maha ja jäta kaane alla järelküpsema, kuniks muna hüübinud.
Serveeri endale meelepärase lisandiga, minul oli sel korral kartul.

allikas: Oma Maitse juuli 2012 (Rakvere reklaam lk 11)

Martsipanitäidisega sarvesaiad

Kui karrihautis hinge all, siis väike amps magusat kulub ka peale ära. See õhtu oli tõeliselt "Liisi" õhtu. Kuidagi mõlemad road, mis olin ootele pannud said just ühel õhtul järele proovitud.


8-10 tk

250g lehttainast
100g Odense martsipani

peale mandlilaaste
määrimiseks muna

Rulli lehttainas. Lõika taignas kolmnurkadeks. Lõika martsipan kangideks, aseta igale taignakolmnurgale martsipan ning rulli kolmnurk laiemast otsast kokku. Aseta sarvesaiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile keerates saia otsad pisut kõveralt sissepoole. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale mandlilaaste.
Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit kuni saiad on pealt kuldsed.
Mõnusalt, just parajalt magusad.


allikas: Liisi blogi

Karrine kanahautis aedviljadega

Taaskord törts särtsu õige sombuseks pööranud suveilma peale.


Vaja (4-6'le):
400g kalkuni või kana kintsuliha
3-4 suuremat shampinjoni
300g aedvilja-wokisegu
soola
1tl pruuni suhkrut
1-2tl karrit - igaüks peab ise enda taluvuspiiri siin teadma
tšillipulbrit - taluvuspiiri kohta sama jutt, mis rida üleval pool
250ml kanapuljongit
200ml kookospiima
1spl sidrunimahla
1 väike purk ananassitükke

Puhasta kintsuliha kelmetest ja lõika suupärasteks tükkideks. Pruunista liha õlis, lisa seened ja aedviljad ning kuumuta veel mõned minutit. Maitsesta soola, suhkru, karri ja tšillipulbriga. Kalla juurde kuum puljong, kookospiim ja sidrunimahl, sega ühtlaseks ja hauta tasasel kuumusel 10-15 minutit. Enne serveerimist lisa kastmele tükeldatud ananassikuubikud. Vajadusel lisa maitseaineid.
Serveeri riisiga.


allikas: Liisi blogi

Mangosuflee

Taaskord üks magustoit mille olin ammu juba tallele pannud ja ootas normaalse ahju tulemist minu teele, mida minu linnaahi kohe kindlasti pole. Kuna kõik vajalik peale tamarindi oli ka kenasti varutud, siis ette selle võtsingi ja kõik õnnestus kui kellavärk. Oeh, ma olin rahul.


Kindlasti tuleks arvestada sellega, et suflee on koheseks serveerimiseks mõeldud. See tähendab, et nad hakkavad koheselt peale ahjust välja tõstmist oma õhulisust kaotama ja kokku vajuma. See omakorda tähendab, et selleks ajaks kui need ahjust välja võtta, võiks kõik söömiseks valmis olla.

Sufleepõhi:
2dl mangopüreed
1 laimi mahl ja riivitud koor
1spl maisitärklist
1tl tamarindi konsentraati (võib kasutada ka näpotsatäie tšillipulbrit või klassikalisema versiooni puhul hakitud münti või basiilikut.)

Munavagevaht:
4 munavalget
2spl tuhksuhkrut
näpoutsaga soola

Vormide määrimiseks:
pehmet võid
tuhksuhkrut

Serveerimiseks:
tuhksuhkrut
värskeid vaarikaid või vaarikakastet
soovi korral münti, basiilikut, ilma soolata pistaatsiapähkleid vm



Riivi laimi koor ja pressi mahl. Sega mahl maisitärklisega, seda täieliku lahustumiseni, vajadusel lisa väheke vett. Sega kokku mangopüree, riivitud laimikoor ja tamarind (või selle asendus). 
Kuumuta paksupõhjalises kastrulis mangosegu kuni keemiseni. Alanda kuumust ning pidevalt segades nirista sisse laimimahlaga segatud maisitärklis. Sega kuni püree hakkab paksenema, ära enam keema lase. Tõsta pott jahedasse ja lase täielikult maha jahtuda.

Et ahjus oleks piisavalt niiskust, siis tõsta eelnevalt ahju, kuumakindlasse nõusse, kausitäis vett.Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema. Määri vormid toasooja võiga ning põhjast kui servadelt. Raputa üle tuhksuhkruga ning üleliigne tuhksuhkur raputa vormidest välja.
Vahusta toasoojad munavalgeid soolaga seni, kuni hakkavad moodustuma pehmed tipud. Lisa suhkur ja vahusta edasi, kuni moodustuvad tugevad tipud.
Sega munavalgevaht ettevaatlikult jahtunud mangopüreele, et vahtu võimalikult vähe lõhkuda. Vaata, et lõpptulemus oleks ühtlaselt segunenud ja õhuline. Tõsta segu ettevaatlikult vormidesse nii, et nad oleksid  täis. Tõmba servad õrnalt näpuga või vatitikuga puhtaks (kui äär on seguga koos, siis suflee ei kerki sealt üles) ning tõsta ettevaatlikult ahju.
Küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit, ahju ust ÄRA vahepeal ava! 
Kui sufleed on saavutanud  kuldpruunika jume ja kerkinud kenasti kõrgeks, siis ava vaikselt ahju uks ja lase neil umbes pool minutit veel "kohaneda".
Tõsta vormid ahjust välja ning serveeri kohe. Midagi värskendavat ja hapukat sobib kõrvale väga hästi.
 


allikas: Elis köögis

Loomaliha – kikerherne tagine

Üks uus köögividin on taaskord leidnud tee minu kööki - TAGINE.

Juba ammu olen seda tegelikult hiilinud ja möödunud sünnipäevaks isegi ostmiseks seemet saanud. Nüüd keset suve, lõõskavat 30 kraadi (mõned päevad ju isegi oli), ma selle koju tarisin. Ja nagu arvata, kohe ka ära proovisin. Õnneks oli sombune päev ja sinna sobis üks soojendav hautis kenasti. Eks see rohkem sügise-talve poole tööd saab.

Vaja:
600g loomaliha (ise kasutasin veiseliha)
oliivõli
1 sibul

400g kikerherneid
400g purustatud tomateid
u 800ml köögiviljapuljongit
1 väiksem suvikõrvits
100g kuivatatud ploome

Maitseainesegu jaoks:
soola ja pipart
1tl ras el hanout - Eestis kui aus olla, ma seda kohanud pole (ehk piprapood või umami veebipood pakub seda). Endale jäi Soomes täitsa tavalises poes silma ja ka kohe soetatud sai, kuna olen ammu taga ajanud.
1tl jahvatatud vürtsköömneid - kuna mina seda siiani kuskilt leidnud pole, siis asendasin 1/2 tl punega(googeldades asendust otsides, soovitati nii)
1tl kaneeli
1tl jahvatatud ingverit
1tl paprikat

Sega kõik maitseainesegu komponendid kausis segamini. Lisa sinna suupärasteks tükkideks lõigatud liha ja mudi maitseained korralikult liha sisse.  Kata kauss toidukilega ja hoia seda paar tundi külmkapis.

Kuumuta oliivõli taginepotis (või lihtsalt paksupõhjalises potis),  kalla sinna lihatükid ja prae aeg-ajalt segades umbes viis minutit. Lisa potti hakitud sibul, sega ja prae veel paar minutit. Järgmiseks lisa nõrutatud kikerherned, purustatud tomatid ja u 400ml puljongit.  Sega korralikult ja keeda hautist madalal kuumusel kaane all umbes poolteist tundi.  Kontrolli aeg – ajalt, vajaduse korral lisa veel puljongit.

Lisa potti suupärasteks tükkideks tükeldatud suvikõrvits, kuivatatud ploomid ja ülejäänud puljong (minul kulus vast ca 600-700ml puljongit kokku). Aja hautis uuesti keema ja keeda seda kaane all veel poolteist tundi või kuni liha on läbi haudunud (minul piisas ka 1h+1h haudumisest). Taaksord kontrolli aeg – ajalt ja lisa vajadusel veidi vedelikku.

Kui hautis tundub liiga vedel keeda seda veel ilma kaaneta veerand tundi.
Serveeri koos kuskus'i või riisiga.

Hautisesse sobib ka lisaks koriander, mis ka originaalretseptis sees oli, kuid kuna meile see absoluutselt ei istu, siis siia sisse ka see oma teed ei leidnud.

Esmakordse katsetuse ja liha küpsusastmega jäin väga rahule, liha oli nii mahe ja pehme ja lausa sulas suus. See aeg on seda toitu väärt



allikas: Hea maitse

neljapäev, 2. august 2012

Kohupiima-mustika(marja)-purukook

Mõnus mahlane suvine kook. Panin pealkirja sulgudesse marjad, kuna mustikate asemel võib kasutada ju tegelikult mis iganes marju, mis parajasti valmis ja kättesaadavad. Ise panime värskelt metsast korjatud mustikatele sekka ka maasikaid.

Purutainas:
100g võid
2,5dl jahu
0,5tl küpsetuspulbrit
1tl vanillisuhkrut
veidi soola
0,5dl suhkrut
1dl kookoshelbeid

Täidis:
300g vanillimaitselist kohupiimapastat
1dl suhkrut
200g hapukoort
3 muna
200-250g mustikaid  (või muid marju)




Sega taina kuivained ning lisa või ja näpi purutaoliseks massiks. Seejärel sega omavahel kõik täidiseained, välja arvatud marjad. Pane 2/3 purust võitatud ja jahuga ülepuistatud koogivormi. Vala peale kohupiimasegu, tõsta sellele marjad ja kata need allesjäänud puruga. Küpseta 200kraadi juures 30-35 minutit.



allikas: Toit&Trend juuli-august 2012