laupäev, 28. veebruar 2015

Läätse-kikerhernesupp

Kuna soetasin endale hiljuti ühe (loodetavasti) vinge köögiabilise, siis hakkasin kohe ka selle töövõimsust katsetama. Saan sellega siis nii segada, mikserdada, hakkida, blenderdada kui ka isegi keeta. Esimene proov oli siis köögikombaini osaga, kuna see oli üks peamisi asju, mida ammu olen tahtnud. Kõk muu on justkui boonus. Elu läks ikka kohe kergemaks:).


Vaja (4-le):
oliiviõli
1L köögiviljapuljongit või vett
1 suurem sibul
2-3 küüslauguküünt
2 porgandit
2 varssellerit
1,5dl läätsesid (punaseid)
400g purustatud tomateid
400g purk kikerherneid
3 loorberilehte
1-1,5tl garam masalat või vürtsköömneid
(soovi korral tüümiani või münti)
kaunistuseks lehtpeterselli või koriandrit

Kuumuta potis õli ning selles hakitud sibul ning küüslauk. Lisa õhukeseks viilutatud porgand ja seller, kalla peale puljong (või vesi) ning kuumuta keemiseni. Puista sisse läätsed ning keeda mõni minut. Seejärel lisa purustatud tomatid, garam masala (või vürtsköömen) ja loorberilehed. Keeda kaane all vaiksel tulel kuni 20 minutit. Maitsesta vajadusel lisaks soola-pipraga. Lisa nõrutatud kikerherned, keeda mõned minutid lisaks. Lisa soovi korral hakitud petersell või koriander.
Mõnus ning vürtsikas supp ongi kerge vaevaga valmis.

allikas: Eesti Naine märts2015

neljapäev, 26. veebruar 2015

Vaarika juustukook

Mõnus, mahe ja parajalt rohke juustuga kook. Algses retseptis oli tegemist küll vaarikapüreega, mille sujuvalt asendasin tervete vaarikatega.


Vaja:
100g šokolaaditäidisega vahvleid
3spl sulatatud võid

150g valget šokolaadi
650g maitsestamata toorjuustu
1dl suhkrut
3 muna
külmutatud või värsked vaarikad (nii täidisesse kui kaunistamiseks)

Purusta vahvlid ja sega sulavõiga ning suru küpsetuspaberiga kaetud 24cm läbimõõduga vormi.
Sulata šokolaad veevannil. Vahusta toorjuust suhkruga, klopi ükshaaval juurde munad ning lisa ka veidi jahtunud sulašokolaad. Sega sisse endale meelepärases koguses vaarikaid, rohkem on ikka parem. Kalla saadud mass põhjale ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 1 tund ja 10 minutit. Enne serveerimist jahuta ning kaunista mõne järelejäänud vaarikaga.

allikas: algne retsept võetud "100 kooki 3" raamatust

teisipäev, 24. veebruar 2015

Kuumsuitsulõhe-avokaadosalat

Kuna meie pere nädalavahetus möödus taaskordse sünnipäeva tähe alla, siis peale suuri sööminguid on üks kerge salat omal kohal.


Vaja(4-le):
1 viilutatud avokaado
1 sidruni mahl
100g vesikressi (mina asendasin endale meelepärase rohelise salatiga)
1 väiksem punane sibul
4 kuumsuistu lõhefileed
2spl oliiviõli
2tl Dijoni sinepit

Piserda avokaadole veidi sidrunimahla, pane kaussi ning lisa salat ja viilutatud sibul. Sega hästi läbi ja jaga taldrikute vahel. Lao peale kalatükid. Sega kausis/kannus õli ja sinep ülejäänud sidrunimahlaga, nirista salatile ja serveeri.
Kuna meil oli kapis järel ka mõni üksik tomat ja keedumuna, siis lisasin needki seltsi.

allikas: Jamie Oliver retseptide aastaraamat 2014/15

pühapäev, 22. veebruar 2015

Singi-brokolisupp

Soojendav supp tuulisel ilmal on imettegev. Sõõm suppi ja tunned kuidas keha haarab kõike seda sooja endasse. Lihtne valmistusviis ja võiks öelda, et vist vägagi tervislik supp siinkohal teieni tulebki.


Vaja(4-6le):
100g sinki
2 sibulat
1 küüslauguküüs
500g brokkolit
muskaatpähklit
600ml kanapuljongit
125ml creme fraiche'i (soovi korral veidi lisaks ka serveerimiseks)
serveerimiseks krõbedat saia
õli

Aja potis õli kuumaks, lisa kuubikuteks lõigatud sink ja kuumuta segades, kuni sink hakkab krõbedaks muutuma.  Tõsta mõned kuubikud kõrvale garneeringuks. Lisa potti allesjäänutele lisaks hakitud sibul ja küüslauk. Vähenda kuumusta ning hauta 10 minutit, kuni segu on pehme.
Lisa seejärel hästi peeneks hakitud brokolivarred ja veidi riivitud muskaatpähklit. Kalla peale puljong, aja keema ning hauta taaskord 10 minutit, kuniks ained on pehmed. Lisa viimaks ka brokoliõisikud, taaskord hauta, kuni õisikud on samuti pehmed, nii 8-10 minutit. Tõsta pott tulelt, lisa creme fraiche ja püreeri saumiksri või blenderiga. Maitsesta meelepäraselt ja serveeri. Serveerimisel puista supile mõned krõbedad singikuubikud, törts creme fraiche ning kõrvale krõbedat saia.

allikas: Jamie Oliver retseptide aastaraamat 2014/15



pühapäev, 15. veebruar 2015

Vürtsikasmagusad kanakoivad

Ellu on alati vaja veidi särtsu, eriti talvel, kui meel ja ilm on hall. Siit üks lihtne ja maitsev võimalus. Serveerimisel kasuta midagi meelepärast, meil oli selleks hautatud juurviljad ja kodujuust.


Vaja:
kanakoibi (ca 1kg)
3spl ketšupit
4spl sojakastet
3spl magusat tšillikastet
4-5 purustatud küüslauguküünt
2spl suhkrut
soola
pipart

Sega kausis marinaadikomponendid koos vähese soola ja pipraga ühtlaseks. Lisa kanakoivad ning sega kuni kõik on kastmega koos. Tõsta ühe kihina ahjuvormi ning küpseta 200kraadi juures 35-40 minutit või seni kuni need on küpsed.

allikas: Toidujutud

reede, 13. veebruar 2015

Kama-mascarpone trühvlid

Kui sõbrapäev on tegelikult küll veel homme, siis esimesed ettevalmistused sai siiski juba varem ette võetud. Kuna veedame enamuse oma ajast siiski tööl, siis sai valmistatud esimesena just neile kaasteelistele meelehead. Kuigi ma pole seda retsepti ise välja mõelnud, siis vastukaja oli ülimalt-ülimalt positiivne. Seega äitah retsepti omanikule:).


Vaja (u 23tk):
200g valget šokolaadi
250g mascarponet
30g kuivatatud kirsse
3spl kama
soovi korral 1spl Vana Tallinna likööri

Katmise variandid, mida mina kasutasin:
tumedat šokolaadi
kama, kaneeli ja suhkrusegu (kõike võrdses koguses)

Sulata valge šokolaad vesivannil ning lase veidi jahtuda. Sega hulka mascarpone ning sega või mikserda täiesti ühtlaseks kreemiks.
Lisa tükeldatud kirsid (või muud meelepärased marjad), kama ja liköör, kui kasutad seda. Sega läbi ja lase massil külmkapis taheneda, nii tunnike.
Vormi trühvlikommi suurused pallid ja aseta need alusele, mis fooliumiga kaetud. Lase veelkord külmkapis taheneda, nii pool tunnikest.
Kata kommid vastavalt omale soovile, kas sulatatud tumeda šokolaadiga või kama-kaneeli-suhkru seguga. Võid kaunistada veel omakorda kuivatatud marjadega. Hoia komme külmas.


pühapäev, 8. veebruar 2015

Kuningannapirukas

Üks mõnus, lihtsa valmistusviisiga ning mitteüldsegi magus kook. Meie lauas küsis nii mõnigi teise ampsu, enne kui esimene söödud oli.


Vaja:

Tainas:
100g sulatatud võid
1 muna
3spl suhkrut
3dl nisujahu
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
2 muna
1,5dl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
150g maitsestamata toorjuustu
1,5dl hapukoort
vaarikad-mustikad

Vahusta munad suhkruga ning lisa sulatatud ja jahutatud või, misjärel sega hulka ka omavahel segatud kuivained. Sega ühtlaseks tainaks. Vooderda sellega 24cm läbimõõduga võiga määritud koogivormi põhi ja ääred.
Täidise tegemiseks vahusta munad suhkruga, lisa toorjuust, hapukoor ning vanillisuhkur. Sega ning kalla vormi. Laota peale ka marjad, nii et kõikjale jaguks.

Küpseta 175kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni piruka ääred on küpsenud. Pealt peaks pirukatäidis jääma veidi loksuv - see tahkub jahtudes.

Tulemuseks on tõeliselt hõrk ning suusulav marjapirukas.

allikas: Parimad kodused pirukad

Suitsukalapirukas kamapõhjal

Uued kokaraamatud inspireerivad mind kohe, alati lappan, võib isegi öelda, loen need kaanest kaaneni. Esimesel sirvimisel leian ka tavaliselt kohe lemmikud, mida tahaks kohe-kohe proovida. Nagu ka seegi eskemplar.


Vaja:

Tainas:
1,5dl kamajahu
1,5dl nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola
150g külma võid
0,5dl külma vett

Sega jahud, küpsetuspulber ja sool. Haki juurde külm või, nirista vähehaaval juurde külm vesi ning mudi kõik ühtlaseks tainaks. Suru saadud mass 26-28cm läbimõõduga prikavormi põhja ja äärtele ning pane 30minutiks külma.

Küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit.

Täidis:
100g porrut
150g šampinjone
1spl võid
3 muna
1,5dl kohvikoort
200g sulatatud juustu
500g suitsukala (nt tursk või hõbeheik)
150g kirsstomateid
sool, pipar, kuivatatud pune

Täidiseks haki porru ja tükelda seened. Kuumuta esmalt porrut paar minutit võis, lisa seened ja kuumuta läbi. Lase pisut jahtuda ning aseta eelküpsetatud põhjale, misjärel lisa puhastatud kala.
Klopi munad lahti, sega kohvikoore ja sulatatud juustuga ning maitsesta soola-pipra-punega. Vala munamass vormi kala peale. Lõika kirsstomatid pooleks ning suru täidisesse.

Küpseta pirukat 200kraadises ahjus 40-45 minutit või kuni täidis on hüübinud.

allikas: Parimad kodused pirukad

teisipäev, 3. veebruar 2015

Mooni-martsipanirullid

Mis on parim kas külma piima või kohvikõrvane, minul igaljuhul moonisai. Iga kell, aga see peab olema hea ja need olid head, väga head. Ja mida moonisem, seda parem.


Vaja (10-15tk):
500g pärmilehttainast
3 munakollast
0,5dl suhkrut
1spl jahu
2,5dl piima
75g martsipani
50g mooniseemneid

Vahusta munakollased suhkru ja jahuga. Kuumuta piim keemiseni ja nirista munasegusse, pidevalt segades. Kalla segu tagasi potti ning kuumuta õrnal tulel mõned minutid, kuniks segu pakseneb. Jahuta ning sega juurde mooniseemend ning riivitud martsipan. Rulli tainas õhukeseks, määri peale eelenevalt valmistatud mass ning rulli pikkupidi kokku. Aseta veidikeseks külma tahenema. Lõika terava noaga viilud, aseta ahjuplaadile, küpseta 220kraadi juures 10 minutit või kuni rullid on kuldpruunid. Lase veidi jahtuda, kui omad kannatust, ning asu manustama.

allikas: Oma Maitse veebruar 2015

Veiselihaburger portobellol, coleslaw salat

Kui oleme harjunud burgerit ettekujutama ning sööma kuklitega, siis siit üks teistmoodi variant. Esialgu võib küll võõrastav tunduda kukkel seenega asendada, aga proovida tasub, väga maitsev ning ilmselt ka tervislikum.
Alati tasub burgeritegu ise ette võtta, siis tead täpselt, millest selle kokku paned ning aega ei kulu ka üldse palju, mõnus seltskondlik tegevus hoopistükkis.


Vaja:
u 1kg veisehakkliha (sain sellest 10 kotletti)
2 muna
veidi riivsaia (vajadusel, kui tundub et liha ja munamass jääb vedelaks)
portobello seeni (kui 10 kotletti, siis 10tk)-meie panime vaid nö põhjaks
soola, pipart
praadimiseks õli

Ühenda hakkliha ning munad, sega mass ühtlaseks. Kui tundub et segu on liigvedel, lisa veidi riivsaia. Maitsesta soola-pipraga. Vormi kätevahel paraja suurusega kotletid ning hoia külmas kuni praadimiseni/grillimiseni. Puhasta seened-eemalda jalg ning selle ümbrus. Valmista ette ka burgeri vahele minevad komponendid (meil olid selleks - juust, tomat, kurgisalat). Prae või grilli kotletid endale sobiva küpsusastmeni, hoia soojas kuniks tegeled seentega. Prae või grilli ka seened. Kui kõik valmis, alusta kokkuladumist- seen, tomat, kurgisalat, kotlett, juust jne jne, oleneb mida kõike burgeri vahel armastad.

Meil oli burgeri kõrval ka lisandiks coleslaw salat.

Salati jaoks:
valge kapsas
porgand
väiksem sibul
majonees-hapukoor-sinep

Riivi kapsas ning porgand, lisa tükeldatud sibul. Sega omavahel majonees-hapukoor-sinep, timmi maitseid endale meelepäraselt. Sega kastmeained läbi ning lisa juurikatele.


pühapäev, 1. veebruar 2015

Soolapulkadega šokolaadikook


Kui sool on tavaline kas esimeses või teises käigus, siis magusas veidi ootamatu, kuid mitte lubamatu. Nagu ka selles šokolaadikoogis, kus on seda lausa igas kihis.


Vaja:
75g soolapulki
125g kaeraküpsiseid
80-90g sulavõid
300g iirisekomme
näpuotsatäis soola
2spl+0,5dl 35% koort
250g tumedat šokolaadi
1spl suhkrut
näpuotsatäis soolahelbeid

Suru soolapulgad ja küpsised katki ning sega sulavõiga. Suru saadud mass vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja ning pane 30 minutiks külmkappi tahenema. Eemalda iiristelt paberid ning pane kõik kommid potti koos 2spl koorega ning tõsta madalale tulele. Sega, kuni iirised on ühte sulanud. Lisa näpuotsatäis soola, sega ning vala tahenenud põhjale. Sulata šokolaad koos 0,5dl koorega vesivannil. Veidi enne kui valaksid massi koogile, lisa suhkur ning näpuotsatäis soola. Sega läbi ning vala vormi. Aja laiali ning puista peale veel soolahelbeid. Tõsta kook külma tahenema.

allikas: Oma Maitse jaanuar 2015