kolmapäev, 29. aprill 2015

Karulaugutzatziki

Siit üks mõnus ja parajalt kevadest pakatav kaste -  kellele dipikaste, kellele põhiroa kõrvane.Valmib ülimalt kiirelt ja maitse on hää.


Vaja:
peotäis karulauku
värsket kurki
türgi jogurt
vajadusel sool-pipar

Tükelda karulauk ja kurk (kasutasin julienne tehnikat kurgi puhul). Sega ained türgi jogurtiga ning lase hea maitsta. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Kõikide ainete kogused võta vastavalt enda soovile.

inspirtasioon: nami-nami

esmaspäev, 27. aprill 2015

Räimevorm

Üks igavesti lihte ja mõnus kalaroog, mida sai siis talvel, kui see veel meie maal oli, kokakoolis õpitud. Sarjast "Eesti vete kala" koolituse üks osa oli just räimevorm - selline lihtne, ma ütleks isegi veidi vanakool ja maitse isegi veel järgmisel päeval suussulav. Nagu anonüümne kriitik kokkuvõtteks ütles - "see räimevorm on ikka väga hea" ja seda veel teisel päeval.


Vaja (6-le):
1,2 kg  räimefileed
100g värsket tilli
400g 35% koort
4 muna
300g Old Saare juustu
200g sparglit
maitse järgi soola-pipart

Esmalt maitsesta räimefileed soola,pipra ja tükeldatud värske tilliga, misjärel keera fileed rulli ja aseta võiga määritud vormi ning lase ca 20min seista. Sega kausis munad ja koor ning vala vormile peale, kata fooliumiga ja küpseta ahjus 200kraadi juures 20min, eemalda foolium  ning raputa peale riivitud/tükeldatud juust ning küpseta grilliresiimil ca 5min ja serveeri koos blanseeritud spargliga.


allikas: Oma Maitse kokakool; Heimar Kuuskler

laupäev, 18. aprill 2015

Jamie Oliveri Chilli con carne

Mõnus tex-mex roog, sedapuhku Jamie Oliveri sulest. Lihtne valmistuviis, kuna suurema osa ajast toit lihtsalt podiseb omasoodu. Palju muhedat tomatit, ube, maitsvat veiseliha ning peoga vürtse. Kõrvale saab igaüks võtta mida hing ihkab - riisi, tatart, saia jne.


Vaja (4-le):
2 keskmist sibulat
1 küüsslauguküüs
oliiviõli
2tl tšillipulbrit
1 seemnetest puhastatud tšillikaun
1tl jahvatatud vürtsköömneid
meresoola
musta pipart
450g kvaliteetset veisehakkliha
200g päikesekuivatatud tomateid oliiviõlis
800g purustatud tomatit
0,5tk kaneelikoort
800g punaseid konservube

Peenesta sibul ja küüslauk ning prae väheses oliivõlis pehmeks. Lisa tšillipulber, tšillipipar, vürtsköömen ja veidi soola ning pipart. Lisa seejärel hakkliha ja pruunista pidevalt segades. Peenesta päikesekuivatatud tomatid ja veidi õli (tomatipurgist). Lisa saadud mass hakklihale. Lisa tomatid, kaneelikoor ja 1dl vett. Maitsesta veelkord vajadusel soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni,misjärel kata pott kaanega. Alanda kuumust ja hauta 1,5 tundi (või hauta 150-kraadises ahjus sama kaua). Tunni aja pärast lisa nõrutatud konservoad.
Serveeri meelepärasega.

allikas: nami-nami

esmaspäev, 13. aprill 2015

Banaanimuffinid šokolaadinööpidega

Ühe ilusa nädalavahetuse lõpetuseks sai tehtud neid mahlakaid ja šokolaadist kubisevaid muffineid. Polnud päris ammu sedalaadi magusat küpsetanud ja päris hää oli vahelduseks. Aluseks võtsin vaid muffinitaigna ja lisandiks segasin šokolaadinööpe. Ja muidugi Stockholmi reisilt toodud muffiniümbrised tahtsid ka katsetamist. Olid väärt tirimist üle lahe.


Vaja (u 12tk):
3 banaani (mida küpsem, seda parem)
2 muna
175g nisujahu
100g suhkrut
2tl küpsetuspulbrit
2tl vanillisuhkrut
soola
100g võid
peoga šokolaadinööpe

Sulata või ja lase veidi jahtuda.  Koori banaanid, suru kausis kahvliga katki. Sega juurde munad.
Teises kausis sega jahu, suhkur, sool, küpsetuspulber, vanillisuhkur. Lisa banaani-munasegule vaheldumisi jahtunud sulavõiga. Lisa ka šokolaadinööbid. Sega tainas läbi, jaota ümbristega vooderdatud muffnivormidesse. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 20 minutit või kuni muffinid on küpsed.
Lase hea maitsta!

allikas: nami-nami

reede, 10. aprill 2015

Sidrunibesee tartaletid

Ühed lihtsad sidruni-beseekorvikesed ehtisid meie lihavõtte lõunalauda. Veidi nokitsemist on, aga tulemus on seda väärt-mõnusalt sidrunine amps, üldse mittegi magus.


Vaja (u 15tk):
125g toasooja võid
1,5dl suhkrut
1 muna
3,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit

Sega kõik koostisained kokku. Pane valmis tainas kilesse ja aseta tunnikeseks külma. Jaota tainas seejärel vormidesse ning torka põhja kahvliga augud. Küpseta 200kraadi juures 10 minutit ehk kuni korvid on kuldpruunid.

Kreem:
1,5dl vett
1,5dl suhkrut
2spl nisujahu
25g võid
1 sidruni mahl ja riivitud koor
4 munakollast

Pane kõik ained paksu põhjaga potti ja kuumuta pidevalt segades, et vältida tükkide teket. Kuumuta seni, kuni  tekib paks vedelik, mis natuke mullitab. Täida korvikesed kreemiga.

Besee:
4 munavalget
250g suhkrut
1tl vanillisuhkrut

Vahusta munavalged kuni pehme vahu tekkimiseni, seejärel lisa vähehaaval tavaline ning vanillisuhkur. Vahusta edasi, kuni saad läikiva massi. Pritsi besee kookidele ning küpseta 210 kraadi juures paar minutit, kuni besee omandab kuldse varjundi.



allikas: Pereköök märts 2015

teisipäev, 7. aprill 2015

Sealiha-seenepada

Kuna pühad oli suhteliselt kõledad oma vihma ja kohati ka lumega, vähemalt meil lõunaosariikides, siis oli just paras hetk veel ahju üks hautis lükata. Tegemist on parajalt maheda ning mõnusalt köögiviljase hautisega, kus esikohal troonivad seened (mina kasutasin šhampinjone).


Vaja:
500g sea- või veiselihaguljašiliha
500g seeni
200g porgandit
1 punane paprika
200g baklažaani
15cm jupp porrulauku
4 küüslauguküünt
400g purustatud tomatit+50g tomatipastat
1,5dl kuiva valget veini
1spl mett
1 tšillikaun
2tl purustatud tšillipaprikat
soola, pipart
soovi korral 100ml 20% hapukoort

Viiluta porru, lõika baklažaan kangideks, porgand ratasteks ning paprika tükkideks ja seened endale meelepärase suurusega tükkideks. Kuumuta pannil õli ning pruunista baklažaane ja seeni, maitsesta vähese soolaga. Vala seejärel ahjuvormi porru, porgandi ning paprika juurde ja sega läbi. Kuumuta pannil seejärel lihatükke. Kui viimased on saanud kena jume, lisa purustatud küüslauk, sool-pipar ning pruunista veidi veel. Vala pannile purustatud tomatid koos tomatipastaga, mesi ning vein. Lase keema tõusta. Lisa soovi korral tšilli ja tšillipaprika. Vajadusel lisa veel soola, pipart, mett või vürtse. Vala segu köögiviljadele, sega korralikult läbi ning küpseta ahjus kaane all 200kraadi juures 45 minutit või kuni aedviljad on kõik pehmed. Sega vahepeal.Viimased 20 minutit küpseta kaaneta. Kui soovid mahedamat ja kooresemat rooga, lisa lõpuks ka hapukoor.
Serveeri meelepärasega, meil oli selleks tatar.

allikas: Konsum poe retseptileht

pühapäev, 5. aprill 2015

Liharullid peekoniga

Eelmisel nädalavahetusel sai ühel sünnipäevalapsel abiks käidud ja assisteeritud köögis antud liharullide näol. Veidi aegavõttev ettevõtmine, kuid tulemus on maitsev ja seda väärt.


Vaja:
karbonaadi - lõika sellest paraja paksusega viilud
küüslauk, viilutatud
peekonit
merevaik sulatatud juustu
sulamett

Alusta liha haamerdamisest õhukeseks.Tükelda küüslauk ning säti valmis ka sulatatud juust ning peekon. Seejärel alusta nn ladumist - määri sulatatud juustu lihalõigule, aseta peale meelepärases koguses küüslauku, mille peale aseta peekoniviilud. Keera lihaviil rulli ning kinnita vajadusel tikkudega, et see lahti ei tuleks.




Kui rullid on valmis, siis aseta need fooliumisse (igaüks eraldi). Paki foolium kokku selliselt, et saaksid lõpuks selle avada mee lisamiseks.
Küpseta rulle ahjus 175kraadi juures poolteist tundi. Eenne ahjust väljavõtmist võta foolium lahti, kata rullid meega, keera  kuumus suuremaks ning lase mõne hetke pruunistuda.
Seejärel serveeri meelepärasega - kartulipuder, riis, kuskus.

allikas: Nipiraamat

reede, 3. aprill 2015

Kõrvitsapüreesupp krevettidega

Kuna suur kevad juba püüab õuele tulla, siis on viimane aeg eelmise hooaja  suure hoole ja armastusega kasvatatud aedviljad realiseerida. Kuna sain näpud taha ilusale kõrvitsale, siis tuli sellega ka kohe midagi valmistada. Siit üks kiire valmistusviisi ja ülimalt mõnusa-maheda maitsega supp.


Vaja:
kõrvitsat
merevaik
rõõsk koor 10%
soovi korral krevetid

Koori ja tükelda kõrvits. Pane potti ja kata vaevu veega. Keeda pehmeks, misjärel püreesta, kas siis saumiksri või blenderiga (koos keeduvedelikuga). Lisa koor ja merevaik, mõlemat tunde järgi, sõltub kui kreemjat suppi soovid. Sõltub kõik ka kõrvitsakogusest. Kui juust on sulanud, lisa ka krevetid (mina kasutasin külmutatuid). Aja supp veelkord keema ja kui krevetid on valmis, siis on ka supp valmis. Maitsesta soovi korral soola-pipraga ning naudi. Mina  lisasin ka veidi kollakama värvi saavutamiseks juustu sulamise ajal kurkumit.