teisipäev, 29. september 2015

Riivõunakook

Sügis ja õunad on paras paar. Kui mitte veel, siis millal veel teha õunakooke, kui kodumaiste õunte tipphooajal. Täna pidasime oma ainsama kontori lemmiklooma, kuldkala Lennart, sünnipäeva. Oli kooki, kommi ja kihisevat, nagu ikka päris sünnipäev.Ikkagi üks meie seast.


Vaja:
200g võid (toasooja)
200g suhkrut
2 muna
2tl küpsetuspulbrit
200g jahu (mina kasutasin täistera)
0,5tl kaneeli
200g hapukoort
450g õunu (riivitud)

Vahusta või suhkruga, lisa munad ja sega. Seejärel lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, kaneel ja hapukoor, sega jällegi. Riivi õunad (koos koorega) ning sega taina hulka. Vala saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud 22cm koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus 40 min.



allikas: Kokkama.ee

pühapäev, 27. september 2015

Kukeseene quiche Brie juustuga

Vimane metsaskäik nädal tagasi andis meile päris palju kukeseeni. Oli ette juba teada, et  jagub kohe mitmeks roaks, aga see oli ka eesmärk, sest ilmselt suure sügise saabudes jääb neid järjest vähemaks. Siit viimaste seentega valmistatud pirukas. Ülimalt mahlane ja juustune.


Vaja:
500g pärmilehttainast (võimaluse korral võiga)
300g kukeseeni
2 küüslauguküünt
6 muna
150g Brie juustu
100ml 10% koort
200g mozarellat
õli
sool, pipar
rohelist sibulat ja murulauku

Vajadusel tükelda seened. Tükelda ka küüslauk ning prae koos seentega oliiviõlis pannil. Maitsesta soola-pipraga. Rulli tainas jahusel alusel veidi õhemaks ning kata sellega vormi põhi ja ääred. Tõsta seened tainale ning puista neile sibul või murulauk.
Pudista Brie juust kaussi ning lisa koor, töötle kuni saad ühtlase massi. Lisa segule ükshaaval munad ja sega korralikult läbi. Maitsesta soola-pipraga. Kalla muna-kooresegu seentele, vajadusel sega veidi läbi. Riivi mozarella ning jaota täidisele.
Küpseta 180-200kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni juustusegu on muutunud kuldpruuniks. Serveeri soojalt (sobib ka koos rohelise salatiga).


allikas: EE Gurmee 23.09.2015

reede, 25. september 2015

India kanakarri (Indian Chicken Punchabi)

Festivalid ja laadad on igati tänuväärt ettevõtmised, kuna alati leiab seal nii midagi uut või vana. Nimelt Uue-Maailma festivalil leidsime sellise kastmete pakkuja nagu SlapSlop. Tegemist oli toreda hispaania noormehega, kes rääkis vaimustunult meiega toidust ja enda pakutavatest toodetest, andis kõike maitsta ja nii esimene proov meiega koju tuligi. Nimelt siis karrikaste ja ühel õhtul prooviks selle tegu ette võetud saigi. Tulemuseks mõnusalt vürtsikas India sugemetega õhtusöök. Esimesest kastmest saab varsti ilmselt teine, sest tooteid mida veel proovida on mitmeid.


Vaja:
riisi
SlapSlop Punchabi kastet
400g kanakintsuliha
400ml kookospiima või 5% maitsestamata jogurtit

Keeda riis vastavalt pakil olevale õpetusele.
Kastme tarbeks tükelda vajadusel kana, pruunista pannil, misjärel lisa Punchabi kaste ning kookospiim (või jogurt) ning hauta tasasel tulel ca 10-15 minutit, kuniks kana on valmis.
Serveeri koos riisiga ja naudi seda rännakut, mida antud toit oma maitsetega pakub.


allikas: SlapSlop

kolmapäev, 23. september 2015

Kana-kukeseene-suvikõrvitsapasta

Kuna nädalavahetus soosis veel metsaskäiku ja päris hea hulga kukeseentega sealt naasesime, siis oli vaja neid igapäevamenüüs rakendama hakata. Nukralt ootas nurgas ka suvikõrvits ja nii saidki nad kokku pastas, kaaslaseks veel kanaliha. Lihtne valmistada ning maitsev õhtusöök garanteeritud.


Vaja:
endale meelepärast pastat (mina kasutasin fusilli't)

kukeseened
suvikõrvits
kanafilee (kanakintsuliha)
toidukoor (avastasin et ka Alma on nüüdsest selle uue tootena turule toonud ja proovisin kohe järgi)
sool-pipar

Tükelda kanaliha ja suvikõrvits meelepärasteks tükkideks. Tükelda ka vajadusel seened.
Pane pasta keema ning keeda al dente. Ise kasutasin kodus esmakordselt täisterapastat ja olin tulemuse/maitsega väga rahul ning ilmselt tulevikus kuulub just see variant meie lauale. Eks näis.
Pruunista kanaliha, maitsesta soola-pipraga. Lisa juurde tükeldatud suvikõrvits. Lase haududa, kuni kõrvits on enamvähem pehme, misjärel lisa juurde ka seened. Kui pannil olev segu on peaagu valmis, lisa toidukoor, lase korraks keema tõusta, vajadusel maitsesta veel. Ühenda omavahel pasta ja kaste ning serveeri. Nii lihtne see ongi.

Nagu näha, siis koguseid ma siia lisanud pole. Nii pasta, suvikõrvitsa kui seente kogus on vastavalt sööjate arvule ning maitseeelistustele - kellele rohkem seeni, kellele kõrvitsat. Toidukoore osas kulus minul terve pakk toidukoort (Alma toidukoor), mis oli siis 400ml.

Ilusat sügise algust!

esmaspäev, 21. september 2015

Õunakook mooniseemnetega

Sügis, see on köögitoimetuste osas üks rikkalikuim aastaaeg - õunad, ploomid, pirnid, erinevad köögiviljad. Valik on võrratult suur. Oleks täitsa kummaline hetkel teha kooki maasikatest, kui nende aeg on otsa saanud selleks hooajaks ja õunad vaatavad nukralt nurgas. Kuigi nt värskeid vaarikaid on turul/poes veel kenasti, kuid suutsin kiusatusele vastu panna ja sõin neid niisama paljalt.
Olin selle retsepti endale talletanud päris pikka aega tagasi ja nüüd tundus et aeg on küps, nii õunte kui ka koogi jaoks.

Vaja:
200g toasooja võid
4 suurt õuna
sidrunimahla
7 munakollast
2dl suhkrut
2spl vanillisuhkrut
2spl hapukoort
5dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
0,5dl õli

Besee:
7 munavalget
sool
2,5dl suhkrut
2,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
2,5dl mooniseemneid
125g võid

Laota küpsetuspaber kõrgete äärtega ahjuplaadile/vormile (mina kasutasin tavalist kõrgete äärtega ristkülikukujulist ahjuvormi). Eralda munakollased ja valged. Koori ja viiluta õunad, misjärel pressi neile väheke peale sidrunimahla (see on vajalik selleks, et õunad pruuniks ei tõmbuks).
Vahusta munakollased 1dl suhkru ja vanillsuhkruga, sega tükkidena hulka toasoe või, lisa hapukoor, küpsetuspulbriga segatud jahu ja õli.
Laota tainas ahjuplaadile/vormi ja lao sellele õunaviilud(mida rohkem, seda uhkem). Puista viimastele peale ülejäänud 1dl suhkrut.
Edasi vahusta besee jaoks munavalged kõvaks vahuks, sega hulka suhkur, soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu, mooniseemned ja sulavõi.
Laota saadud mass õuntele ja küpseta 160kraadises ahjus 50–60 minutit või kuni kook küps.

Lase veidi jahtuda ja naudi. Meie küll jäätist kõrvale ei võtnud, kugi usun et sobiks sinna ideaalselt.



allikas: Toidutare

teisipäev, 15. september 2015

Ploomikook

Kuna ees ootas töökoha sünnipäev, kuhu oodati kõigi, kel viitsimist ja küpsetamistuhinat, sedöövreid, siis peale turult koju saabunud ploome oli otsus tehtud - ploomikook. Hakkasin mõtlema, et polegi väga ammu seda teinud ja kas üldse sellisel kujul. Peas ained läbi mõeldud ja ahju see kook saigi. Tulemus parajalt hapukas, mis oligi eesmärk. Sõid ja kiitsid needki, kes tavaliselt magusat põlgavad. Ja kui kook ikkagi esimeste hulgas oma otsa leidis, siis tegi meele heaks küll - ju siis õnnestus. Lihtne valmistusviis veel pealekauba.


Vaja:
1 pakk pirukapõhjapulbrit (kasutasin Pirkka oma)
ploome
2 pakki vaniljemaitselist kohupiimapastat (kasutasin Tere oma)
3 muna
suts suhkrut (kogus vastavalt soovile, sõltub kui hapukat kooki soovitakse)

Sega pirukapõhja jahu vastavalt pakil olevale õpetusele kokku ja lase seista umbes 5 minutit. Puhasta ploomid, tükelda vajadusel väiksemateks tükkideks (mina nt tegin neljaks). Vooderda taignaga vormi põhi ja küljed (mina eelküpsetasin ka põhja ca 5 minutit 200kraadi juures, kuigi pakil vastavat soovitust polnud), aseta põhjale ploomid, vastavalt oma kunstikäele. Sega omavahel kohupiimapasta, munad ja suhkur ning kalla seejärel ploomidele. Küpseta 200kraadises ahjus nii 35 minutit või kuni on näha et kohupiimamass on kallerdunud. Lase jahtuda ning naudi.
Ploomid annavad mõnusa hapukuse ning vähene suhkru lisamine säilitab selle.

Kui ma tavaliselt teen ka taigna ikka ise, siis seekord lihtsalt läks nii. Kuna paar pakki ülalmainitud pulbrit oma igakordselt Soome tuurilt toon, siis sai seegi hilisõhtune küpsetamine valitud kergema teega.
Ja hea universaalne on see jahu ka, sobib nii soolase kui magusa tarbeks.

pühapäev, 6. september 2015

Kukeseene-sinihallitusjuustupirukas

Kuna seeni veel jagub, vähemalt nädal tagasi kui viimati metsa sattusin, sain täitsa kena kukeseenesaagi, et mööduval nädalal nii mõndagi sellest valmistada. Siit üks mõnus pirukas, kus kokku saavad kukeseened ning sinihallitusjuust.


Põhi:
100g võid
2,5dl jahu
1 muna
2spl köögikoort

Vahusta muna koos toasooja võiga. Lisa köögikoor ja jahu ning sega ühtlaseks massiks. Aseta tainas pirukavormi põhja ja äärtele.
Küpseta 200kraadises ahjus 5 minutit.

Täidis:
punt kevadsibulaid ja selle varsi
300g kukeseeni
2,5dl köögikoort (kolme sibula)
2 muna
50g sinihallitusjuustu
musta pipart

Kuumuta seened koos sibulaga pannil võis, niikaua kuniks vedelik on kadunud. Aseta saadud segu eelnevalt küpsetatud põhjale, murenda sellele omakorda juust.
Sega omavahel köögikoor, munad ja pipar ning kalla viimaks pirukale.
Küpseta 200kraadi juures nii u 30 minutit.

allikas: Annin Uunissa