neljapäev, 28. aprill 2016

Avokaado tomati ja pošeeritud munaga hommikuvõileib

Rohelise ja kevadelainel on ka see päikesest ja värividest pakatav võileib. Võta endale see aeg ja valmista hommikul just endale meelepärastest maitsetest kaunis ärataja ning kõhutäitja.

Vaja:
leiba
leivamääret
salatilehti
avokaadot
tomatit
muna
sool-pipar

Määri leivale meelepärast määret, aseta sellele salatileht, viilutatud avokaado ning vastavalt soovile kas tomativiilud või pošeeritud muna. Maitsesta soola-pipraga. Võta hetk ja naudi seda ilusat hommikut!

teisipäev, 26. aprill 2016

Pirni-pähkli-juustutäidisega sealiharullid

Pirn, sinihallitusjuust ning Kreeka pähklid - kooslus mis on kokku laulatatud. Imeline maitse, mis peamiselt kasutatud soolastes pirukates, kuid siin saavad nad hoopis kokku liharullis. Olin ärevil, et mis sealt küll välja kukub, kuid tulemus oli väga üllatav ja ülimaitsev.  Natuke nokitsemist on, aga see on seda vaeva väärt. Kaaslaseks serveerisin kartuli-porganditampi ning karulaugu külmkastet.


Vaja (10 rulli):
2 suurt sibulat
1 suur pirn
1dl valget veini
2spl värsket hakitud tüümiani
0,5tl purustatud pipart
1dl hakitud Kreeka pähkleid
100g sinihallitusjuustu
4spl riivsaia
4spl värsket hakitud peterselli
u 800g seasisefileed
vajadusel  soola
õli praadimiseks

Puhasta ja koori sibulad ning pirn ja haki tükikesteks. Prae sibul pannil õlils klaasjaks, lisa pirn, vein, tüümian ja maitseks pipart ning hauta 2-3 minutit. Viimasena sega hulka pähklid, tükeldatud sinihallitusjuust, riivsai ning peretsell.
Lõika sisefilee 10 võrdse paksusega viiluks, tee iga viilu sisse omakorda sisselõige, kuid jäta lõpuni läbi lõikamata. Suru tekkinud tasku pooled laiali ning klopi mõlemalt poolt kergelt läbi. Jaga täidis lihaviiludele, tõsta servad ümbrikuna kokku ja kinnita puutikuga. Pruunista liharullid igast küljest pannnil kuumas õlis, seejärel tõsta kaaneta ahjuvormi. Vala pannile vett (ole ettevaatlik, kuna pirtsib), kuumuta praadimisrasvaga läbi ja vala liharullidele. Küpseta viimaseid 180kraadises ahjus 30 minutit. Võta välja, lase veidi tõmmata ning naudi meelepärasega. Maitsev õhtusöök on garanteeritud.

allikas: Täiuslik pirn

pühapäev, 24. aprill 2016

Rabarberi-valge shokolaadi kook kaerapõhjal

Eestimaised rabarberid on juba turul täitsa olemas ja ega enam vist neid sissetooduid seetõttu tahagi. Kodumaine ja eriti veel kohaliku papi käest turul ostetud on ikka see kõige autentsem, kui enda omasid veel pole. Mul on väga hea meel toetada neid turuväraval laua püsti pannud potipõllumehi selle väikse panusega, et nende käest osta suured, korralikud varred. Lehed oleksin ka tasuta kaasa saanud kui vaid oleksin tahtnud ja koos sellega ka supi retsepti, aga see jäägu teiseks korraks. Sel korral mõlkus meeltes ikkagi kook. Lappasin oma raamatuvaramu üle ja silma hakkas just see lihtne retsept.


Vaja:
150g võid
2dl kaerahelbeid
2dl nisujahu
2spl suhkrut
pisut soola
2spl külma vett

400g rabarberit+pisut suhkrut
200g valget shokolaadi
150g maitsestamata toorjuustu
200g hapukoort

Haki külm või jahu ja kaerahelvestega segamini, lisa sool, suhkur ja külm vesi ning töötle kiirelt ühtlaseks tainaks - mina kasutasin selleks köögikombaini abi. Suru saadud mass lahtikäiva koogivormi (kaetud küpsetuspaberiga) põhja ning külgedele. Tee kahvliga põhja mõned augud ning eelküpseta(kasuta taina peal ka raskuseks herneid või spetsiaalseid küpsetuskuule, mis on küpsetuspaberile asetatud) põhja 200kraadises ahjus 15 minutit. Viimaseks 5 minutiks eemalda raskus, siis tuleb kook krõbedam. Samal ajal koori(noori varsi mina ei koori) ja tükelda rabarber ning aseta seisma vähese suhkruga. Täidise jaoks sulata shokolaad vesivannil. Hõõru toasoe toorjuust hapukoore ning sulashokolaadiga ühtlaseks. Kui põhja eelküpsetus on valmis, siis kalla põhjale toorjuustusegu ning sellele omakorda rabarberitükid ning aseta tagasi ahju 30 minutiks. Lase natuke jahtuda ning naudi. Sobib tarbida nii soojalt kui külmalt.

allikas: Toidud, mida lapsed tõesti armastavad 2

neljapäev, 21. aprill 2016

Karulaugu peekoniquiche

Kevadlainel jätkates. Seekord aukohal karulauk. Tegemist on küll looduskaitse all oleva isendiga, kuid turulettidelt seda kenasti saada, kui endal aianurgas seda vohamas pole. Tegemist siis tõelilse tervisepommiga, andes maitses edasi õrna küüslaugumaitset. Pean tunnistama et ka mina ei teadnud sellest imetaimest pikalt mitte midagi, kuniks mulle seda tutvustati ja nüüd sellest igakevadine lemmik on saanud.
Viimasel ajal on selle populaarsus ka koduköökides kenasti kasvanud - pirukatäidisena, külmkastmetes, pestona jne jne. 



Vaja:
4dl jahu
1tl soola
2spl riivitud parmesani
150g tükeldatud külma võid
0,75dl külma vett

Täidis:
70g porrut
70g karulauku
100g toorsuitsupeekonit
5tk kirsstomatit
50g riivitud juustu
30g riivitud parmesani
3 muna
2dl rõõska koort(10%)
1tl sinepit
sool, pipar

Näpi (või kasuta köögikombaini abi) põhja koostisosad ühtlaseks. Vormi tainapall ja jäta 30 minutiks külmikusse. Vooderda tainaga pirukavormi põhi ja küljed (25 cm läbimõõduga), mina kasutasin ristkülikukujulist vormi. Torgi põhi kahvliga kergelt läbi, kata küpsetuspaberiga ja pane raskuseks peale kuivatatud oad või küpsetuskuulid. Eelküpseta 200kraadises ahjus u 15 minutit.
Täidise jaoks haki peekon, viiluta porru ja karulauk. Prae peekonit, kuni see krõbedaks muutub, lisa porru ning kuumuta veel paar minutit. Lõpuks sega hulka karulauk ja võta pann tulelt. Jaga täidis eelküpsetatud pirukapõhjale ning tõsta omakorda peale viilutatud tomatid. Klopi munad sinepi ja maitseainetega lahti, lisa koor, juustud, sega läbi ning vala täidisele. Küpseta 180kraadises ahjus ca 30 minutit. Lase jahtuda ning serveeri.

allikas: toidutare

teisipäev, 19. aprill 2016

Rabarberi-vanillikreemi tartalet

Rabarberit on aastatuhandeid tarvitatud pigem ravimtaimena. Püsikköögiviljana hakati teda Euroopas kasvatama alles umbes 200 aastat tagasi. Tänapäeval viljeletakse rabarberit põhiliselt Euroopas ja Põhja-Ameerikas, eriti populaarne on ta Inglismaal.//maakodu.delfi.ee//


Koos kevadega saabub ka rabarberihooaeg kööki. Ootasin seda juba ammu ning esimesi varsi müügil kohates, need ka endaga koju tõin. Esimesed roosakad varred annavad just kookidele kena värvi (juhul kui kaste neid üleni kinni ei kata, nagu mul kohati juhtus) ning lisaks heale maitsele ka sellega silmailu garanteeritud. See kook kadus meil laualt sekunditega, kuigi oleks võinud isegi veel jahtuda, aga mis teha kui esimene amps viis juba keele alla.


Vaja:
75g võid
3spl tuhksuhkrut
1 munakollane
1,75dl jahu
0,5tl soola

Täidis:
300g rabarberit
2dl vahukoort
4 munakollast
1dl suhkrut
1tl vanillisuhkrut


Vahusta toasoe või tuhksuhkurga, lisa munakollane ja jahu ning viimasena sool ning sõtku ilusaks läikivaks tainaks . Keera saadud mass toidukilesse ja pane külma tunnikeseks jahtuma.
Rulli tainas lahti või suru näppudega koogivormi (ühte suurde või mitmesse väiksemasse) põhja ja külgedele, tee kahvliga põhja peale augud ja pane täidise tegemise ajaks sügavkülma.
Täidise jaoks vahusta munakollased suhkrutega. Kuumuta vahukoor keemiseni. Tõsta koor tulelt, sega munakollased sisse ja kuumuta vaikselt edasi, kuniks segu pakseneb. Tükelda rabarberid. 
Eelküpseta põhi 200kraadises ahjus 10 minutit. Siis pane rabarberitükid vormi põhja, vala peale kaste ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda.

allikas: kodukokad.ee

pühapäev, 17. aprill 2016

Kodujuustu-avokaadovõileib

Kevad tungib juba uksest ja aknast sisse, üha rohkem rohelist sellega ka toidulauale. Siit  üks värviline hommikusöögiamps avokaado ning kodujuustuga.


Vaja:
leiba
salatilehti
kodujuustu
avokaadot
tomatit
soola, pipart
soovi korral leivale määrimiseks toorjuustu vm määret

Ega võileiva tegemises mingit imekunsti polegi, lao vaid kihid ja maitsev ning ilusalt kevadine hommikusöök ongi valmis. Kõige alla pane leivaviil, kui soovi siis määri peale nt toorjuustu (või muud määret). Aseta seejärel salatileht, mõnus sorts kodujuustu, mõni viil avokaadot ning kaunista tomatitega. Maitsesta soola-pipraga. Kevadiselt kaunis hommikusöök ongi valmis.

reede, 15. aprill 2016

Liharull prosciutto singi ja shampinjonidega

Mul olid liharulli mõtted juba päris pikka aega peas ringelnud, kuid sisu osas ei suutnud arusaamisele jõuda, et mida võiks vahele panna. Igasugused ploomi, aprikoosi ja pähklilisandid kuidagi ei köitnud. Kuid  järsku plahvatas, kui proovida nt prosciutto singi ja shampinjonidega. Alul oli mõttes ka sinepiga määrida, aga see kuidagi läks siiski mööda. Aga teostuses pole midagi keerulist ja maitsev rull valmib justkui ise ning meelepärane lisand juurde ja maitsev roog ongi valmis. 




Vaja:
karbonaadi
prosciutto sinki
shampinjone
soola, pipart

Nagu näha siis koguseid ma ette andnud pole ja seda põhjusel et igaüks saaks teha meelepärase suurusega rulli. Vastavalt liha kogusele läheb juurde ka sinki ning seeni.
Aga rullist - võta lihatükk ja lõika  nelinurkseks ehk lõika liha terve tüki ulatuses ringjalt lahti. Lõpptulemuseks peaks olema üks suur piklik lihatükk. Nüüd aseta sinna peale singiviilud ning praetud seened. Maitsesta soola, pipraga ning keera rulli. Köida niidiga kinni, nii et vahelt midagi välja ei pudeneks ning rull kenasti koos püsiks.
Aja pann kuumaks, prae rull igast küljeks pruuniks, misjärel aseta fooliumisse ning 200kraadisesse ahju nii u 30 minutiks küpsema. Läbiküpsmisaeg sõltub ka rulli suurusest. Minul oli suhteliselt pisike ja piisas 30minutist. Veendu liha küpsuses enne kui ahjust välja võtad ja serveerima hakkad.
Meil oli lisandiks kartulipuder ning tomati-karulaugu-hapukoorekaste.

esmaspäev, 11. aprill 2016

Kaerapätsid

Vahel juhtub ikka nii, et banaanid saavad liiga kiirelt küpseks. Selleks puhuks üks imelihtne "pätsi" retsept, kus kaaslaseks lisaks banaanile kaerahelbed ning peoga kas rosinaid-pähkleid või šokolaaditükke ning mõnus maius ongi valmis.





Vaja:
2 küpset banaani
2dl kaerahelbeid
2spl siirupit (ise kasutasin Dansukkeri heledat)
soovi korral rosinaid, pähkleid jne

Suru banaanid kahvliga ühtlaseks püreeks, lisa ülejäänud ained ja sega läbi. Tõsta supilusika abil ahjuplaadile küpsetuspaberi peale mõnusa suurusega pätsikud ning küpseta 180kraadises ahjus 10-15 minutit kuniks maiused on kuldpruunid. Lase jahtuda ning seejärel lase hea maitsta.

allikas: minulaps.ee

reede, 8. aprill 2016

Spargli ja brie-juustu quiche

Kuna kevad pressib üha rohkem õuele ja südametesse, siis viimane aeg selle lainele tagasi minna. Siit üks parajalt juustune ning samal ajal kevadine (sparglite tõttu) pirukas. Valmistamises midagi keerulist pole, kõrvale törts värsket salatit ning mõnus eine ongi valmis.




Vaja:
u 125g pärmi lehttainast
värskelt hakitud ürte (nt karulauk, petersell)
brie juustu
200ml kohvikoort
2 muna
sool, pipar
spargel
oliiviõli

Rulli tainas õhukeseks ning vooderda sellega pirukavorm(mina kasutasin ristkülikukujulist). Haki ürdid ning poeta põhjale (läheb paar peotäit). Lõika juust viiludeks ning laota omakorda ürtidele. Klopi kohvikoor ja munad koos lahti ning kalla juustule (soovi korral lisa soola-pipart. Selle lisamine sõltub juustu soolakusest). Viimasena lisa spargel, mis piserda üle veidikese oliiviõliga, et viimased liiga kuivaks ei küpseks.
Küpseta 200kraadises ahjus u 30 minutit.

allikas: Ise tehtud. Hästi tehtud

esmaspäev, 4. aprill 2016

Lihtne chilli con carne

Vahel võib veidi pättust teha ja õhtusöögi veidi lihtsamal viisil valmistada, kui ise tunde pliidi ääres veeta. Kui olen varasemalt ka antud roa ise teinud, siis seekord proovisin vahelduseks Santa Maria kastmesarju. Üks-kaks-kolm, natuke hautamist ja põhimõtteliselt ongi imemaitsev roog valmis. Ei midagi ülemäära keerulist ja laud ongi kaetud.

Vaja:
500g hakkliha
250g konservube (purk ise on 400g kanti, aga oad netos 250g)
1 purk (400g) purustatud tomateid
0,5dl vett

serveerimiseks riisi, nacho krõpse, salatit vm meelepärast

Prae hakkliha pannil pruuniks, lisa maitseainesegu ning sega läbi. Lisa purustatud tomatid, kurnatud oad, vesi ning sega ja lase madalal kuumusel haududa nii 5 minutit. Soovi korral maitsesta lisaks soola-pipraga.
Samal ajal kui kaste haudub tegele kõrvasega. Kui kasutad riisi, siis see pane juba enne keema ning keeda vastavalt pakil olevale õpetusele, siis saavad mõlemad enam-vähem üheaegselt valmis.
Serveeri!

allikas. Santa Maria

reede, 1. aprill 2016

Avokaado toorjuustukook valge shokolaadi ja laimiga

Jätkates kevade ja juba möödudnud pühade lainel, siis siit üks huvitava maitsekooslusega kevadine kook. Tegemist lihtsalt valmistatava eksemplariga. Ainus soe soovitus - mitte hoida ülemäära, vaid esimesel võimalusel tarbida. Nagu pildilt näha on meie koogil pealt juba õrn kiht kooki teps mitte enam nii heleroheline, kui võiks/peaks olema. Valmistasin koogi eelmisel õhtul ja see oli koogile seismiseks enne serveerimist liiga palju. Teadupärast muudab avokaado oma erkrohelise värvuse kiirelt, kuigi jah siin koogis oli kenake hulk laimi, nii mahla kui koore näol sees, aga aeg tegi oma töö. Aga maitset see ei muutnud. Oli väga hea.

Vaja:
200g digestiivküpsiseid
50g võid
400g toorjuustu
200g valget šokolaadi
3 hästi küpset avokaadot
2 laimi mahl ja koor (väiksemad isendid)

kaunistuseks laimiviile

Purusta küpsised ning sega sulavõiga ühtlaseks massiks. Suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud 24cm lahtikäiva koogivormi põhja ning küpseta 180-200kraadises ahjus 7-10 minutit, kuniks põhi on kuivemaks küpsenud. Jahuta.
Sulata valge šokolaad veevannil. Püreesta avokaado, koos laimimahla ning koorega, sega mass toorjuustuga ning viimasena lisa sulašokolaad. Sega kõik ühtlaseks ning kalla mass eelküpsetatud põhjale. Aseta mõneks tunniks jahedasse. Enne serveerimist kaunista soovi korral laimiviiludega.

allikas: Toit&Trend märts-aprill2016