pühapäev, 6. veebruar 2022

Vaarika-virsikutort

Aega läks, aga jõuan siiski ka lõpuks postituseni. "Suur sünnipäev" möödas, aga kuna sellise mööda ilma rändava katku ajal pidu ei julenudki pidada suuremate seltskondadega, siis kooki tegin ikka. Lausa kaks korda ühte ja sama. Tegelikult oli hea kook ka, takkapihta lihtne valmistada - ainult seisis külmikus. Originaalretsept sisaldas veel ka roose ja roosivett, siis need ma otsustasin siiski vahele jätta, kuna pole viimatimainitu fänn. Aga vaarikad ja aprikoosid, neid söön heameelega.


Vaja:

175g küpsiseid
80g võid

230ml viriskupüreed (kompotivirsikutest)
1spl sidrunimahla
150g maitsestamata toorjuustu
100g vahukoort
75g Kreeka jogurtit
4,5 želatiinilehte

200g vaarikapüreed (sobivad ka külmutatud püreestatud vaarikad)
150g maitsestamata toorjuustu
100g vahukoort
75g Kreeka jogurtit
35g suhkrut
4,5 želatiinilehte

kaunistamiseks - kompotivirsikupoolikuid, külmkuivatatud vaarikaid


Kui originaalretsept palus vooderdada 20cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi, siis  mina ise kasutasin 24cm ja ei jäänud väikseks. Täitsa paras oli. Igatahes vana hea klassika - purusta põhja jaoks küpsised, sega sulavõiga ning suru saadud mass koogivormi põhja. Aseta kuni esimese täidisekihi valmistamiseni külma.
Esimene täidisekiht on virsikutega. Tõsta ühte kaussi toorjuust, koor, jogurt ja vahusta kergelt. Lisa sidrunimahl ning virsikupüree. Sega läbi. Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Kuumuta 3spl vett keemiseni, tõsta pliidiplaadilt kõrvale, pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma vee sisse. Jahuta segu mõni minut ja vala siis peene joana teiste ainete hulka, ise samal ajal segades. Sega korralikult kogu mass läbi ja vala küpsisepõhjale. Lase kihil vähemalt tund tarduda või kui on näha, et kiht enam-vähem hangunud.
Teiseks valmistame vaarikakihi - kogu tegevuskäik sama, välja arvatud siis kihti lisatav suhkur(enne vahustamist) ning vaarikapüree. Kui täidis valmis, vala see ettevaatlikult virsikukihi peale. Hoia kooki 4 tundi kümas, kuni kõik on korralikult tardunud. Enne serveerimist lõika virsikust viilusid ja kaunista nendega kook pealt.

allikas: Oma Maitse jaanuar-veebruar 2022

Kommentaare ei ole: