kolmapäev, 5. oktoober 2022

Kukeseenepirukas suvikõrvitsa ja sinihallitusjuustuga

Päris hirmuga vaatan, et pole ikka väga väga ammu midagi siia postitatud. Ühtkomateist ikka olen valmistanud, aga kuidagi jah, siis ei taha need kuidagi siia jõuda. Kuid see kukeseenepirukas on juba mitmed korrrad tee lauale leidnud ja otsustasin, et teen sellega taas otsa lahti. Loodetavasti saab sellega ka taas järjele.
Igatahes, seentega on olnud sel suvel-sügisel sellised 50:50 lood. Mina või  meie pere on metsast ikka iga kord midagi saanud, tühjade kätega pole kunagi jäänud. Samas kuulen kõrvalt pidevalt et läksin seenele ja tühjad korvid. Ju siis on mul/meil lihtsalt vedanud. Aga sellest pirukast rääkides, see põhjas olev kartul ja täidises olev suvikõrvits-seened-sinihallitusjuust, no lihtsalt mega kombo. Suveperioodil ka hea variant neid kõrvitsalisi "hävitada", sest kui ikka tulema hakkab, siis ikka tuleb. 



Põhi:

100g võid
100g keedukartulit
150g jahu
0,5tl soola
0,5tl kuivatatud punet, tüümiani vms

Taigna saad teha väga edukalt käsitsi, ei pea selleks kasutama köögikombaini või muid imevigureid. Tükelda või ja kartulid, sega kuivained ja lisa ning haki kas noaga või näpi sõrmedega (mina tavaliset lihtsalt mätsin kätega) kiirelt ühtlaseks.

Suru tainas 24 cm läbimõõduga ümmargusse vormi põhja ja u 2 cm kõrguselt äärtele ja aseta nii 30 minutiks külma. Seniks valmista ette täidis.


Täidis:

300g kukeseeni
1spl õli
1 väike suvikõrvits (u 150-200 g)
1spl võid
sool, pipar
3 muna
2dl vahukoort
2spl jahu
100g sinihallitusjuustu

Kuumuta pannil õli ja prae selles seeni kuni vedelik on peaaegu aurustunud. Lõika suvikõrvits u 1 cm tükkideks, lisa pannile seente juurde ja prae veel u 5 minutit. Lisa või, maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta paar minutit.

Klopi munad kausis lahti ning sega need läbi vahukoore ja jahuga, lisa murendatud juust.

Torka külmas seisunud põhi kahvliga tihedalt läbi ja küpseta 200 kraadises ahjus 5 minutit. Seejärel laota seened koos suvikõrvitsaga pirukapõhjale, vala peale muna-juustusegu ja küpseta 180 kraadises ahjus ~45 minutit kuni täidis on peaaegu tahenenud ja muutub kergelt kuldseks.

Enne lahti lõikamist veidi aega vormis taheneda.



Kommentaare ei ole: