esmaspäev, 17. oktoober 2022

Šarlotka ehk lihtne viie komponendi õunakook

 

Elades väikeses kogukonnas on see nii armas, et inimesed kellel on õunu ja neid enda tegemistest üle jääb, need lahkelt oma aia taha panevad, et teisedki sellest sügisrõõmust osa saaks. Tean et ka Tallinnas pisemates linnaosades see juba tavaline, aga pisemas alevikus kohtab seda samuti väga väga palju. Eks sõltub ka õunaaastast. Mõnel rohkem, mõnel vähem. Kuna koeraga jalutusring on igapäevane tegevus, siis nii mõnus nosida kas kohe või koju mõned kaasa võtta ja need koogi sisse pista.

Kindlasti on mu massiivses kokaraamatukogus ka juba isendeid, kus õunakoogi retsepte maa ja ilm, aga selle Tuuli raamatu pidin ikkagi soetama, kuidagi tunne oli selline. Nüüd olen sealt juba mitmeid kooke proovinud ja toon ka järjest neid ka teieni. Siinses postituses on küll kook, mis on ülimalt lihtne valmistada ja üldjuhul on ka kõik ained kodus ka kohe olemas, et ei peaks spetsiaalselt poodi lippama. Meil sai see igatahes ikka väga kiirelt otsa, peab vist uue hakkama panema:).



Vaja:
500g õunu (hapukamad), villutatult või kuubikuteks lõigatud
1,5dl suhkrut
160g jahu
4 muna
1tl soola

Töötle õunad - puhasta südamikest ning viiluta või lõika kuubikuteks. Vahusta munad suhkru ja soolaga korralikuks kohevaks vahuks, sõelu hulka jahu ning sega seejärel ettevaatlikult alt üles tõstes tainas läbi. Sega hulka õunad* ning kalla vooderdatud 22-24cm läbimõõduga vormi. Aseta eelsoojendatud 180kraadisesse ahju 25-30 minutiks.

* Võib teha ka nii, et esmalt kallad pool tainast vormi, laotad peale poole koguse õunu, teine kiht tainast ja peale taas õunad.

allikas: Tuuli Mathisen "Õunaraamat"


Kommentaare ei ole: