esmaspäev, 22. september 2014

Seenepirukas

Imeline vananaistesuvi on vist selleks korraks läbi, seda enam sobis eelmise nädala ilm seenelkäiguks. Ja kohe täitsa mitu korda. Esmalt sai neljapäeva õhtupoolik pliiats kontorilaua taga kukutatud ja koos töökaaslastega seenemetsa väisatud, kaaslaseks ka Margit Härma, kes tarkuseteri meile poetas. Tolkordsel käigul sain mina esmalt tundma nt kitsemampleid, mida mina näiteks meie Lõuna-Eesti metsade tõttu ei tundnudki, kuna neid seal pole kunagi näinudki. Samas põhja-rannikul metsaalune täis. Sekka mõned riisikad ja kukeseened ka ning lähedastel käed tööd täis terve õhtu, kuna mina suundusin otse metsast lõunasse, et võtta nädalalõpp veidi rahulikumalt.



Aga ega töö ole jänes, mis eest jookseb. Nii suundusingi peale "kodukontori" päeva koos emaga reede õhtul järgmisele ringile, sedakorda oma tavapärastele radadele. Ja no seeni oli palju, palju, eriti rikkalik oli meil kukeseenesaak.


Kuna viimaseid seeni polnud kuhugi "sokutada", siis tuli midagi ise nendega ette võtta. Kohe laupäeval sai siis esimene sats pirukasse pandud.

Vaja:
500g lehttainast
mõned keedumunad
sinki (meelepärane)
kukeseeni (niipalju kui raatsid kasutada)

määrimiseks muna

Sulata lehttainas. Tükelda munad ning sink. Puhasta seened ning prae võis läbi. Sega seened, sink ja munad. Rulli tainas veidi õhemaks, aseta peale kokkusegatud täidis ning rulli kokku. Pintselda pealt munaga ning küpseta 180-200kraadi juures niikaua kuni pirukas pealt kuldne ning läbi küpsenud (vana hea tikumeetod on selle kontrollimiseks). Kõiki aineid võib panna koguseliselt vastavalt oma soovile. Soola ma ei lisanud, kuna kasutatud sink oli piisavalt soolane.



Kommentaare ei ole: