pühapäev, 1. jaanuar 2012

Napoleoni tort

Klassika, mida olen ammu mõelnud valmistada ja kuidagi vana aasta lõpp oli selle jaoks sobiv. Juba päev enne küpsetasin valmis kihid ning ladusin tordi kokku, et järgmisel päeval manustada mõnusalt läbiimbunud torti.



Vaja(10 kihti):
Tainas:
250g võid
200g hapukoort
5dl jahu
1tl soola

Sega suures kausis jahu ja sool. Lisa tükeldatud või ja hapukoor ning näpi tainas ühtlaseks. Pane tunniks külma.

Kreem:
1L piima
3dl suhkrut
4spl jahu
4 muna
250g võid
2tl vanillisuhkrut
1-2tl konjakit või brändit



Samal ajal kui tainas külmas, on paras aeg kreemi valmistada. Selleks kuumuta potis piim koos suhkruga pidevalt segades keemiseni. Klopi kausis jahu ja munad ühtlaseks. Vala piim munasegusse (mina lasin piimal veidi jahtuda, et muna tükki kohe ei läheks ning vispeldasin samal ajal pidevalt, kui neid omavahel kokku viisin). Kalla segu tagasi potti ning jätka kuumutamist nõrgal tulel ning pidevalt segades. Kui kreem on paksenenud, tõsta pott tulelt ning jahuta kaane all täielikult. Siis lisa vanillisuhkur, alkohol ning vahustatud toasoe või (lisa või vähehaaval ning pidevalt vahustades).

Nüüd tagasi taigna juurde. Jaga tainas 10ks osaks. Rulli pallid jahusel laual ükshaaval ning lõika näiteks lahtikäiva koogivormi(24cm) põhjaga ühesuurused 10 ketast, mida siis asu ükshaaval küpsetama - 225 kraadi 5 minutit igaüks. Ääred mis alles jäävad laota viimasena plaadile ja pane ahju, sellest saab hiljem tordile pealmine purustatud kiht.

Määri jahtunud põhjade vahele kreemi, nii et pealmiseks kihiks jääb kreem. Sinna pudista peale küpsetatud ääred. Mina panin veel üle ühe kihi vahele metsmaasikaid ning kaunistuseks samuti.

Torti võib manustada samal päeval (rabedam) või järgmisel (mõnusalt läbi imunud). Kui kavatsed serveerida järgmisel, siis hoia kooki niikaua külmkapis.


allikas: Tordiraamat

Kommentaare ei ole: