reede, 28. august 2015

Keedutainast ekleerid šokolaadimousse’ga

Kui koolitusest, kus Rita Osa juhendamisel neid iludusi tegema õppisime, on möödas juba oi oi kui mitu kuud, siis lõpuks sain mahti neid ka kodus ise järele proovida teha. Ja õnnestus, ning isegi tavaliselt magusapõlgurina silma paistnud seltsimehed sõid nii et anna vaid kätte. Ilmselt viimase osa kasuks rääkis parajalt mahe sisu veidi mõrkja šokolaadimousse näol.


Alusta esmalt mousse tegemisest, sest see tahab vähemalt mõned tunnid enne ekleeride täitmist külmikus taheneda.
Võid selle valmis teha ka eelmisel päeval või hommikul, hoida pritskotiga külmas ja võtta umbes pool tundi enne kasutamist toatemperatuurile.

Šokolaadimousse:
250g mõrušokolaadi (soovitavalt 70%)
6dl vahukoort
2spl heledat siirupit
4tl lahustuva kohvi pulbrit

Murra šokolaad väikesteks tükkideks ja pane kaussi. Kuumuta pisikeses potis 3dl vahukoort keemiseni ja kalla kohe šokolaadile. Sega vispliga, kuni šokolaad on täielikult sulanud ja tekkinud ühtlane mass. Sega seejärel juurde siirup ja jäta segu jahtuma. Kui segu on jahtunud toatemperatuurini, vahusta ülejäänud 3dl vahukoort koos lahustuva kohvi pulbriga. Sega vahukoor jao kaupa ja õrnalt segades šokolaadisegusse. Valmis mousse vala kohe pritskotti (nipp! – keera pritskoti alumine ots enne mousse’ga täitmist kahekorra, et sisu välja ei jookseks, ja aseta pritskott püsti kitsasse nõusse (nt mõõdukann), nii on teda kergem täita ja aseta seejärel külmikusse tahenema.

Keedutainas:
3dl vett
100g võid
veidi (max 0,3 tl) soola
1tl suhkrut
3,5dl jahu
4 muna

Mõõda potti vesi, või, sool ja suhkur. Kata kaanega ja lase keema tõusta. Eemalda kohe pliidilt, et veekogus ei väheneks ja sega korraga juurde kogu jahu. Segamiseks on kõige parem kasutada käsimikseri varustuses olevaid tainakonkse. Kui konkse pole, siis kasuta puulusikat. Tõsta pott kohe tagasi pliidile, aga nüüd madalale kuumusele ja sega tainast väga hoogsalt 2-3 minutit, kuni segu pakseneb ja lööb poti külgedelt lahti. Tõsta pott tulelt ja lase tainal jahtuda u 5 minutit, enne kui hakkad ükshaaval lisama mune. Peale iga muna lisamist töötle tainas taas konksude või puulusikaga ühtlaseks. Õige konsistentsiga keedutainas peab lusikaga üles tõstes vormi hoidma, aga tipp peab lainena alla vajuma. Liiga kõva tainas jääb pulgana püsti ja tipp ei vaju alla. Siis aitab, kui segada juurde alguses pool lahtiklopitud muna, ja kui tainas tundub ikka veel liiga kõva, siis teine pool munast.

NB! Peab olema ettevaatlik, et tainas liiga vedelaks ei muutuks. Siis ei kerki küpsetis seest tühjaks ja seda viga jahu juurdesegamisega ei paranda, vaid peab tainateoga otsast alustama.

Valmis tainas pane (sakilise) tüllega (u 1 cm avaga) varustatud pritskotti ja pritsi kergelt võitatud ahjuplaadile 5 cm pikkused triibud. Arvesta, et keedutainas kerkib korralikult, seepärast jäta ekleeridele suuremad vahed. Pritsi enne ahjupanekut plaadile sõrmedega veidi külma vett -  see on vajalik, et tooted kerkiks seest tühjaks.


Küpseta 200kraadises (soovitavalt pöördõhuga) ahjus 20-30 minutit. Vähemalt esimesed 10 minutit ei tohi ahjuust avada! Kui ekleerid tunduvad 10-15  minuti pärast pealt juba liiga küpsenud, siis võib ahju temperatuuri alandada 180kraadini. Valmis ekleer on kuiv ja kõva, mitte pehme, ja ka põhi on kergelt pruunistunud. Tõsta jahtuma.
Täida ekleerid šokolaadimousse’ga. Hea on selleks kasutada pikka terava otsaga tüllet, mille saab ekleeri sisse torgata. Kui tüllet ja pritskotti pole, siis lõika ekleerid pooleks ja täida lusikaga.

allikas: Oma Maitse küpsetiste eri koolitus, Rita Osa

Kommentaare ei ole: