Kas 15 aastat ühes asutuses on vähe või palju või just parajalt? Kuidas kellegile. Minul just nii läkski, et naistepäeval tähistasin töökohas taaskordse aastaringi täitumist. Vedas et selline päev sattus kunagi, hea kohe teist meeles pidada. Aga kui aus olla, siis need aastad on lennanud nii kiirelt, et ise ka ei usu ja ega enam teisedki vist. Minu õnneks on läbi nende 15 aasta proovitud nii üht kui teist ametit, seega päris ulmerutiini ma nüüd kukkunud pole. Et seda päeva tähistada, otsisin netiavarustest kooki, kus oleks ka enda jaoks midagi uut ja selle konkreetse otsa sattumist pean päris õnnestunud leiuks. Soolakaramell õnnestus (esimene kord!) ja sööjad vaid kiitsid ja eks see koogi tekstuur ka veidi ilmselt iseloomustab seda elukest päris hästi - natuke krõmpsu, natuke magusat ja suts soola ka sekka. Selline kirev ja mitte üksluine.
Põhi:
150g Digestive küpsiseid
50g võid (sulatatud)
Täidis:
400g toorjuustu
200ml vahukoort
200g valget šokolaadi
100g vaarikaid (võivad olla ka külmutatud)
Soolakaramelli kaste:
100ml vahukoort
50g suhkurt
50ml suhkrusiirupit
50g võid
umbes 1/3 tl soola (maitse järgi lisada hiljem juurde kui soovi)
Esmalt alusta koogipõhja valmistamisega - purusta küpsised ning sega sulavõiga. Aseta saadud mass 24cm lahtikäiva vooderdatud koogivormi põhja. Vala põhjale ka vaarikad. Täidise jaoks vahusta koor ning sega hulka toorjuust, vahusta ühtlaseks massiks. Sulata vesivannil šokolaad ning lisa seegi omakorda vahukoore-toorjuustumassile. Vala kogu mass nüüd koogipõhjale ja aseta sügavkülma, nii pooleks tunniks. See on vajalik selleks, et kui valada peale kaste, et täidis all sulama ei hakkaks. Kuniks kook taheneb, valmista kaste - sega paksupõhjalises keedunõus keskmisel kuumusel või, sool, suhkur, suhkrusiirup ja vahukoor, kuni segu pakseneb ja moodustub ühtlane tekstuur. Ole kannatlik, see võtab aega ja ole hoolas kastet pidevalt segades, muidu võib see põhja kõrbeda. Kui segu pole sinu jaoks piisvaalt soolane, saad seda hiljem juurde lisada, kui kaste juba valmis. Lase kastmel seejärel veidi jahtuda (kui liiga kaua jahutad, siis on keeruline koogile kallata) ning seejärel kalla koogile. Ning asu seejärel maiustama.
Mina isiklikult jätsin selle sügavkülma osa vahele, kuna mul oli maa ja ilm aega kooki teha. Seega tegin esmalt põhja ja täidise ning asetasin tavalisse külmkappi nii paariks-kolmeks tunniks seisma. Siis valmistasin kastme ja kallasin selle täidisele peale pärast vähest jahtumist. Kuna minu eksemplar oli mõeldud söömiseks järgmisel päeval, siis kallasin kastme vormi ja asetasin vormi taas tagasi külma. Järgmisel päeval eemaldasin koogi vormist ja pakkusin kallitele töökaaslastele. Pidusööki kiideti maa ja taevani, sain mitmeid kordi retseptigi jagada. Ilmselt õnnestus hästi.
allikas: Vero's Kitchen
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar