pühapäev, 17. märts 2019

Karjasepirukas

Väidetavalt Iiri või ka brittide kõige kuulsaim toit, natuke putru ja hakkliha ning aedvilju ja ülimalt toekas õhtusöök ongi valmis. Seda lihtsam valmistada, kui näiteks eelmisest toidukorrast peaks kartuliputru üle olema. Vaatasin erinevaid retsepte ja osades lisatakse ka tomatipastat ja puljongit, kuid allolev saab ilma nendetagi hakkama, kuid ülimalt maitsev tuleb sellegipoolest. Viimane aeg tubastele ahjudele tööd anda, kui kevad juba akna taga ja kaugel see suvi ja grillhooaegki enam on.


Vaja(6-le):
600g kartuleid
1dl piima
1 munakollane
soola
1spl võid

600g lambahakkliha (või seguhakkliha)
1 sibul
1 suurem küüslauguküüs
2 porgandit
2dl külmutatud herneid
1tl Worcesteri kastet
suts õli
1/2tl kuivatatud tüümiani
sool, pipar
100g riivjuustu


Alusta roa kattest ehk kartulipudrust - koori, lõika tükkideks ja keeda soolaga maitsetstud vees kartulid pehmeks. Lisa kuum piim ja või ning tambi kohevaks püreeks. Tampimise ajal lisa tilga piimaga segatud munakollane. Vajadusel maitsesta lisaks soolaga.
Kuni kartulid keevad, valmista täidis. Koori ja haki sibul, porgand ning hauta neid pannil õlis 3-4 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja sega läbi. Tõsta kuumust, lisa hakkliha ja pruunista, maitsesta soola, pipra, tüümiani ja Worcesteri kastmega ning viimasena lisa hulka herned. Hauta kuni 10 minutit.
Kui täidis valmis, aseta see ahjupotti/vormi ning kata kartulipudruga, raputa peale riivjuustu ning küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun. Ja lõpuks lihtsalt naudi!

allikas: Lihtsad liharoad (50 retsepti)

Kommentaare ei ole: