laupäev, 9. märts 2019

Veisepõse raguu

Olen erinevate köögisaadete vaatamisel korduvalt näinud kuidas tehakse veisepõski ja mõistnud kui lihtsalt tegelikult saab maistva roa, kuid siiani polnud ise selle tegemiseni jõudnud. Vaadates "Jamie cooks Italy" sarja, sain taaskord inspiratsiooni seda proovida ja mõeldud-tehtud, suund Balti Jaama turu pole, kust lootsin põske saada ja koju tagasitulles 4 tunniks ahju see raguu hauduma läkski. Ainsa ühe erandina, tol päeval ei leidnud ma kuskil kuivatatud puravikke, seega valmistasin roa ilma selleta, aga tuli ikkagi ülimalt maitsev. Kõrvale tegin värske pasta ning mitmeks päevaks oli söögimure murtud, seda lihtsal põhjusel, et tegin küll poole koguse retseptist, aga põsed olid lihtsalt nii suured et jagus kohe pikemalt.


Vaja(5-le):
10g kuivatatud puravikke
2-3 veisepõske (kuna põsed olid suured, siis lõikasin väiksemateks)
õli
75g suitsupeekonit
1/2 varssellerit
1 punane sibul
1 porgand
2-3 küüslauguküünt
2-3 nelki
1/2 kaneelipulk
ports värskeid ürte (kokku seotud, u 30g) - nt salvei, rosmariin, tüümian, basiilik, petersell
500ml Barolo punast veini
340g passatat


Kata seened keeva veega ning jäta mõneks ajaks seisma. Maitsesta põsed soola-pipraga ning pruunista õlis kuumal pannil kõikidelt külgedelt. Samal ajal haki seller, koori ning haki sibul, porgand. Purusta uhmris nelgiterad 1/2 tl soola ja pipraga, misjärel lisa hulka küüslauguküüned ning töötle ühtlaseks massiks. Kui põsed on pruunistunud, siis lükka need ühte panni äärde ning alanda kuumus keskmisele. Aseta tühjale panni poolele kaneelipulk ja peekonitükid, prae kuni peekon on kuldne. Kurna seened (jäta vesi alles), haki ning lisa koos aedviljadega pannile peekoni juurde. Seo ürdid kokku ning lisa samuti pannile koos küüslaugupastaga. Prae aeg-ajal segades 15 minutit, kuniks aedviljad on enam-vähem pehmed. Lisa pannile vein ja redutseeri kuni seda on poole vähem, seejärel lisa seene leotusvedelik (ära ainult seda viimast sogast lõppu lisa) ja passata. Loputa passata pudel veega ning lisa seegi pannile. Vaata et pannitäis oleks segunenud ning kata kaanega ja aseta ahju 160kraadi juurde 4 tunniks hauduma või kuniks liha on pehme ja kaste paksenenud. Maitsesta vajadusel lisaks, rebi liha tükkideks, sega kastmega korralikult läbi ninga matsev raguu ongi valmis.

Kuna minul ei olnud nii suurt panni, kus korraga liha ja aedvilju peal hoida, siis tegin lihtsalt nii, et kui liha pruunistatud, asetasin selle kõrgete äärtega ahjuvormi ja hoidsin fooliumi all kuniks tegelesin aedviljade-kastmega. Lõpuks kallasin ka kastme ahjuvormi lihale seltsi ja siis kõik koos ahju. Ahjuvormi katsin ka ahjus fooliumiga. Korra 4 tunni jooksul keerasin ka lihatükid ümber, kuid liha pehmenemiseks ja kastme paksenemiseks kulus ikkagi see 4 etteantud tundi ära, aga ütlen ausalt, ootamine tasus end ära.

allikas: Jamie cooks Italy


Kommentaare ei ole: