esmaspäev, 25. november 2019

Kana, porru ja seenepirukas

Kui tavapäraselt oleme harjunud et pirukas on pealt lahtine, siis üha enam saab popimaks ka kaetud versioon. Taaskord olen sellist versiooni ja ka just taolise sisuga mitmeid kordi näinud, mõelnud proovida, kuid mõtlemiseks ongi jäänud. Ja nagu eelmises postituses mainitud pastagi, siis võtsin kätte ja tegin nüüd ära. Midagi keerulist pole ja tegelikult ülimaitsev õhtusöök ongi olemas. Tainategu pole samuti kontimurdev ja kana-seene-porru sisugi valmib kähku. Ainult lao vormi, ahju ja naudi!
Võid valmistada nii eraldiseisvates väikestes vormides või ühes suures.


Vaja:

Tainas(soovitan teha poole kogusega):
250g võid (või 125g rasva+125g võid)
650g jahu
2 muna, 1 lahtiklopitud taina sisse ja teise kollane piruka määrimiseks (mina määrisin lihtsalt lahtiklopitud munaga)

Pane jahu ja või köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks, lisa 100ml külma vett ning lahtiklopitud muna ning töötle ühtlaseks massiks. Pane kilesse ja külma kuni tunniks. 
Ühe tavalise ahjuvormi suuruse piruka jaoks piisab täiesti poolest kogusest tainast, minul jäi julgelt originaalretseptis mainitud kogustest tehtud tainast pool üle ja köögikombain ei olnud rõõmus selle koguse jahu üle. Kui soov tõesti teha täiskogus tainast, et nt midagi muud lisaks küpsetada või ka 2 pirukat ette võtta, siis soovitan ikkagi taina koguse pooleks jagada, et abimees köögikombaini näol otsi ei annaks ja valmistada tainas kahes jaos.

Kuniks tainas on külmikus tahenemas, siis võta ette täidise ettevalmistamine.


Vaja :
50g võid
1 porru (originaalis oli lasua 3, mina jäin 1 peale)
100g šhampinjone
20g kuivatatud porcini seeni (mina jätsin välja)
6 tk kanakintsuliha, naha ja kondita
30g jahu
sorts valget veini (soovi korral)
300ml kanapuljongit
100ml vahukoort
1/2 sidruni mahl
tüümiani

Sulata pannil või ning kuumuta hakitud porrut koos veidikese tüümianiga, kuniks porru on pehme. Lisa mõlemat sorti seened ning prae 5 minuti jagu. Keera kuumus nüüd suuremaks, lisa tükeldatud kana ja sega kuniks kana hakkab pruunistuma. Sega hulka jahu, kuniks see on muutunud nö pastaks, kuumuta 2 minutit. Lisa seejärel vein, kui kasutad, lase minutijagu podiseda, misjärel lisa puljong, koor ja sidrunimahl, maitsesta ja hauta 10 minutit, kuniks kana on läbi küpsenud. Jahuta.

Kui nii tainas kui ka täidis on maha jahtunud, rulli enamus tainast veidi suuremaks kui ahjuvorm. Aseta vormi, lõika üleliigne tainas ära, täida vorm täidisega ning aseta peale ülejäänud tainas lahtirullituna. Suru ääred kenasti kokku, määri munaga. Kui tainast jääb juppe üle, tee nendest kaunistused. Küpseta 220kraadises ahjus 30-35 minutit, kuniks tainas on kenasti kuldne. Lase veidi jahtuda ning naudi!

allikas: GoodFood oktoober 2019

Kommentaare ei ole: