kolmapäev, 17. veebruar 2021

Hõissa vastlad!

 Ja 5 kuud on möödas nagu niuhti. Ei teagi kuhu see aeg nii kiirelt kadunud on. Olen ju tegelikult terve see aeg toimetanud ning nimekiri retseptidest mis postitamist ootab aina pikenenud, seega aasta uus, prooviks siis taas reele saada. Kuna eile olid vastlad, siis võtsin nõuks, natuke pingutada ja tegin nii kukleid kui ka hernesuppi. Viimast lausa nullist ise. Pole keerulist midagi, lihtsalt tiba aeganõudev, kuigi jah enamuse ajast podiseb ise. Kuklitega seevastu, millest ka antud postituses kavatsen rääkida oli rohkem mässamist, just seetõttu et võtsin nõuks proovida Ringvaate saates näidatud eksemplare. Nii soolaseid kui magusaid. Neist esimesi polnud ma varem kunagi teinud ega isegi selle peale mõelnud, vastlakukkel ju ikka rohke vahukooremütsiga. Aga tegelikult on soolane alternatiiv jumala hea idee, sest ka meil on olukord kus üks pool eelistaks pigem soolast, teine magusat. Mis siis ikka, tegin proovi. Ja nagu kiuste tulid soolased kuklid paremini välja:).

Soolaste kuklite tainas

125ml vett
125ml piima
1tl mett
8-9g kuivpärmi
410g nisujahu
1tl soola
50g võid
1 muna

Soojenda vedelik käesoojaks, lahusta selles mesi ja lisa kuivpärm. Sega kergelt ja jäta seisma, kuni tekivad mullid (pärm „ärkab ellu“). Lisa sool jahule ühte äärde (sool ja pärm ei ole kõige paremad sõbrad, ei peaks kohe kokku saama). Seejärel lisa vedelikule sulatatud või ja lahti klopitud muna ning sega kõik jahule. Kui kasutad miksrit (taignasegajaga), lase tal segada, kuni taigen tuleb kausi küljest lahti. Umbes 3-5 minutit. 

Magusate kuklite tainas
250ml piima 
50g suhkrut
8-9g kuivpärmi
400g nisujahu
1,5tl kardemoni
0,25tl soola
55g võid

Soojenda vedelik käesoojaks, lahusta selles kolmandik suhkrust ja lisa kuivpärm. Sega kergelt ja jäta seisma, kuni tekivad mullid (pärm „ärkab ellu“). Sega kardemon jahu hulka ning lisa sool jahule ühte äärde. Seejärel lisa vedelikule ülejäänud suhkur ning sega läbi. Lisa sulatatud või ning sega kõik jahule. Kui kasutad miksrit (taignasegajaga), lase tal segada, kuni taigen tuleb kausi küljest lahti. Umbes 3-5 minutit. 

Edasi mõlema taigna puhul:
Pehme taigen vormi palliks ja pane kerkima kile alla, 35-kraadisesse ahju kuni 1h või kuni taigen on poole oma kogusest suuremaks kerkinud. Kerkinud taigen sõtku alla ning kaalu ära. Seejärel kaalu 10 kuklit ning vormi nad kenaks ümaraks. Kuklid peaks pannil kile all veel umbes 15 minutit kerkima ja seejärel määri munaga ning soovi korral lisa seemneid. Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 18 -20 minutit.

Kui kuklid on kenasti kuldseks küpsenud ja ka maha jahtunud, siis on aeg neid täitma asuda. Siit samuti Ringvaatest saadud ideed soolase ja magusa täidise tarbeks.

Soolane toorjuustukreem: 
300g toorjuustu
50g hapukoort 
suur punt murulauku 
1 laimi koor ja 0,5 laimi mahl 
soola 

Mikserda toorjuust pehmeks, lisa hapukoor, peeneks hakitud murulauk, laimikoor ja mahl. Maitsesta soolaga. Soolasele kuklile võid lisaks sisse panna veel munavõid (munakollane, või, majonees) ja peale külmsuitusforell, mädarõigas ning värskeid ürte! 

Magus toorjuustukreem:
300g toorjuuustu
100-150ml vahukoort
vaniljepastat 
suhkrut

Mikserda toorjuust pehmeks, lisa maitse järgi vanilje, suhkur ning törtsu kaupa vahukoor. Mikserda tugevaks vahuks. Lisaks kreemile lisa ka soovi korral moosi kuklisse.

Head küpsetamist-kreemitamist ning head isu! Loodetavasti saite ikka kõik pika liu ka!

allikas: Ringvaade

Kommentaare ei ole: