reede, 26. veebruar 2021

Leiva-mandlipuruga mustika-juustukook

Pidu katku ajal - see lausejupp iseloomustab hetkeolukorda arvesse võttes vist päris hästi Vabariigi 103 aasta pidustusi. Tegelikult kõiksugu pidusid viimase aasta jooksul. Kuid ega peod pidamata jää, lihtsalt omakeskis kodus, ilma sõpradeta ja ikka ohutult. Vabariigi aastapäeval kaaslaseks nagu ikka must leib, kilu ja midagi magusat ning eks pits teravamat ka sinna juurde. Olin selle Silja retsepti juba päris jupp aega tagasi 24.veebruari mõttega endale salvestanud ja nii see musta leiva ning toorjuustuga kook meie pidulauda ehtiski. Parajalt magus, huvitav leiva-mandlipuru  kooslus ning magusad mustikad seltsiks.



Vaja:

Krõbe leiva-mandlipuru:
70g jahvatatud mandleid
u 200g (u 6 viilu) musta leiba
50g pruuni suhkrut (nt fariinsuhkrut, heledat või tumedat muscovadot)
50g külma võid

Jahvata mandlid köögikombainis ja pane kaussi ootele. Pane mitmeks tükiks murtud leivaviilud samuti köögikobaini, lisa suhkur ja purusta ühtlaseks puruks. Vala jahvatatud mandlid tagasi ja töötle veel veidi, kuni moodustub ühtlane puru. Tükelda või, lisa kuivainetele ja töötle ühtlaseks. Laota neljandik purust küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 12-16 minutit (sega paar korda) kuni leivapuru on ühtlaselt pruunistunud ja hakkab krõbedaks muutuma. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda, puru muutub jahtudes veelgi krõbedamaks. Ülejäänud kolm neljandikku purust suru ühtlase kihina ca 24cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhja (põhi ja ääred kata küpsetuspaberiga). Aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi tahenema.

Juustutäidis:
600g toasooja toorjuustu
70g peensuhkrut
200g mustikatükkidega valget šokolaadi
2dl vahukoort
3-4 želatiinilehte
u100 g mustikaid
soovi korral mündilehti

Vahusta toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks kreemiks. Haki šokolaad, sulata vesivannil ja sega toorjuustukreemi hulka, samal ajal kreemi vahustades. Želatiinilehti leota külmas vees 5 minutit, pigista kuivaks ja sulata väheses keemiseni kuumutatud vees. Kui soovid pehmema sisuga kooki, kasuta kolm želatiinilehte, kui kõvemat tarretunud täidist, siis nelja lehte. Lase želatiinisegul pisut jahtuda ja sega see, samal ajal vahustades, samuti juustusegu hulka. Vahusta külm vahukoor tugevaks vahuks ja sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes juustukreemi hulka. Vala nüüd segu vormi leiva-mandlipõhja peale, silu, puista peale mustikad, suru neid pisut ka täidisesse ja aseta  vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. 
Tahenenud kook aseta serveerimisalusele, puista peale jahtunud leivapuru (see mida ahjus küpsetasid), soovi korral ka mustikad ja (hakitud) mündilehti ning naudi!

Kommentaare ei ole: