esmaspäev, 9. detsember 2013

Kuldne kukeseene-kõrvitsapüreesupp

Kokakool vol3 - eelroog.

5-6le:
30g võid
2 mugulsibulat
(1-2 küüslauguküünt)
4dl kõrvitsat (muskaati võimalusel, kuna see annab kauni värvi)
u 400g kukeseeni
soola, pipart
(soovi korral pisust valget veini või šerrit)
tüümiani (võimalusel värske)
1,5L seene-, kanapuljongit või vett
2-3dl 35% koort
peterselli (võimalusel värsket)


Haki sibulad(küüslauk) peeneks ning hauta võis pehmeks.(Kui soovid lisada šerrit või veini, siis tee seda nüüd). Lisa kooritud/tükeldatud kõrvits ning seened (kui kasutad poest ostetud külmutatuid, siis soovitav on neid veidi eelnevalt kupatada, kaob kirbe maitse; meie kasutasime hoopis soolatud kukeseeni, kuna muud lihtsalt ei leidnud ja et neid kasutada, siis loputasime esmalt seened külma vee all soolveest puhtaks ning hoidsime lisaks mõne aja vees, et soolasid välja saada). Maitsesta tüümiani, soola(kui kasutad nagu meie soolatud seeni, siis ära tavalist soola enam lisa), pipraga ning hauta mõned minutid. Lisa nüüd puljong(taaskord, kuna meie kasutasime soolatud seeni, siis kasutasime veidi vähem puljongikuubikuid puljongi saamiseks, kuna see annab ka tavaliselt soolasust) või vesi. Keeda mõõdukal kuumusel kuni kõik ained on pehmed, püreeri õrna tekstuurini. Kuid tegid seda kõike potis(kui nt blenderiga, siis vala saadud mass tagasi potti), siis lisa maitse järgi rõõska koort ning kuumuta keemiseni. Maitsesta vajadusel. Serveeri hakitud peterselliga.



Kui mu jutt soolaseentest ülal veidi segadusse ajas, siis võtan siin all korraks taas kokku, mida nende kasutamine muutis retseptis.
Soolatud seened esmalt pese külmas vees, leota vajadusel lisaks, et soolad rohkem välja saada. Kuna poes müüdavad seened on suhteliselt tugeva soolasusega, siis mina eraldi soola supile juurde enam ei lisanud ning puljongi valmistamisel (1,5L puljongit eeldab tavaliselt 3paki puljongikuubiku lahustamist) kasutasin vaid 2 puljongikuubikut. Lõpptulemus oligi täpselt nii nagu arvasin, soolasus oli täpselt paras, kui tõesti kellegil jääb magedavõitu, saab alati juurde panna. Mul igatahes selline toimimine saavustas just õige lõpptulemuse.

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: