pühapäev, 15. detsember 2013

Pelmeenid

Mulle meeldivad igasugused üritused, kus üheks osaks on käeline tegevus ja eriti kõik mis puudutab kokkamisega seonduvat. Seetõttu mulle ka antud jõuluüritus väga meeltmööda oligi, kuna valmistasime Vene restorani peakoka käe all ehtsaid pelmeene. Olen tegelikult ka eelnevalt neid ise teinud ja kõik tuli vägagi tuttav ette ja pealekauba imemaitsvad. Iga kord kui isetehtud pelmeene söön, siis mõtlen, miks ma neid tihedamalt ei tee, sest maitse on seda väärt ja no ei ole keeruline ka teha, kättevõtmise asi.
Aga kust pärinevad pelmeenid?
Udmurdid leiutasid pelmeenid, vähemalt ise nad väidavad nii. Samuti sõna "pelmeen" tuleb udmurdi keelest, mis tõestab veelgi veendumust, et just nemad andsid maailmale pelmeenid, mida tänapäeval pigem vene rahvustoiduna teatakse. Neid võib nimetada ka maailma esimeseks konserviks, mille naised küttidele kaasa andsid, kui viimased jahiretkele läksid.
Külmutatud hakklihasegu külmutatud taigna sees püsib külmas tõesti kaua värskena. Valmistamiseks pole vaja muud kui kastrulit, vett ja lõket.


Vaja:
5dl jahu (parim pidavat olema Veski-Mati)
1 muna
1,5dl vett
1tl soola

200g veisehakkliha
200g seahakkliha
2 väiksemat mugulsibulat
1dl vett

pisut õli, soola, pipart, soovi korral küüslauku

(Pelmeeniteo ajal jäi mulle küll meelde et soovitati liha osas järgida selliselt, et 2 osa looma ja 1 osa siga, kuid retsepti saime selliselt nagu siin ülal kirja panin)


Jahu sega soolaga, uurista keskele auk. Klopi muna veega lahti, lisa sörts õli ja vala vaikselt jahus olevasse süvendisse, pidevalt segades. Lõpuks sõtku tainast nii kaua, kuni see muutub siledaks palliks. Keera taignapall kilesse ja pane külmkappi tunniks seisma.
Samal ajal sega täidis. Haki sibul (soovi korral ka küüslauk) hästi peeneks, sega hakkliha juurde vesi ning maitsesta soola-pipraga. Sega niikaua, kuni hakkliha-sibulasegu jääb kokku palliks.
Kui tainas on nö valmis, siis rulli see 1-2mm pakuseks. Tee mõne sobiva vormi või klaasiga rattad, aseta keskele täidisepallikesed ning pigista tainas liha ümber tihedalt kinni. Võid selle hõlbustamiseks ka taignaääred veidi niiskeks teha. Tähtis on pigistamisel ja vormimisel arvestada, et taignatasku lahti ei läheks ja maitsev lihapuljong pelmeeni seest minema ei voolaks.

Keeduleeme jaoks arvesta üks koorega mugulsibul, terapipart, loorberit ja soola.
Üldjuhul on pelmeenid valmis, kui pinnale tõusevad, see ei võta kaua aega.

Meie koolitusel käidi välja ka kogused et 1kg jahust saavad nemad 320 isendit. Hea siis aluseks võtta.
Head kättevõtmist!

Tunnituse sain ka, et kohe Meistriklassi olen läbinud.

allikas: Vene Söögituba




Kommentaare ei ole: