pühapäev, 27. aprill 2014

Gougeres ehk juustumaitselised profitroolid

Kokakool vol 7 - eelroog.

Kuna mul tuuletaskutega ei ole siiani just jopanud, siis antud tunnis saime neid kohe topelt katsetada, nii soolase kui magusana. Siin ongi üks näide soolasest, pealekauba ülilihtsast ning maitsvast ampsust.

Vaja (u 30tk):
125ml vett
40g võid
1/4tl soola
pisut jahvatatud Cayenne'i
70g jahu
2 muna
1tl tüümiani
90g tugevamaitselist kõva juustu (Gruyere, sinihallitus, Forte jt kõvad, tugevamaitselised juustusordid)


Esimene ja peamine soovitus -pane kõik vajaminevad asjad valmis.
Riivi juust. Pane potti vesi, sool ja tükkideks lõigatud või. Lase kiiresti keema tõusta. Võta pott tulelt, sega juurde sõelutud jahu ning jätka intensiivset segamist, kuni saad kooshoidva taina. Aseta vajadusel keedunõu järelkuumusele tagasi ning pidevalt segades lase liigsel vedelikul ära aurata. Lisa spaatli või miksriga segades munad. Jätka segamist, kuni saad sileda pinnaga taina. Maitsesta Cayenne, tüümianiga ning lisa 3/4 juustust.
Suru taignast läbi kondiitripristi (või kahe teelusika abil) kirsstomati suurused portsud, jäta vahele piisavalt paisumisruumi. Kata pind allesjäetud juustuga. Küpseta 220kraadises ahjus olenevalt kujust ja suurusest u 10 minutit, seejärel alanda kuumus 200-190kraadini ning jätka veel küpsetamist kuni need on kerkinud vähemalt topeltsuuruseks ning on kuldpruunid. Ära ahjuust küpsetamise ajal ava. Peale küpsetamist torgi pind läbi tiku või noaga, et kuum aur sisemusest välja saaks ning profitroolid liigselt ei pehmeneks.

Kui meil koolis olid valmis produktiks sellised kenad paisunud pallid, siis minul meenutasid nad pigem küpsiseid, aga väga häid küpsiseid, mida oleks olnud pea võimatu täita. Seega peab veel proovima. Kuid ka need ekspemplarid kadusid ülikiirelt ja oleks tahetud veelgi.

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: