esmaspäev, 28. aprill 2014

Vürtsikas salat pardifilee ja mangoga

Kokakool vol7 - põhiroog.

Ülimalt maitserikas ning mõnusalt maheda  ning hõrgu pardilihaga salat. Vürtsikuse astme saab igaüks ise reguleerida.

Vaja (10-le):
4 pardifileed
sool, pipar
~0,5dl BBQ kastet
~0,5dl Teriyaki kastet

Salatikaste.
värskelt pressitud laimimahla (u 4 laimi)
riivitud värske ingver (või sellest pressitud mahl)
peeneks hakitud tšilli
Tai kalakaste
pruun suhkur (või mesi)
neutraalselt tõiduõli

Salat:
jääsalat, rukola vmm salatitaimi (nt Paksoi)
3 küpset mangot
~500g kirsstomatit
2 värsket kurki
(värsket koriandrit)
seesamiseemneid

Soovitus valmistamise järjekorraks on: kaste-part-salat.

Esmalt alusta kastme valmistamist. Nagu näha siis koguseid eriti antud pole (peale laimi), kuid see ongi asja mõte. Igaüks peab selle ise timmima just sellise nagu talle meelepärane. Oluline on see, et oleks nii soolast, magusat, vürtsi kui midagi nõks veel. Soovitan esmalt kasutada 2-3 laimi mahl(ülejäänud jäta selleks, et äkki vaja juurde panna) ja siis sinna hakka juurde lisama muid asju. Õli on nö  "lahjendaja" - esmalt timmi paika põhimaitsete tasakaal ja siis lahjenda see kooslus õliga. Kõike tuleb lisada tunde järgi ja siis nipet-näpet lisad juurde, kuidas hetkel tundub, mida parajasti puudu nagu oleks. Seetõttu ka soovitus mitte kohe kogu laimimahla kogust kasutada-juurde saab alati panna, aga ära võtta mitte!
Kui kaste on valmis, siis sinna võib sisse tükeldada kohe ka kurgi ning 1 mango ja soovi korral koriandri. Sega läbi ja jäta ootele.

Puhasta part paberiga, lõika naha poolele ruudustik (mitte vigastada liha), maitsesta soola-pipraga ja pruunista fileed kiirelt pannil (alguses naha pool all, hiljem vastupidi). Mina pruunistamisel õli ei kasuta, kuna pardi nahk eraldab rasva korralikult. Seejärel aseta fileed naha pool ülal ahjupannile. Sega kokku teriyaki ja Bbq kaste ning kata sellega fileed. Küpseta 180kraadises ahjus u 8 minutit, kuni pind "kobrutab" ning maitsestuskastmest tekib glasuurine pind. Hoia seejärel fooliumiga kaetuna ootel.

Ja nüüd ongi käes hakata salatit kokku laduma. Aseta taldrikutele esmalt  nö salatitaimi (jääsalat, rukola, paksoi vms), poolitatud kirsstomatit, kastet (koos kurgi ja seal oleva mangoga). Viiluta peale veel eraldi värsket mangot, mille peale aseta pardifilee (lõika parajateks viiludeks enne) ning puista üle röstitud seesamiseemnetega. Serveeri kohe.

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: