esmaspäev, 21. september 2015

Õunakook mooniseemnetega

Sügis, see on köögitoimetuste osas üks rikkalikuim aastaaeg - õunad, ploomid, pirnid, erinevad köögiviljad. Valik on võrratult suur. Oleks täitsa kummaline hetkel teha kooki maasikatest, kui nende aeg on otsa saanud selleks hooajaks ja õunad vaatavad nukralt nurgas. Kuigi nt värskeid vaarikaid on turul/poes veel kenasti, kuid suutsin kiusatusele vastu panna ja sõin neid niisama paljalt.
Olin selle retsepti endale talletanud päris pikka aega tagasi ja nüüd tundus et aeg on küps, nii õunte kui ka koogi jaoks.

Vaja:
200g toasooja võid
4 suurt õuna
sidrunimahla
7 munakollast
2dl suhkrut
2spl vanillisuhkrut
2spl hapukoort
5dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
0,5dl õli

Besee:
7 munavalget
sool
2,5dl suhkrut
2,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
2,5dl mooniseemneid
125g võid

Laota küpsetuspaber kõrgete äärtega ahjuplaadile/vormile (mina kasutasin tavalist kõrgete äärtega ristkülikukujulist ahjuvormi). Eralda munakollased ja valged. Koori ja viiluta õunad, misjärel pressi neile väheke peale sidrunimahla (see on vajalik selleks, et õunad pruuniks ei tõmbuks).
Vahusta munakollased 1dl suhkru ja vanillsuhkruga, sega tükkidena hulka toasoe või, lisa hapukoor, küpsetuspulbriga segatud jahu ja õli.
Laota tainas ahjuplaadile/vormi ja lao sellele õunaviilud(mida rohkem, seda uhkem). Puista viimastele peale ülejäänud 1dl suhkrut.
Edasi vahusta besee jaoks munavalged kõvaks vahuks, sega hulka suhkur, soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu, mooniseemned ja sulavõi.
Laota saadud mass õuntele ja küpseta 160kraadises ahjus 50–60 minutit või kuni kook küps.

Lase veidi jahtuda ja naudi. Meie küll jäätist kõrvale ei võtnud, kugi usun et sobiks sinna ideaalselt.



allikas: Toidutare

Kommentaare ei ole: