pühapäev, 7. veebruar 2016

Vastlakuklid

Vastlapäev on kristlikus kirikukalendris ja eesti rahvakalendris tuhkapäevale eelnev päev ehk viimane päev enne ülestõusmispühadele eelnevat varakevadist seitsmenädalast suurt paastu. Vastlapäeva nimetus ongi pärit saksakeelsest (fasten) või rootsikeelsest sõnast (fastlag), mis tähistab paastu. Et paastuajal olid keelatud lõbustused ja rammus toit, siis kasutati vastlapäeval juhust, et enne veel korralikult pidutseda ja süüa. Eesti traditsiooniline vastlatoit on herne- või oasupp ja seajalad, uuemal ajal ka vahukoorega vastlakuklid.//wikipedia//

Viimastel nädalatel on erinevates küpsetamis ja kokkamishuviliste gruppides ringelnud hoogsalt nii vastlakuklte pilte ja retsepte, mis pani ennastki mõtlema, et peaks proovi tegema. Kui aus olla, pean tunnistama, et pole neid kunagi vist ise varem teinud. Kuna tegemist pärmitaigna ja vahukoorega, siis ega ma väga peljanud. Võtsin kohe ette igalpoolt kiitust saanud Olga retsepti ja nagu arvata, õnnestus kenasti. Retsepti tegi veidi erilisemaks keefir, mis siis vedelikuna kasutusel on. Maitse tuli hea, mahlane ja parajalt vahukoorene, kuna viimasega ma ei koonerdanud.


Vaja (12tk):
3dl keefiri
100g võid
25g pärmi
0,5tl soola
3spl suhkrut
7-8dl jahu
soovi korral kardemoni
1 munakollane määrimiseks

peale – vahukoort ja soovi korral hapukat moosi

Sulata või ja jäta jahtuma. Pane keefir potti ja soojenda tasasel tulel, kuni on käesoe. Sega suures kausis pärm suhkruga, lisa keefir (käesoe). Seejärel lisa pool jahukogusest ja sool, sega läbi. Peale seda lisa jahtunud või ja seejärel hakka ülejäänut jahu lisama järk-järgult (kõike jahu ei pruugi kuluda). Sõtku tainast, kuni see lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta ca 45 minutiks kerkima.
Kui tainas on kenasti kerkinud, siis vormi kuklid - murra natuke tainast, pane jahusele lauale ning peopesa abil vormi paraja suurusega pallike. Valmis kuklid aseta kas võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veidi veel kerkida (minul kerkisid kuniks ahi soojenes).
Määri kuklid munakollasega ja küpseta 200-220kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni viimased muutuvad kaunilt kuldseks. Lase kuklitel täielikult jahtuda, misjärel lõika "kaas" pealt ning täida vahukoorega (mina võtsin ka enne vahukoore lisamist veidi kukli sisu välja), soovi korral lisa ka moos ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale tagasi. Naudi!

allikas: Kaju köök

Kommentaare ei ole: