neljapäev, 9. veebruar 2017

Krevetipirukas

Kokaraamatutega on mul oma teema, täitsa plaanis ka nendest kunagi üks postitus teha, aga kunagi hiljem. Mul on neid tõesti palju ja muudkui juurde tuleb. Kes kingib, teades minu hobi või ostan ka päris tihti ise. Üks viimaseid uusi ülipositiivseid leide on  Mari-Liis Iloveri ja Epp Mihkelsi raamat "Mereannid, krevetist kalmaarini". Sattusin selle ilmumise peale Mari-Liisi instagrami postitusel ja esimesel võimalusel kui nägin, et raamatupoes olemas, sinna ka tõttasin. Nagu ikka vaatasin kiirelt sisse, et saada esialgne aimdus, kas tasuks või mitte soetada, siis selle puhul oli otsus juba esimeste lehekülgede pealt kindel. See raamat tuleb koju.
Kes vähegi mind kauem tundnud, siis teab ka seda, ja see aeg polnud kes teab mis valgusaastate kaugusel, et ma ei söönud ega tahtnud isegi proovida mereande ja ka kala. Ainus mis mind köitis oli räim tomatis. Aga mingi hetk kodusel toel ja utsitamisel hakkasin proovima ja nüüd olen justkui avatud raamat, andke aga siia. Samuti proovin ka köögis ise erinevaid variante läbi. Ainus mis kuidagi siiamaani enda poole pole võitnud, on värsked austrid. Mitte kuidagi käsi ei tõuse. On olnud mitmeid kordi võimalust neid proovida, aga no ei. Gratineerituna aga prooviksin kohe. Muud moodi toores kala või muud mereannid, kas nt carpacio, chevice vm kujul, mitte mingit probleemi. Aga sellest raamatust hakkasinn rääkima seetõttu, kuna pealkirjas olev pirukas on just sealt päris. Ülimalt hõrk ja imemaitsev, just parajalt krevetine. Paku kas koos rohelise salatiga toekamaks eineks või eelroana.


Vaja:

Põhi:
100g võid
0,5tl soola
1,5tl suhkrut
1 muna
200g jahu

Täidis:
1spl võid
1 porru
1 sibul
1 küüslauguküüs
sool, pipar
suts jahvatatud tšillihelbeid
400g keedetud ja kooritud krevette
2dl vahukoort
4 muna
100g riivjuustu
maitserohelist

Esmalt alusta põhjast - näpi kõik ained omavahel kokku ja töötle ühtlaseks tainapalliks. Pane täidise valmistamise ajaks toidukilesse ja külma.
Täidise jaoks haki esmalt porru, sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil või ning kuumuta kergelt köögivilju, kuni need on klaasjad (ära pruunista). Maitsesta segu soola, pipra ja jahvatatud tšilliga. Jahuta. Seejärel sega köögiviljade hulka vahukoor, riivitud juust ja munad ning sega ühtlaseks. Lisa krevetid (minu eksemplarid olid suuremad, seetõttu lõikasin need veidi väiksemaks enne) ja hakitud maitseroheline ning sega läbi.
Suru tainas pirukavormi põhja ja äärtele ning vala peale täidis. Küpseta 180kraadises ahjus 30-40 minutit või kuni pirukas on kuldpruun ja puutikk jääb peale pirukasse torkamist puhtaks.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda.

allikas: Mereannid, krevetist kalmaarini

Kommentaare ei ole: