reede, 20. juuli 2018

Juustupirukas

Kui eelnevalt jagasin teiega suvise peolaua magusaretsepti, siis siit tulemas soolane juustupirukas. Nagu emad ikka ütlevad, et enne tuleb ju ikka soolast süüa, kui magusa kallale asud. Sedapuhku läks tagurpidi. Sain seda ise juba jupp aega tagasi töökaaslase kaudu, kes seda meile tööle tõi ja laualt nagu niuhti kadus, muidugi me kõik uurisime retsepti ja nii ta seda meiega lahkelt jagas. Ilmselt on see pärist kuskilt, kas internetiavarusest või kokaraamatust, aga hetkel lihtne googeldamine mulle originaali kätte ei näidanud. Kui keegi teab, siis andke märku, paneksin viite kenasti juurde. Tegu siis mõnusalt juustuse soolase ampsuga. Ja ega valmistaminegi keeruline ole.


Vaja:
150g võid
2¼dl jahu
3spl rõõska koort (võib olla kohvikoor)
1spl riivjuustu
soola

2 munakollast
2dl rõõska koort
2spl jahu
4dl riivjuustu
(küüslaugu)soola

Sega põhja tarbeks või ja jahu kergelt, lisa koor ja riivjuust, maitse järgi soola. Vajuta taigen 26cm läbimõõduga vormi põhja  ja külgedele. Küpseta 225 kraadi juures umbes 15 minutit või tiba kauem. 
Täidise ained sega vahetult enne eelküpsetatud põhjale peale panemist. Vala saadud mass põhjale ja küpseta 225 kraadi juures  lisa 10 minutit või taas tiba kauem. Eks lõplik aeg sõltubki paljustki ahjude eripärast ja seetõttu tasub ikka jälgida, et kui liiga hele, las küpseb veel. Selle piruka juures on ka hea see, et kui vaja, võib põhja kenasti eelmisel päeval valmis küpsetada ja enne lauale andmist vaid täidis peale, hops ahju, lasta jahtuda ja valmis ta ongi. Mina isiklikult tegin kogu piruka taas eelneval õhtul valmis, taas üks asi peopäeval vähem meisterdada.

Kommentaare ei ole: