esmaspäev, 9. märts 2020

Kilu-kodujuustupirukas

Päris kuud aega pole õnneks viimasest postitusest möödunud ja kuigi mul postitamist ootavate tegude list päris pikaks juba veninud, siis pole saanud kuidagi mahti kirjutama asuda. Kuidagi päevad lippavad käest ja kui nüüd veel varsti kevad ka rohkem uksele koputama hakkab, läheb eluke ilmselt veelgi kiiremaks. Igasugu aiatoimetused jm. 
Aga asun siis ikkagi otsast oma listi lühendama, siit esimene linnuke Vabariigi Aastapäeva peolaualt ning nagu ikka, siis ikka soolane on kiluga. Kuis siis muidu. Põhirõhu saab küll enda alla kodujuust, aga kilu on just see, mis annab mõnusa soolase meki. Ja ega varsti juba värske till ka nina kasvuhoones välja pistmas, seega viimane hetk veel sügavkülmavaru hävitada.


Põhi:
150g jahu
0,5tl soola
100g võid
3spl külma vett

Täidis:
4 muna
600g kodujuustu
2spl värsket hakitud tilli
4-6 kirsstomatit
10  kilufileed
1spl kappareid
soola, musta pipart

Taigna jaoks sega omavahel jahu ja sool, haki sisse külm või ja pudista näppude vahel puruks. Lisa külm vesi ja suru taignaks. Seda kõike võid vabalt teha ka köögikombainiga. Vajuta seejärel taignapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane kuni pooleks tunniks külmkappi.
Täidise valmistamiseks klopi munad lahti, sega kodujuustuga, maitsesta segu soola-pipraga, sega hulka hakitud till. Suru tainas õhukese kihina võiga määritud 24cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtesse. Tee kahvliga põhja sisse augud. Eelküpseta põhja 180 kraadi juures 8 minutit, võimalusel kasuta raskust (nt küpsetuspaberile tõstetud oad, herned või spetsiaalsed keraamilised küpsetuskuulikesed). Vala seejärel põhjale täidis. Laota sellele kilufileed ja poolitatud kirsstomatid ning kapparid. Seejärel küpseta pirukat 180 kraadises ahjus 25-30 minutit. Enne lahtilõikamist lase paarkümmend minutit jahtuda. Sobib süüa nii soojalt kui külmalt.

Kommentaare ei ole: