kolmapäev, 8. august 2012

Loomaliha – kikerherne tagine

Üks uus köögividin on taaskord leidnud tee minu kööki - TAGINE.

Juba ammu olen seda tegelikult hiilinud ja möödunud sünnipäevaks isegi ostmiseks seemet saanud. Nüüd keset suve, lõõskavat 30 kraadi (mõned päevad ju isegi oli), ma selle koju tarisin. Ja nagu arvata, kohe ka ära proovisin. Õnneks oli sombune päev ja sinna sobis üks soojendav hautis kenasti. Eks see rohkem sügise-talve poole tööd saab.

Vaja:
600g loomaliha (ise kasutasin veiseliha)
oliivõli
1 sibul

400g kikerherneid
400g purustatud tomateid
u 800ml köögiviljapuljongit
1 väiksem suvikõrvits
100g kuivatatud ploome

Maitseainesegu jaoks:
soola ja pipart
1tl ras el hanout - Eestis kui aus olla, ma seda kohanud pole (ehk piprapood või umami veebipood pakub seda). Endale jäi Soomes täitsa tavalises poes silma ja ka kohe soetatud sai, kuna olen ammu taga ajanud.
1tl jahvatatud vürtsköömneid - kuna mina seda siiani kuskilt leidnud pole, siis asendasin 1/2 tl punega(googeldades asendust otsides, soovitati nii)
1tl kaneeli
1tl jahvatatud ingverit
1tl paprikat

Sega kõik maitseainesegu komponendid kausis segamini. Lisa sinna suupärasteks tükkideks lõigatud liha ja mudi maitseained korralikult liha sisse.  Kata kauss toidukilega ja hoia seda paar tundi külmkapis.

Kuumuta oliivõli taginepotis (või lihtsalt paksupõhjalises potis),  kalla sinna lihatükid ja prae aeg-ajalt segades umbes viis minutit. Lisa potti hakitud sibul, sega ja prae veel paar minutit. Järgmiseks lisa nõrutatud kikerherned, purustatud tomatid ja u 400ml puljongit.  Sega korralikult ja keeda hautist madalal kuumusel kaane all umbes poolteist tundi.  Kontrolli aeg – ajalt, vajaduse korral lisa veel puljongit.

Lisa potti suupärasteks tükkideks tükeldatud suvikõrvits, kuivatatud ploomid ja ülejäänud puljong (minul kulus vast ca 600-700ml puljongit kokku). Aja hautis uuesti keema ja keeda seda kaane all veel poolteist tundi või kuni liha on läbi haudunud (minul piisas ka 1h+1h haudumisest). Taaksord kontrolli aeg – ajalt ja lisa vajadusel veidi vedelikku.

Kui hautis tundub liiga vedel keeda seda veel ilma kaaneta veerand tundi.
Serveeri koos kuskus'i või riisiga.

Hautisesse sobib ka lisaks koriander, mis ka originaalretseptis sees oli, kuid kuna meile see absoluutselt ei istu, siis siia sisse ka see oma teed ei leidnud.

Esmakordse katsetuse ja liha küpsusastmega jäin väga rahule, liha oli nii mahe ja pehme ja lausa sulas suus. See aeg on seda toitu väärt



allikas: Hea maitse

Kommentaare ei ole: