kolmapäev, 8. august 2012

Mangosuflee

Taaskord üks magustoit mille olin ammu juba tallele pannud ja ootas normaalse ahju tulemist minu teele, mida minu linnaahi kohe kindlasti pole. Kuna kõik vajalik peale tamarindi oli ka kenasti varutud, siis ette selle võtsingi ja kõik õnnestus kui kellavärk. Oeh, ma olin rahul.


Kindlasti tuleks arvestada sellega, et suflee on koheseks serveerimiseks mõeldud. See tähendab, et nad hakkavad koheselt peale ahjust välja tõstmist oma õhulisust kaotama ja kokku vajuma. See omakorda tähendab, et selleks ajaks kui need ahjust välja võtta, võiks kõik söömiseks valmis olla.

Sufleepõhi:
2dl mangopüreed
1 laimi mahl ja riivitud koor
1spl maisitärklist
1tl tamarindi konsentraati (võib kasutada ka näpotsatäie tšillipulbrit või klassikalisema versiooni puhul hakitud münti või basiilikut.)

Munavagevaht:
4 munavalget
2spl tuhksuhkrut
näpoutsaga soola

Vormide määrimiseks:
pehmet võid
tuhksuhkrut

Serveerimiseks:
tuhksuhkrut
värskeid vaarikaid või vaarikakastet
soovi korral münti, basiilikut, ilma soolata pistaatsiapähkleid vm



Riivi laimi koor ja pressi mahl. Sega mahl maisitärklisega, seda täieliku lahustumiseni, vajadusel lisa väheke vett. Sega kokku mangopüree, riivitud laimikoor ja tamarind (või selle asendus). 
Kuumuta paksupõhjalises kastrulis mangosegu kuni keemiseni. Alanda kuumust ning pidevalt segades nirista sisse laimimahlaga segatud maisitärklis. Sega kuni püree hakkab paksenema, ära enam keema lase. Tõsta pott jahedasse ja lase täielikult maha jahtuda.

Et ahjus oleks piisavalt niiskust, siis tõsta eelnevalt ahju, kuumakindlasse nõusse, kausitäis vett.Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema. Määri vormid toasooja võiga ning põhjast kui servadelt. Raputa üle tuhksuhkruga ning üleliigne tuhksuhkur raputa vormidest välja.
Vahusta toasoojad munavalgeid soolaga seni, kuni hakkavad moodustuma pehmed tipud. Lisa suhkur ja vahusta edasi, kuni moodustuvad tugevad tipud.
Sega munavalgevaht ettevaatlikult jahtunud mangopüreele, et vahtu võimalikult vähe lõhkuda. Vaata, et lõpptulemus oleks ühtlaselt segunenud ja õhuline. Tõsta segu ettevaatlikult vormidesse nii, et nad oleksid  täis. Tõmba servad õrnalt näpuga või vatitikuga puhtaks (kui äär on seguga koos, siis suflee ei kerki sealt üles) ning tõsta ettevaatlikult ahju.
Küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit, ahju ust ÄRA vahepeal ava! 
Kui sufleed on saavutanud  kuldpruunika jume ja kerkinud kenasti kõrgeks, siis ava vaikselt ahju uks ja lase neil umbes pool minutit veel "kohaneda".
Tõsta vormid ahjust välja ning serveeri kohe. Midagi värskendavat ja hapukat sobib kõrvale väga hästi.
 


allikas: Elis köögis

Kommentaare ei ole: