esmaspäev, 13. oktoober 2014

Õunatartaletid

Olen endalegi üllatusena jälgima hakanud üht Soome toidublogi, isegi raamatu hankinud, mis sest et ma keelt ei valda. Noh, midagi saan ikka aru, aga päris palju asju pean kindluse mõttes ikkagi üle tõlkima. Aga seal on lihtsalt niipalju huvitavaid retsepte, mida iga kord vaatan ja mõtlen, ma pean proovima, pean proovima. Nii see vaikselt on ka läinud. Siin taaskord üks retsept siis Kinuskikissa blogist. Oli veidi nokitsemist, aga tulemus on seda väärt.

Vaja (10tk):

Põhi:
4dl nisujahu
1/2dl suhkrut
150g võid või margariini
1spl külma vett

Sega jahu ja suhkur kausis, lisa võitükid ning näpi mass purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sega kiirelt tainaks. Mind paneb alati imestama, kuidas saab 1spl külma veega kõik ühtlaseks, no ei saa, vähemalt käsitsi mitte. Mina igatahes uhasin niikaua vett, kui tainas vähegi kokku hakkas ja seda võimalik töödelda oli. Suru tainas võitatud tartalet-vormide (8cm) põhjale ja külgedele. Torka põhi kahvliga läbi ning küpseta 200kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase seejärel jahtuda ja eemalda vormidest.


Vaniljetäidis:
3/4dl kartulijahu (tärklist)
3/4dl suhkrut
3dl vahukoort
2dl piima
3 munakollast
1 vaniljekaun

Ühenda kastrulis tärklis ja suhkur, lisa vahukoor, piim ja munakollased. Lõika vaniljekaun pooleks, kraabi seemned välja ning lisa nii kaunapoolikud kui seemned kastmesse. Kuumuta massi pidevalt segades, kuni see muutub paksemaks. Hoiatan, et lõpp läheb päris kiirelt. Eemalda seejärel tulelt, võta välja vaniljekauna poolikud ning lase massil jahtuda.


Karamellistatud õunad:
5 suuremat hapumat õuna
1 1/2dl suhkrut
25g võid

Vajadusel koori õunad, eemalda südamed ning viiluta. Sulata suhkur pannil, seejärel lisa või, sega kuni kõik on sulanud ühtlaseks massiks. Ole sulanud suhkruga ettevaatlik! Lisa õunaviilud ja keeda u 5 minutit, kuni õunad on pehmed. Võta pann tulelt, eemalda ettevaatlikult õunad karamelli seest.


Kaunistamiseks:
kaneeli
karamellikastet

Kui kõik koostisosad on valmis, siis muud ei miskit, kui hakkame kokku lauduma. Esmalt täida korvid vaniljetäidisega, aseta sellele karamellistatud õunad, puista peale kaneeli ning nirista üle järelejäänud karamelliga. Ja muud ei miskit, head isu!



allikas: Kinuskikissa



Kommentaare ei ole: