kolmapäev, 6. mai 2015

Mozarella-prosciutto palmik

Esimest korda korraldas Oma Maitse spetsiaalse küpsetiste eri koolituse, millele ma loomulikult kohe ka pileti soetasin, kui vastavat teadet nägin. Asi tundus vahelduse mõttes (teistele koolitustele, mis sel hooajal kaasa teinud olen) huvitav ja erinevad retseptid, millega oli plaanis tutvust teha, huvipakkuvad. Siin allpool proovisin siis pärmitaigna rubriigist soolast nö palmikut. Põimimisega pean veel tegelema, aga pirukas kadus suure hooga vaagnalt. See tegi ainult headmeelt.

Tainas
40g värsket pärmi
250ml vett
40g suhkrut
1tl soola
550g jahu
100ml õli

Murenda pärm kaussi (soovitavalt keraamilisse, siis on parem veevannis kergitada, kui soov kiiresti tainas valmis saada). Vala peale käesoe vesi ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur ja sool, sõelu kohe juurde kogu jahu ja sõtku segamini. Seejärel lisa õli ja sõtku tugevalt 5 minutit, kuni tainas on ühtlane, siidise tekstuuriga ja käte külge ei hakka.
Tee tainast pall, aseta tagasi kaussi, kata toidukilega ja pane soojaveevanni kerkima. Nii teed ühe kergituse umbes 15 minutiga. Sõtku tainas kausis alla tagasi, kata uuesti toidukilega ja pane veel kord kerkima. Kui on väga kiire, siis piisab ka ühest kergitusest, aga kahe kergitusega tueb kohevam tulemus.
Kerkinud tainas tõsta õrnalt lauale, mis on eelnevalt kergelt jahuga üle raputatud. Jaota tainas kaheks võrdseks osaks ja rulli kumbki 0,5 – 1 cm paksuseks ristkülikuks. Kata soolase või magusa täidisega.

Siit üks mõnus soolase täidise retsept, mille koolist kaasa saime.

Täidis:
1 spl oliiviõli
1,5 palli mozzarellat (á 125 g)
100g prociutto sinki (võid asendada õhukeselt viilutatud taise peekoniga)
peotäis värskeid basiilikulehti
peale riivimiseks 60 g mõnd kõva juustu, nt Atleet või Vene või Eesti
määrimiseks 1 lahtiklopitud muna

Piserda lahtirullitud tainaristkülik oliiviõliga, rebi peale mozzarellatükid, säti ühtlaselt peale singiviilud, laota peale terved basiilikulehed ja riivi jämeda riiviga kõige peale juustu.
Keera laiemast äärest rulli ja tõsta liitekoht allpool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika rull kääridega 3 cm laiusteks „seibideks“, aga nii, et päris põhjani ei lõika! Keera „seibid“ järjest üks vasakule, teine paremale, nii et tekib pidusaia palmik. Lase lisaks veidi kerkida, määri tainaosa munaga ja küpseta 200kraadises ahjus kuldpruuniks. Küpsust proovi tikuga, aga kõige kindlam on murda üks tükk ja vaadata, kas tainas ka põhjast küpsenud on. Ära üle küpseta -  see teeb palmiku kuivaks.

Siit ka näha see "seibide" teema, nagu me koolitusel tegime:



allikas: Oma Maitse küpsetiste eri koolitus, Rita Osa

Kommentaare ei ole: