teisipäev, 15. september 2015

Ploomikook

Kuna ees ootas töökoha sünnipäev, kuhu oodati kõigi, kel viitsimist ja küpsetamistuhinat, sedöövreid, siis peale turult koju saabunud ploome oli otsus tehtud - ploomikook. Hakkasin mõtlema, et polegi väga ammu seda teinud ja kas üldse sellisel kujul. Peas ained läbi mõeldud ja ahju see kook saigi. Tulemus parajalt hapukas, mis oligi eesmärk. Sõid ja kiitsid needki, kes tavaliselt magusat põlgavad. Ja kui kook ikkagi esimeste hulgas oma otsa leidis, siis tegi meele heaks küll - ju siis õnnestus. Lihtne valmistusviis veel pealekauba.


Vaja:
1 pakk pirukapõhjapulbrit (kasutasin Pirkka oma)
ploome
2 pakki vaniljemaitselist kohupiimapastat (kasutasin Tere oma)
3 muna
suts suhkrut (kogus vastavalt soovile, sõltub kui hapukat kooki soovitakse)

Sega pirukapõhja jahu vastavalt pakil olevale õpetusele kokku ja lase seista umbes 5 minutit. Puhasta ploomid, tükelda vajadusel väiksemateks tükkideks (mina nt tegin neljaks). Vooderda taignaga vormi põhi ja küljed (mina eelküpsetasin ka põhja ca 5 minutit 200kraadi juures, kuigi pakil vastavat soovitust polnud), aseta põhjale ploomid, vastavalt oma kunstikäele. Sega omavahel kohupiimapasta, munad ja suhkur ning kalla seejärel ploomidele. Küpseta 200kraadises ahjus nii 35 minutit või kuni on näha et kohupiimamass on kallerdunud. Lase jahtuda ning naudi.
Ploomid annavad mõnusa hapukuse ning vähene suhkru lisamine säilitab selle.

Kui ma tavaliselt teen ka taigna ikka ise, siis seekord lihtsalt läks nii. Kuna paar pakki ülalmainitud pulbrit oma igakordselt Soome tuurilt toon, siis sai seegi hilisõhtune küpsetamine valitud kergema teega.
Ja hea universaalne on see jahu ka, sobib nii soolase kui magusa tarbeks.

2 kommentaari:

Maris ütles ...

Paistab tõesti päris lihtne valmistusviis olevat, tuleb järele proovida. Eriti kuna aias peaks varsti ploomid valmima. Ma pole varem taibanud seda Pirkka koogipõhjapulbrit kasutada, nii et oli hea soovitus.

Kati ütles ...

Ma kasutan seda juba aastaid. Kunagi ostsin prooviks ja nyyd kui alati käin ja võimalus, siis ostan kaasa.