teisipäev, 19. aprill 2016

Rabarberi-vanillikreemi tartalet

Rabarberit on aastatuhandeid tarvitatud pigem ravimtaimena. Püsikköögiviljana hakati teda Euroopas kasvatama alles umbes 200 aastat tagasi. Tänapäeval viljeletakse rabarberit põhiliselt Euroopas ja Põhja-Ameerikas, eriti populaarne on ta Inglismaal.//maakodu.delfi.ee//


Koos kevadega saabub ka rabarberihooaeg kööki. Ootasin seda juba ammu ning esimesi varsi müügil kohates, need ka endaga koju tõin. Esimesed roosakad varred annavad just kookidele kena värvi (juhul kui kaste neid üleni kinni ei kata, nagu mul kohati juhtus) ning lisaks heale maitsele ka sellega silmailu garanteeritud. See kook kadus meil laualt sekunditega, kuigi oleks võinud isegi veel jahtuda, aga mis teha kui esimene amps viis juba keele alla.


Vaja:
75g võid
3spl tuhksuhkrut
1 munakollane
1,75dl jahu
0,5tl soola

Täidis:
300g rabarberit
2dl vahukoort
4 munakollast
1dl suhkrut
1tl vanillisuhkrut


Vahusta toasoe või tuhksuhkurga, lisa munakollane ja jahu ning viimasena sool ning sõtku ilusaks läikivaks tainaks . Keera saadud mass toidukilesse ja pane külma tunnikeseks jahtuma.
Rulli tainas lahti või suru näppudega koogivormi (ühte suurde või mitmesse väiksemasse) põhja ja külgedele, tee kahvliga põhja peale augud ja pane täidise tegemise ajaks sügavkülma.
Täidise jaoks vahusta munakollased suhkrutega. Kuumuta vahukoor keemiseni. Tõsta koor tulelt, sega munakollased sisse ja kuumuta vaikselt edasi, kuniks segu pakseneb. Tükelda rabarberid. 
Eelküpseta põhi 200kraadises ahjus 10 minutit. Siis pane rabarberitükid vormi põhja, vala peale kaste ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda.

allikas: kodukokad.ee

Kommentaare ei ole: