reede, 12. märts 2021

Nacho-vorm

Mulle meeldivad krõpsud, ma üldse seda ei salga, kuigi jah peale klassikaliste kartuli omade tarbin ka heameelega nii tortilja kui ka läätse omasid. Viimased olid vahepeal täitsa korralikult pildis, kuid siis nende kättesaadavus kuidagi kadus. Aga mis puudutab tortiljakrõpse, siis neid nacho-vormide retsepte olen ennegi endale ära märkinud ja salvestanud, aga sinna on nad kuidagi ka jäänud. Kui nägin et Mari-Liis hakkab tegema IG Live'i igal laupäeval ja esimeseks just see vorm, siis hoidsin kõrvad-silmad lahti, et nüüd on see aeg käes. Kuna ma otseülekannet küll ei jälginud, siis kibekiirelt vaatasin hiljem, et ega see retsept ka Instagramist blogisse pole jõudnud ning tadaa, oligi. Mis sest et ma esmalt ikkagi koostisained läksin otsisin Instagrami vahendusel, siis tegevuskäik tuli juba blogi abiga. Ülimalt lihtne ja maitsev roog. Ja nagu ta oma blogis mainibki, siis kindlapeale minek vast lastega, sest kes ei sooviks lõuna-õhtusöögiks seda, mis üldjuhul snäkiks nädalavahetusel, kui siiski:).


Vaja:
1 purk punaseid ube (400 grammine konserv)
1 spl oliiviõli
400g veisehakkliha
pool pakikest taco-maitseainet
185g nachosid ehk tortiljakrõpse
75-100g riivitud juustu
soovi korral  värsket koriandrit, avokaadoviile, laimilõike, hapukoort

Salsa:
pool punast sibulat
1-2 küüslauguküünt
veerand kuni pool tšillikauna 
pool potikest koriandrit või samapalju peterselli
1 spl laimimahla
näpuotsaga suhkrut
sool, must pipar
1 purustatud tomatite konserv (400 g)

Guacamole:
pool punast sibulat
veerand kuni pool tšillikauna
pool potikest koriandrit või samapalju peterselli
2 avokaadot
2-3 spl laimimahla
sool, must pipar

Pane ahi sooja 200 kraadi peale. Nõruta oad ja jäta ootele. Kuumuta pannil õli, pruunista hakkliha koos taco-maitseainega.
Salsa tegemiseks vala kaussi (kui teed saumiksriga) või blenderisse purustatud tomatid, lisa juurde pool hakitud punast sibulat ja küüslauk. Haki juurde ka umbes pool tšillikauna (maitse enne väike tükike, et teaksid teravust). Viimasena pane juurde peotäis hakitud koriandrit (või peterselli), maitsesta soola, pipra, sutsu suhkru ja laimimahlaga. Töötle segu blenderi või saumikseriga niipalju, et salsa jääks kergelt tükiline.
Guacamole jaoks haki pool punast sibulat ja kuni pool (oleneb teravusest) tšillikauna, lisa juurde umbes 4 spl värsket hakitud koriandrit (või peterselli). Vajuta kausis lusikaseljaga tugevasti sibulat,  tšillit ja koriandrit, nii et nad lähevad veidi pehmemaks ja aroomid hakkavad eralduma. Lisa tükkidena avokaado ja pigista sekka laimimahl (esialgu vähem, saad hiljem vajadusel lisada),  maitsesta soola ja pipraga. Vajuta tugevasti kahvliga avokaado katki. Guacamole jääb ideaalis tükiline. Kui sulle pigem meeldib kreemjas, võid kasutada ka blenderi või saumiksri abi.
Võta umbes 30×22cm suurune ahjuvorm ja laota põhjale kiht tortiljakrõpse. Tõsta peale pool hakklihast, salsast, nõrutatud ubadest ja juustust. Laota taas kiht krõpse ja neile taas muud ained.  Kõige peale raputa riivitud juust. Soovitan jätta veidi salsat ka vormi kõrvale pakkumiseks, nii et jäta u 1dl alles. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 5-10 minutit, kuni juust on sulanud ja vorm läbi kuumenenud. Raputa peale soovi korral veel koriandrilehti ja kui soovid, laota kaunistuseks mõned avokaado- ja laimiviilud.  Paku kõrvale salsat  ja guacamolet. Naudi!

Kommentaare ei ole: