Teisipäev, 9. märts 2021

Maapähklivõi-toorjuustukook soolakaramelli kastmega

Lisaks Vabariigi sünnipäevale leidis aset ka mõnda aega tagasi minu enda vanemakssaamise päev. Ega suurt pidu ja kohtumisi ka sel ajal ette ei võtnud, kuid kallitele kolleegidele, kes sel päeval kontoris olid, viisin mekutamiseks ühtkoma teist ikka. Ma olen üha rohkem hakanud fännama soolakaramelli ja seetõttu ilmselt olin kunagi ka selle koogiretsepti omale talletanud ja nüüd siis taasavastasin ning ära tegingi. Miskit ülikeerulist pole, võib-olla selle karamellikatte tegemine tundub mõnele hirmutav, aga uskuge, tasa ja targu ning mitte kui midagi ei juhtu. Lihtsalt tuleb ettevaatlik olla ning maitsev  soolakaramell katabki kooki.

Vaja:

170g Digestive küpsiseid
75g võid

400g toorjuustu
100g maapähklivõid
2 muna
100g suhkrut

Soolakaramelli kate:
50g võid
50g suhkrut
50ml suhkrusiirupit
100ml vahukoort
maitse järgi soola

kaunistuseks mandleid, värskeid marju või muud meelepärast

Põhja valmistamiseks sega sulatatud või purustatud küpsistega ja suru küpsetuspaberiga kaetud 20-24cm läbimõõduga koogivormi põhja. Täidise tarbeks vahusta munad suhkruga ühtlaseks, lisa toorjuust ja maapähklivõi ning sega kõik ühtlaseks  (reguleeri suhkru kogust vastavalt maitsele, kuna maapähklivõi võtab magusust vähemaks). Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 180-kraadises pöördõhuga  ahjus 25-30 minutit (küpsemise ajaks võib ahju panna ka nõu veega, nii väldid võimalikku koogi pragunemist.). Kui kook on valmis, lase sellel täielikult  jahtuda. Kui kook on jahtunud, valmista õrnalt soolane karamellikaste. Sega paksupõhjalises keedunõus keskmisel kuumusel või, sool, suhkur, suhkrusiirup ja vahukoor kuni segu pakseneb ja moodustub ühtlane tekstuur. Keetmine nõuab veidi aega ja kannatust, segu tuleb pidevalt segada, et see põhja ei  kõrbeks. Soola saab hiljem juurde lisada, kui kaste on juba valmis ja tunned, et soovid veel soolasemat tulemust. Kokku peaks keetmiseks kuluma umbes 10 minutit (alates hetkest, kui kõik koostisosad on sulanud). Lase kastmel veidi jahtuda, kuid jälgi, et valaksid selle koogile enne, kui see jahtudes liiga tahkeks muutub. Vala kaste koogile, silu kiirelt ühtlaseks (kuna karamell hakkab kiirelt tahkuma) ning kaunista kook enda  valitud lisandiga. Mina kasutasin selleks mandlilaaste ning füüsalit. Lase hea maitsta!

allikas: Veroskitchen

Kommentaare ei ole: