pühapäev, 11. september 2011

Hapukoorega õunapirukas krõbekattes

Viimase Toit ja Trend ajakirjas ahvatles see nii mahlane näiv õunakook mind kohe kui esmane sirvimine oli läbi. Ja laupäeval peale suure koguse õuntekorjamist(enamus läheb küll mahlaks)näppasin ka mõned õunakoogi jaoks.



Vaja
Põhi(võib kasutada ka valmis magusat muretainast):
4,5dl jahu
3/4dl suhkrut
1tl kaneeli
1/2tl soola
150g külma võid
1/2-3/4dl külma õunasiidrit

Täidis:
5-6 viilutatud õuna
3,5dl hapukoort
2,5dl suhkrut
3/4dl+2spl jahu
1 muna
2tl vanillisuhkrut
1/2tl soola

Krõbekatteks:
50g hakitud Kreeka pähkleid
1/2dl jahu
3spl suhkrut
3spl pruuni suhkrut
1/2tl kaneeli
tsipa soola
60g toasooja võid

Esmalt alusta taignaga. Sega kuivained omavahel ja tükelda hulka külm või. Näpi või kasuta köögikombaini abi, mille tulemus peaks olema leivapurulaadne segu. Lisa siider ja sega ruttu tainapalliks. Pane pall toidukilesse ja vähemalt tunniks külmkappi tahenema.

Täidise jaoks sega kõik ained omavahel ning lisa õunad.

Krõbekatte jaoks sega kõik ained pehme võiga.

Esmalt suru tainas koogi(piruka)vormi põhjale ja äärtele. Kata ääred ka fooliumiga(et ära ei kõrbeks) ning küpseta eelsoojendatud 220kraadises ahjus 15 minutit.
Seejärel vala täidis põhjale. Küpseta 10 minutit, misjärel alanda kuumus 180 kraadini ning hoia kooki ahjus veel 35 minutit. Soovi korral võib fooliumi ka täidisega küpsemise ajaks servade kaitseks jätta, kuigi mina seda ei teinud ning tulemus oligi veidi ärakõrbenud tainaotsad, mille küll lõpuks lihtsalt ära murdsin.
Kui kook on täidisega ka 45 minutit kokku ahjus olnud, siis puista peale krõberkate ning lase veel 10 minutit ahjus küpseda. Seejärel jahuta ja naudi.

Nagu arvata oligi, siis meil kadus see laualt kiirelt ning kiideti sõnadega, et üle pika aja mõnus ja teistmoodi õunakook. Soovitan soojalt.

Kommentaare ei ole: