kolmapäev, 2. jaanuar 2013

Pardifilee kirsikastmes

Seekordsed pühad on olnud teistmoodi, kuna nii 24.dal detsembril kui ka aasta viimasel päeval oleme teinud just mitte väga traditsioonilisi roogasid. Jõululapäeval oli peategelaseks hani ning vanaaastaõhtul siis hoopistükkis part.
Nii part kui hani olid mul esmakordsed katsetused. Hane osas ma pigem olin kõrvaltvaatleja ja tegutsesin põhikohaga magusa kallal, kuid täna oli desserdi kõrval ka pearoog minu etteaste. Sedakord siis pardifilee kirsikastmes.




Vaja (4le):
4 jahutatud pardifileed
soola
pipart

Kirsikaste:
2dl veini
2dl vett
1dl kirsikompoti vedelikku
100g kompotikirsse
1tl sidruni riivitud koor
suts kaneeli
soola-pipart
suts suhkrut
1dl vett
1tl maisitärklist

Pardifilee valmistamiseks kuivata need eelnevalt majapidamispaberiga. Seejärel tee nahaga poolele noaga nahale sisse u 1cm vahega sisselõiked (ära kahjusta pardiliha). Aseta fileed nahapool all keskmise kuumusega pliidile külmale pannile. Küpseta nii 8 minutit, kuni naha pool on kenasti kuldpruun. Maitsesta nahata pool soola-pipraga. Seejärel keera liha ümber ning pruunista mõned minutid, pruunista kiirelt ka küljed.. Seejärel paki fileed eraldi fooliumitesse, raputa peale soola ja pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 5-10 minutit. Ahjust välja võttes jäta liha fooliumisse järelküpsema umbes 10 minutiks. Seejärel raputa fileed soolast puhtaks.

Kastme valmistamiseks pane vein, vesi ja kompotivedelik ja pooled kirsid pliidile madalale kuumusega keema. Lisa sidruni riivitud koor, kaneel, sool ja suhkur ning kuumuta ca 20 minutit. Seejärel lisa ülejäänud kirsid. Vajadusel maitsesta. Sega omavahel külm vesi ja tärklis ning lisa peene joana kastmele. Kastet pidevalt segades kuumuta seni, kuni kaste pakseneb. Serveeri pardifilee lõikude ja kartulipüreega.

Kuigi minul jäi liha veidi vintske, oli see proovimist väärt ja maitses hästi. Kindlasti teen teinekord veel.


allikas: www.linnuliha.ee

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Pildi pealt ei saa küll hästi aru, aga tundub, et ta küpses sul natuke üle. Ta peaks olema seest roosa (aga mite punane). Vintskus võib sõltuda täitsa lihast. ma tegin jõuluks 10 fileed, kõik olid seest ühtemoodi ideaalselt roosad, seega tundus et sama küpsusaste, aga osa olid pehmed ja osad vintsked.
Fooliumisse pakkimise suhtes olen mina pigem vastu (kuigi jõuluõhtul panin ka fooliumi peale tehnilistel põhjustel). Pigem panna ahju ilma fooliumita ja nahk ülespoole. ning las ta puhkab ka ilma fooliumita, jääb nahk krõbedam.
Aga kokkuvõttes maitsev on ta igatepidi. ise tegin apelsinikastme ja ahjukartuliga ja enamus laudkonnast kiitis.

Tamme