pühapäev, 17. veebruar 2013

Mandli-shokolaaditort

Koogisoovitus neile, kes väga magusast lugu ei pea. Kuigi ma alguses kahtlustasin, et see saab olemas oi kui magus, kuna kreemi koostises nii shokolaad kui vahukoor ja ohtralt suhkrut, siis tulemus oli vastupidine, ülimahe. Tegelikult oli selle koogiga üks paras katseeksitusmeetod, kuna kliendilehes oli olnud kirjas (ilmselt oli kogemata välja jäänud) põhja koostises oleva jahu kogust, kuid küsisin nõu targematelt ja lõpuks vaatasime silma järgi, et tuleks selline paras konsistents. Samuti oli kliendilehes kirjas et kreemi jaoks vaja 40% hapukoort, kas selline on üldse olemas? Mina kasutasin tavalist 20% ja kõik õnnestus. Nüüd tagantjärgi leidsin ka retsepti Selveri kodulehelt(otsisin ka kohe kliendilehe tulles sealt seda, et äkki leian jahukoguse, aga ilmselt oli see üles laetud hiljem) ja seal kenasti kogused olemas, kuigi jah, jahu panin ma veidi rohkem:). Aga siit siis õigete kogustega retsept.


Põhi:
4 muna
1,5dl suhkrut
80 g mandlijahu (kui jahu parajasti käe pärast pole, siis jahvata kas kohviveskis või köögikombainiga mandlilaastud jahuks; u 100g läks kui ei eksi selle koguse jaoks)
1dl nisujahu
1tl küpsetuspulbrit

Kreem:
200g tumedat šokolaadi (soovitavalt 70% kakao sisaldusega)
400ml vahukoort
400g 20% hapukoort
1dl suhkrut
2-3spl Vana Tallinna likööri
2tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:
50g mandlilaaste
muud meelepärast (kasutasin shokolaadinööpe)


Vahusta toasoojad munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega omavahel põhja kuivained ning sega ettevaatlikult munavahu hulka. Vooderda 24 cm lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga ja kalla tainas vormi ning küpseta 175 kraadi juures 35 minutit. Lase jahtuda.
Kreemi jaoks sulata šokolaad vesivannil. Vahusta koor suhkrutega ja nirista ettevaalikult juurde jahtunud šokolaad, jätka vahustamist. Sega hulka ka liköör ja hapukoor.
Lõika jahtunud põhi kaheks. Tõsta alumine põhi alusele ning määri peale pea pool kreemist, seejärel tõsta peale teine kiht ning kata tort pealt ja külgedelt kreemiga. Pane külma mõneks tunniks kuni üleöö. Kaunista mandlilaastude või muu meelepärasega.  

allikas: Selveri kliendileht

Kommentaare ei ole: