esmaspäev, 5. august 2013

Rabarberi-apelsinitoorjuustukook

Mõtled küll et rabarberihooaeg on läbi, aga oh seda õnne kui neid jagub kauemakski, kuna üks silma jäänud retsept seda just nõudis.


Vaja:
175g digestiivküpsiseid
75g võid

360g apelsinitoorjuustu (kui aus olla, arvan et Eestis seda ei ole, vähemalt mina ei ole kohanud)
4dl vahukoort
1tl vanillisuhkrut
2 zelatiinilehte
1/2 dl apelsinimahla

250g tooreid rabarbereid
1dl vett
3/4dl suhkrut
3 zelatiinilehte

Nagu retsepti koostisosadest juba näha, siis põhjaks on vana hea tuttav küpsis+või. Seega purusta küpsised ning sega sulatatud võiga.  Suru saadud mass 24cm vooderdatud koogivormi põhja. Pane sisu valmistamise ajaks külma.

Sisu valmistamiseks pane zelatiin külma vette pehmenema nii 10ks minutiks. Vahusta vahukoor  ning sega toorjuustuga ühtlaseks massiks. (Kuna retsept pärineb Soomest ja juba seal olles sain jaole et soovin seda teha, siis haarasin ka sealsest kaubandusest kaasa nimetatud apelsinitoorjuustu, küll nagu hiljem selgus poole vähem, aga selle vea parandasin sellega et asendasin puuduoleva massi maitsestamata toorjuustuga. Ja ilmselt oli see unustamine isegi hea, kuna see 180g mis mul seda apelsini oma oli, oli suhteliselt vänge maitsega ja minu skeem 180g apelsini oma+180g maitsestamata oli ideaalne). Kuumuta apelsinimahl, vääna zelatiinilehed liigsest veest ning lisa mahla hulka ligunema, et saada ühtlane mass. Jahuta veidi ning lisa pidevalt segades toorjuustumassi hulka. Kalla segu koogipõhjale ning jäta tahenema külmikusse u tunniks.
Tükelda rabarber nii 1-2cm suurusteks tükkideks ning pane koos suhkru ja veega potti ning keeda pehmeks, see võtab u 10-15 minutit. Lase jahtuda.  Pane zelatiin külma vee sisse paisuma, nagu ennist. Võta 1/2dl jagu rabarberimassi ning kuumuta, lisades sinna hulka ka kuivaks pigistatud zelatiinilehed. Kui oled saanud ühtlase massi, siis sega see ettevaatlikult ülejäänud rabarberimassi hulka. Lisa mass ettevaatlikult koogile kõige peale ning lase taheneda nii u 4 tundi. Serveerimisel võid kaunistada ka meelepäraste marjadega. Originaalis olid nendeks maasikad, mina ei kaunistanud üldse ja oli ka väga maitsev.


Kuna mina ei kasuta isiklikult zelatiinilehti, vaid alati pulbrit, siis seekord et asi oleks täpne, kirjutasin täpse juhendi nende osas oroginaalretseptist. Pulbriga pidin tegema veidi mugandusi töökorralduses.

allikas: K-Ruoka juuli 2013

Kommentaare ei ole: