Soe kevadine vihm, järjest kõrgema kaarega käiv päike ning sellega ka tõusvad temperatuurid. Kevad on ilmselt kohale jõudnud, seda küll mitte veel päris värvides, aga lootust juba on. Siit üks kevadiselt päikesekollane püreesupp, kus auhkohal troonib kõrvits ning maitset aitavad lisaks anda sibul-küüslauk ning porru, sekka ka tomatipasta. Retsept on pärit "Tänapäevane Eesti köök" kokaraamatust, kust leiab nii väga uusi leiutisi, kui ka vanu juba unarusse vajunud taaskohtumisi. Supi retsept on Ott Tomiku looming, kes ametis Põhjakal. Ja seal juba ausaid Eesti maitseid hoitakse. Meie kodus oli see laual juba teine kord lühikese aja jooksul.
Vaja(retsept kohendatud 4-le):
400g puhastatud kõrvitsat
1 küüslauguküüs
1 porgand
1 sibul
1 pisem porru, valge ja heleroheline osa
500ml kanapuljongit
tomatipastat
75g valget veini
õli
1 spl võid
suhkur
sool, pipar
muskaatpähklit
loorberileht
mõned leivaviilud
peoga kõrvitsaseemneid
Pese ja koori köögiviljad ning tükelda, võib teha suht suurelt, kuna lähevad hiljem püreerimisele. Kuumuta potis törts õli ja pool võikogusest ning kuumuta selles korralikult läbi tükeldatud sibul, osa küüslauku ja porru. Lisa tomatipasta ja porgandid ning kuumuta läbi, seejärel lisa potti ka kõrvitsatükid. Kuumuta köögivilju segades veidi ja lisa valge vein, samuti lisa loorberileht (võid ka marli sisse panna, kuna hiljem võtame välja).Keeda segu veidi, kuniks alkohol on aurustunud, kalla peale puljong ning keeda tasasel tulel kuni köögiviljad on täiesti pehmed. Püreesta (võta loorber välja enne) kogu mass kannmikseris, lisa püreerimise käigus ka teine pool võid (külma). Maitsesta muskaatpähkli, soola, pipra ja suhkruga. Haki allesjäänud küüslauk peeneks, lõika leivaviilud pisikesteks kuubikuteks, sega mõlemad õli ja kõrvitsaseemnetega ning rösti segu ahjus krõbedaks. Serveeri supp koos leivakõrbuskitega.
allikas: Tänapäevane Eesti köök
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar