neljapäev, 28. veebruar 2019

Kilutort musta leiva, munavõi, hernekreemi ja kodujuustuga

Kui mõtleme Vabariigi aastapäevale, siis ikka must leib, muna, kilu jm selline söögikraam tuleb silme ette. Kui ehk oleme harjunud neid tarbima võileivana, siis mis oleks lahedam kui tegelikult sellest kõigest kokku panna uhke tort, seltsi lisaks ka veel kodujuust ja herned. Kui seda Tuuli retsepti märkasin mingi aeg, siis oli selleaastase koogi osas selge pilt. Seda ma tahan teha ja kui maitsev see kõik tuli. Polnud üldsegi liialt soolane, pigem mahedapoolsem. Ja ega sellega nüüd hullupööra toimetamist ka polnud, kui esialgu retsepti pikkusest seda eeldada võiks. Kui köögikombain ja mikser olemas, siis läheb ikka suhteliselt nobedalt.


Vaja:

Põhi: 
200g musta leiba
75g võid (sulatatud)
0,5tl jahvatatud küüslaugupulbrit

Munavõi:
5 keedetud muna
100g võid, toasoojana
soola
suts majoneesi

Hernekreem:
300g külmutatud herneid
100g  toorjuustu, toasoojana
vajadusel rapsiõli
soola
värsket tilli

Kilu-kodujuustuvaht:
200g kodujuustu
2dl 35%-list koort
2 lehte želatiini
150g kilufileesid, tükeldatud
rohelist sibulat, hakituna
sidrunimahla

kaunistamiseks kilufileesid, vutimune, hakitud murulauku, rohelist sibulat jne..


Esmalt alusta tordipõhjast - purusta köögikombainis leib peeneks puruks, sega hulka küüslaugupulber ning sulavõi. Suru saadud mass 20cm lahtikäiva koogivormi (põhjas küpsetuspaber ja külgedel tordikile) põhja. Munavõi tarbeks, keeda munad ning jahuta kiirelt, koori ja sega tükeldatud võiga. Maitsesta soolaga. Kui võie tundub liiga kuiv, lisa suts majoneesi. Laota saadud mass mustast leivast põhjale. Järgmisena võta ette hernekreem - aseta herned soolaga maitsestatud keevasse vette ning keeda 3-5 minutit, jahuta seejärel sõelal külma vee all. Töötle herned toorjuustu ja tilliga köögikombainis ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga ja kui segu tundub liiga paks, lisa veidi rapsiõli. Hernekreem laota seejärel munavõidekihile. Viimase kihi tarbeks sega kodujuust vahustatud koorega, lisa hulka hakitud kilufileed ja roheline sibul. Maitsesta soola ja sidrunimahlaga. Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Kuumuta veidi koort või piima ning lahusta selles kuivakspigistatud želatiinilehed. Tõsta paar lusikatäit kodujuustu-kiluvahtu lahustunud želatiinimassi sisse ja sega kiirelt läbi. Kalla nüüd želatiinisegu kodujuustu-kiluvahu juurde ja sega kõik ühtlaseks. Saadud mass kalla hernekreemi peale. Tõsta tort külma vähemalt kolmeks-neljaks tunniks, kuni pealmine kiht on tarretunud. Enne serveerimist kaunista kook keedetud vutimunade, kilufileede, hakitud murulaugu või rohelise sibulaga.
Head maiustamist ning ilusat alanud uut Vabariigi aastat!


allikas: Ise tehtud, hästi tehtud

Kommentaare ei ole: