reede, 8. veebruar 2019

Baileys kook

Sel korral sünnipäevalaud vol2 magusa juurde. Parajas vanuses pliksid nagu me oleme, siis sai kook tehtud väikse vimkaga, nimelt kreemilikööriga. Tegelikult alkohol aurustub ju likööri kuumutamisel ära, aga mõnusa maitsekoosluse andis koogile siiski. Mul endal baarikapis Bailey's puudus, aga see eest oli Tiramisu koogi tegemisest kunagi alles Tiramisu liköör, sobis seegi. Erinevate kihtide valmistamisega veidi tegemist ole, eriti kui hirm zelatiini ees, kuid tegelikult samuti nagu eelnevgi kook, vaid kokkulaudmise ja ootamise vaev. Ja kui sisu külmas "hangub", saab samal ajal midagi muud ette valmistada või lihtsalt puhata ja mängida.




Vaja(6-8le):
Põhi:
100g Doomino küpiseid
25g võid

Sisu:
2 zelatiinilehte
1dl vahukoort
3/4dl tuhksuhkrut
200g maitsestamata toorjuustu
1 munavalge
1/2dl Baileys kreemilikööri (ise kasutasin Tiramisu oma)

Kate:
2 zelatiinilehte
2dl piima
1/2dl kakaopulbrit
1/4dl suhkrut

kaunistuseks - mustikaid, vaarikaid, Toffifee komme jne, mis endale meelepärane


Kata 20cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning küljed tordikilega. Purusta küpsised ning sega sulavõiga ja suru saadud mass koogivormi põhja. Pane sisu valmistamise ajaks külmkappi. Täidise tarbeks pane zelatiinilehed külma vette paisuma. Vahusta koor, lisades vahustamise käigus tuhksuhkur. Sega vahustatud koor toorjuustu hulka. Vahusta nüüd ka munavalge, misjärel lisa see ettevaatlikult ülejäänud täidise hulka. Kuumuta liköör ning sulata selles veest kuivaks pigistatud zelatiinilehed. Nirista saadud mass pidevalt segades täidise hulka ning lõpuks kalla kogu täidis küpsisepõhjale. Aseta külmkappi vähemalt 3 tunniks, et täidis "hanguks". Katte jaoks pane taaskord zelatiinilehed külma vette paisuma. Pane kastrulisse kakao, suhkur ning piim. Kuumuta pidevalt segades keemiseni kuniks kõik on segunenud. Võta tulelt ning sulata selles  veest kuivaks pigistatud zelatiinilehed. Lase massil maha jahtuda (külmal vesivannil) enne kui koogile peale kallad. Kui kate koogile peale saab, siis aseta külma vähemalt järgmiseks 2-3 tunniks. Enne serveerimist kaunista. Toffifee kommide puhul arvesta et need hakkavad koogi peal kohe sulama. Naudi!

allikas: Paperivuoka

Kommentaare ei ole: