teisipäev, 9. august 2011

Koorene peekoni-aurushampinjoni kaste pasta ja peaagu Kiievi kotletiga


Kuna puhkuseagselt lühikeselt Soome tripilt olen alati kaasa toonud Creme fraiche'i, siis ei läinud ka seekord teisiti. Kuna tähtaeg lähenes juba üllatava kiirusega, siis sai täna ettevõetud kahe retsepti kombineering - Jamie Kokakoolist pastale kaste ning augustikuu Oma Maitsest peaaegu Kiievi kotleti retsept. Kooslus oli hää ja kaste oma vanas headuses sulas suus.

Vaja:
Pasta - vaba valik, vastavalt meeldivusele

Keeda vastavalt pakil oleva õpetuse järgi.

Kaste(4'le):
õli
4 viilu suitsupeekonit
1/2 - 1 värsket punast tshillit
200g shampinjone
4 värske tüümiani oksakest
soola, pipart
4spl kuhjaga Creme fraiche'i

Aja keskmise suurusega pann kuumaks, lisa sinna õli ning prae peekon krõbedaks. Kui peekon on valmis lisa tükeldatud tshilli, seened ja tüümian ning prae paar minutit. Maitsesta soola-pipraga. Lisa Creme fraiche, aja keema ning lase umbes minuti jahu haududa. Serveeri kuumalt.

Peaaegu Kiievi kotlet(4'le):
4 broilerifileed
6 küüslauguküünt
väike punt lehtpeterselli
85g riivsaia
4spl küüslaugu või murulauguga toorjuustu
4tl õli
soola, pipart

Puhasta ja purusta 2 küüslauguküünt ning sega 1 tl õli ja purustatud peterselliga. Lisa ka riivsai ning maitsesta. Maitsesta liha kergelt soola-pipraga, tee sisse väike lõige ning pane nö taskusse 1spl toorjuustu. Suru auk kinni. Määri kana õliga ning suru mõlemalt poolt riivsaia sisse. Tõsta fileed ahjuplaadile/-vormi, lisa juurde ka teised 4 küüslauguküünt(tervelt, koorimata), nirista peale veid õli ja küpseta 200 kraadises ahjus 20-25 minutit.

Mina segasin siis pasta kastmega ning kõrvale serveerisin kana.




allikas: Jamie Kokakool ja Oma Maitse august 2011

Kiivitort

Järjekordne katsetus augustikuu Oma Maitsest. Retsept küll pärit Vilma reklaamilt, kuid kook tundus ahvatlev ja pealegi lihtne valmistada. Maitsev oli ka. Minu jaoks äkki põhi oli veidi paks(kasutasin 24cm vormi), kuid ega otseselt ei häirinud ka.



Vaja:
1 pakk Vilma küpsisepulbrit(piimashokolaadipisaratega)
100g maitsestamata jogurtit
50ml õli
500g toorjuustu
120g suhkrut
2 muna
1/4tl soola
2spl Ekströmsi vaniljekastme pulbrit
8-10 kiivit

Lisa küpsisepulbrile jogurt ja õli ning sega ühtlaseks taignaks. Suru lahtikäiva vormi põhja ja ääretele. Sega täidiseained ja vala see põhjale. Küpseta 160 kraadi juures 40-45 minutit. Lase koogil ahjus jahtuda, peale mida aseta see mõneks tunniks külmikusse. Enne serveerimist kaunista kiividega.

allikas: Oma Maitse august 2011, Vilma reklaam just enne ajakirja lõppu

reede, 5. august 2011

Pikkpoiss paprikasalsaga

Verivärsket augustikuu Oma Maitset sirvides ei jäägi nagu muud üle kui otsast alata ja alles siis lõpetada, kui kõik retseptid tehtud. Kõik tundus lihtsalt nii ahvatlev.
Esimese asjana sai siis täna kätte võetud pikkpoisi tegemine koos salsaga(ajakirja 44-45 lk). Kui hästi mõelda, siis tegini pikka poissi esimest korda vist isegi, kuigi see äärmiselt lihtne ja toitev.



Vaja:
Pikkpoiss:
500g seahakkliha
500g veisehakkaliha
(mina kasutasin osavalt Kodust hakkliha, mis koosnebki 50/50 samadest lihadest)
1 hakitud sibul
2 muna
50g riivsaia
peotäis värsket punet(või 1 tl kuivatatud)
peotäis tüümianilehti(või 1 tl kuivatatud)
2 rosmariinioksa(panin ka u 1 tl kuivatatatud)
1 küüslauguküüs
2sl oliiviõli
1tl soola
0,5tl pipart

Salsa:
2 punast paprikat
2 kollast paprikat
(tegelikult ju värvusel vahet pole, ning mina kasutasin kollast ja oranzi:))
1 viilutatud küüslauguküüs
0,5tl tshillihelbeid(kasutasin 1 kuivatatud tshillikaun)
300g küpseid tomateid
2tl palsamiäädikat
1tl suhkrut
peotäis basiilikulehti
soola,pipart

Tükelda seda vajavad pikkpoisi ained ning sega kõik omavahel kokku. Määri keeksi või leivavorm seest õliga ning aseta tekkinud mass sinna. Vormi kätega ümaramaks, nirista peale veidi õli.

Salsa:
Sega ahjupannil(vormis) küüslauk, paksudeks viiludeks lõigatud paprika, 2sl õli ja purustatud tshilli. Sega kõik omavahel läbi.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Tõsta paprikasegu ja pikkpoiss üheaegselt ahju, liha ülemisele restile. Küpseta 30 minutit. Kui aeg on möödunud lisa paprikasegule tükeldatud tomatid, äädikas ja suhkur ning pane tagasi ahju. Edasi lase küpseda 40 minutit.
Vala pikkpoisi vormi tekkinud vedelik ära(või hoia alles mõne kastmepõhja jaoks) ning jahuta. Suru tomatid ja paprikad kahvliga peenemaks, maitsesta soola-pipraga ja basiilikuga.

Edasi naudi kooslust näiteks värske kartuli kõrvale.

allikas: Oma Maitse august 2011

Kommitegu

Paar korda aastas juhtun ikka ise komme tegema. Üldjuhul jõulud ja siis millalgi muul ajal ka. Seekord siis sai külakostiks Soome viidud. Hästi lihtne valmistada ja pealegi maitsvad ka. Külakosti saajad igatahes imestasid ja kiitsid. Ise olen selle retsepti järgi korduvalt ja korduvalt teinud ja alt pole kunagi läinud.



Vaja(u 50 tk):
350g Domino küpsiseid (2 väikest karpi)
175g toorjuustu
umbes 200g tumedat šokolaadi
kaunistuseks pähklipuru(või midgai endale meelepärast)

Purusta küpsised (nt köögikombainis) peeneks puruks. Lisa toorjuust ning sega (või lase köögikombainil töötada) nii kaua, et segu oleks kreemjas. Tõsta segu külmkappi tahenema. Vormi segust kuulid ning aseta need mõneks ajaks külmikusse tagasi. Sulata šokolaad vesivanni kohal ning kasta iga trühvel šokolaadi sisse, siis tõsta tahenema nt fooliumiga kaetud kandikule või lõikelauale. Pudista peale pähklipuru. Tõsta külma tahenema. Mina juba kuulide vormimisel ja tahenemisel kasutan fooliumiga kaetud lõikelauda/kandikut, siis endal lihtsam nad sinna ka peale shokolaadikihi saamist tagasi asetada.




allikas: http://bounteous-bites-est.blogspot.com/2008/02/domino-kpsistest-okolaaditrhvlid.html

Broilerifilee ürdi-küüslaugumarinaadis

Üks järjekordne marinaad kanale. Lihtne teha ja üldjuhul ikka ürte kodus leidub, nii et ka kiirelt saab valmis.



Vaja:
6 broilerifileed

Marinaad:
1dl oliiviõli
2dl värsektl hakitud ürte(punet, tüümiani, basiilikut, lehtpeterselli, rosmariini)
6 küüslauguküünt
1 sidruni riivitud koor
soola, pipart

Tükelda filee suupärasteks tükkideks. Sega marinaadiained.
Vala marinaad lihale(vaata et kõik tükid saaks oma osa) ja lase 2 tundi kuni üleöö maitsestuda. Edasi küpseta liha omale sobival võimalusel. Kui kasutad marinaadi tegemisel kuivatatud ürte, siis ole kogusega veidi ettevaatlikum.

allikas: 100 linnuliharooga