teisipäev, 31. mai 2011

Edinburgh 19-23.05.2011


Kui täpne olla siis lõppes tegelikult reis alles 25.mai, kui peale kahepäevast halba ilma, tuhka ja mitut tühistatud lendu lõpuks kodumaale naasin.
Aga algusest siis.

19.mai - peale kiiret tööpäeva sai veel kiirelt koju lipatud ja kohver lõplikut pakitud ning teele me asusimegi. Otselend Tallinn-Edinburgh ning hilisõhtul kohalik aeg(kes ei tea siis Ühendkuningriikidega meil vahe 2 tundi) olimegi kohal. Kiire check in hotelli ja tuttu vajusimegi.

20.mai - esimene päev linnas ja selle ümbruses. Selle peab kohe ära mainima et suurt suvesooja me seal ei kohanud. Samal ajal kui Eestis esimesi rannailmu peeti, lõdisisme meie seal vihma, tuule ja kohati kõleda ilma käes, aga noh mis Shotimaalt ikka siis oodata. Tegelikult jõudsime arusaamisele et kaasas peab olema kõik - plätu,päikseprill, vihmavari ja kasukas, sest ilm muutub ikka jubeda kiirusega. Aga ilm ilmaks. Esmalt võtsime suuna Rosslyn'i kabeli poole, mis on siis tuntud koht Da Vinci koodi austajatele. Kuigi pean kõiki kurvastama, sest päriselus oli see ikka tunduvalt väiksem, kui filmist meelde jäänud. Kabelile ja selle ümbrusele tiir peale tehtud sai jalga puhatud kohalikus pubis, peale mida Edinburgh'i suuna tagasi võtsime. Naljakas on ikka nende kahekorrusteliste bussidega sõita. Linna jõudes vaatasime üle Edinburghi kindluse, väikse Bobby ning ronisime Scott Monumendi otsa, kust avanes kaunis vaade kogu linnale. Caltoni mäele seekord minema ei hakanud, see sai ka monumendi otsast mingil määral nähtud. Kuninganna residentsi sai kahjuks vaid väljaspoolt vaadata, kuna keegi tähis persoon peatus seal ja seeõttu oli see külastajatele suletud. Kogu kesklinn oli tegelikult hästi hoomatav ning juba esimeseks õhtuks oli läbi jalutatud nii Princes street kui ka Royal mile, rääkimata vähemtähtsatest tänavatest. Õhtul eine kohalikus pubis ning järgmise shoppamise päeva iluuni võis alata.





21.mai - päev kuulus eranditult shoppamisele. Kuna linnas oli palju kaubamärke, mida meil pole, siis oli täitsa huvitav kaubaga tutvuda. Kuigi saak jäi vähemalt minul tagasihoidlikuks, kuna enamus suvekaupa oli ikka täiega nö "kaltsuturg" ja mitte miski ei ahvatlenud. Vähemalt raha jäi alles. Paljud kaubamärgid on sellised, millele Eestis olen saanud küüned taha kohalikes kaltsukates, kuid seal samade firmade poodides käies, tekkis küll küsimus, et mis siin müüakse.




22.mai - terve pikk päev ekskurseerimist Loch Nessi. Sellest koletisest on kindlasti kõik kuulnud, vat jah, samasse kohta sõitsimegi kus ta elab. Isiklikult tuttavaks ei saanud kuid giidi huvitav jutt terve sinna kestva tee vältel kõigest, mis puudutab Shotimaad ja selle ajalugu ning maalilised peatused väikelinnades jätsid hinge küll tahtmise sinna uuesti tagasi minna.






23.mai - pool päeva veel vaba ega linnas(kes tegi viimaseid oste, kes niisama jalutas) ja siis lennujaam, et uuesti kodumaale naasta. Ilm oli sellel päeval ikka tõeline koer, sest nii kohutavat tuult ja sellega kaasnevat vihma pole ikka tükk aega näinud, kui üldse oma elus. Aga nagu mõned juba teavad siis sellega meie seiklused osadele alles algasid. Nimelt kukkus lennujaamas väravate juures kas katus sisse või purunes aken, igatahes üks osa lennujaamast tehti tühjaks. Otseloomulikult oli seal ka meie värav. Kuna ilm oli ikka saatanast, siis hakkas tulema järjest teateid tabloodele - cancel, cancel, cancel. Mõned lennud ikka väljusid ka vahepeal, kuid peale 2 tundi ootamist ajast mil meie lend pidi väljuma tuli kardetud teade Cancel. Mis siis ikka, kohvrid saime tagasi ja siis hakkas kõva orgunn, mis edasi. Kuna samal õhtul läks ka veel lend Helsingi, mille väljumises polnud keegi loomulikult kindel, siis proovisime sinna pileteid hankida. Poolte nimed said kenasti süsteemi ja siis läks asi lukku ja enam pileteid väljastada ei olnud võimalik. Täiega ulme ikka, kuigi vabu kohti oli. Ja nii oligi, 7 õnnelikku inimest läksid uuele katsele ja seekord õnnestus. Ööseks olid nad Helsingis ja varahommik esimese laevaga Tallinnas. Ülejäänud 8, kes maha jäid läksid õnnega leitud(kuna samal ajal oli linnas maraton, siis hotellid olid enamuses väljamüüdud+halb ilm lennuliikluses) hotelli, et hommikul taas uut seiklust alata.

24.mai - hommikul oli kohe meil juba teade et variant koju saada oleks sõita rongiga Londoni ja sealt õhtuse lennuga Helsingi ning Tallinn. Kuid üks seltskonnaliige oli saanud teada, et ka samal hommikul peaks minema lend Edinburgh-Stockholm, et prooviks ikka seda ka. Nii me siis end lennujaama vedasime ja asi algas täitsa hästi. Tehti kõik check in, kuid selle erinevusega et meid viiakse bussiga NewCastle'sse, kust siis tegelikult lennuk tõuseb. Kõik tundus juba liiga hea et tõsi olla, ja siis see pauk saabus. Ootasime ja ootasime busse, mida pole on bussid ja taaskord peale ca 2 tunnist ootamist tuli teade Cancel, seekord siis tuha tõttu. Juhheii, mis muud. Peale seda võtsime otsuse vastu, et muu ei aita, siit tuleb vähemalt minema saada ja rongiga me Londoni sõitsimegi. Sõidu ajal orgunnis üks seltskonnaliige ja Eesti poolel sekretär, kellel õnnestus olla nende 7 õnneliku hulgas, kes koju pääsesid, meile ülejäänutele versioone tagasipääsemiseks. 4 vaprat proovisid sama õhtu London-Stockholm lendu ja järgmise päeva varahommik edasi Eesti, mis etteruttavalt öelduna ka õnnestust. 4 viimast hinge (ka mina) läksime siis taaskord ööd veetma hotelli ja varahommik meie katse London-Helsingi-Tallinn, mis õnnestus!

25.mai - London-Helsingi-Tallinn ja pealelõunat me kodumaa pinda taaskord puudutasime. Seiklus missugune.

Mõni kindlasti mõtleb, et lahe saite ju pikemalt olla, kuid see teadmatus ja ebakindlus, et mis täna ja kas saame minema oli ikka masendav ja väsitav. Kuid kõik läks ikkagi lõpuks hästi.

Rabarberimuffinid

Kuna nami-nami "Maailma parimad rabarberimuffinid" on saanud paljudes blogides kajastust, siis mõtlesin et proovin need kurikuulsad siis ka ise ära. Tulemus tõesti mahlane ja maitsev. Ja valmistamine imelihtne.




Koostis:
2 muna
1,5dl suhkrut
2,5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
2tl vanillisuhkrut
1tl jahvatatud kaneeli
150g paksemat hapukoort
50g sulatatud võid
300g tükeldatud rabarbrit


Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel.
Sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, jahtunud sulavõi ja kuivained. Viimasena lisa rabarbritükid. Jaota tainas paberist muffinivormidesse, pannes vormid ääreni täis. Küpseta 225kraadises ahjus umbes 15 minutit. Kuna ahjud on väga erinevad, siis tuleb lihtsalt jälgida oma ahju eripärasid. Peaasi et muffinid ikka küpsed oleks.

kolmapäev, 18. mai 2011

Kreemjas pasta Gorgonzolaga

See retsept on pärit Hea Toit blogist, mis on üks paljudest, millel silma peal hoian. Ja nii kui selle seal avastasin, poodi ka ruttasin, sest see oli nii isuäratav. Ning Gorgonzolaga on mul enne olnud meeldivad maitseelamused.



Vaja läheb:

350g kanafileed
150g Gorgonzola (Dolce) juustu
50ml kuiva valget veini
150ml rõõsk koor
3spl hakitud murulauku
meresoola ja värskeltjahvatatud musta pipart
400g tagliatellesid

Prae kanatükke kuni need on küpsed ja pealt kuldsed.
Lisa tükeldatud Gorgonzola Dolce juust ja kuumuta segades kuni juust on sulanud. Lisa vein ja rõõsk koor ning kuumuta pidevalt segades umbes minut. Lisa murulauk, sool ja must pipar ning tõsta kõrvale. Samal ajal keeda pasta al dente. Kurna ja pane tagasi keedunõusse. Lisa kaste ja lase kergelt segades pastaga seguneda. Serveeri kohe.
Tulemus oli minu jaoks meeldivalt kreemine ja ülimaitsev õhtusöök.

Lahtine tomatipirukas

Üks pirukas mida olen teinud juba aastaid ja no ei saa küllalt. Sobib nii õhtusöögiks või toekaks lõunaks. Kõrvale võib serveerida nt rohelist salatit.



Põhi:
3dl jahu
150g võid
0,5tl soola
2sl vett

Täidis:
3 suurt tomatit
0,5dl rohelist sibulat
2dl riivjuustu
2muna
2sl jahu
2dl piima
1/2tl soola
1/4tl pipart
1/4tl jahvatatud muskaatpähklit
hakitud punet

Haki või ja jahu purutaoliseks massiks, lisa sool ja vesi ning sõtku ühtlaseks tainaks. Pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Tükelda tomatid ning sega hakitud rohelise sibula ja riivjuustuga. Klopi munad kausis lahti ning lisa jahu ja piim. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga ning sega juurde hakitud pune. Ühenda munasegu ja tomatid.
Suru tainas 24cm läbimõõduga võiga määritud pirukavormi põhja ja äärtele. Vala täidis põhjale. Küpseta 190 kraadises ahjus 45 minutit. Enne serveerimist lase pisut jahtuda.

Üks nipp, mida mina kasutan jahu ja või purutaoliseks hakkimise asmele(jube tüüti on see) - sulatan või ja segan kohe kuivainete hulka. Siis on ka kindel et moodustub taigna sugune moodustis. Siin oleva vee kogusega ei ole ma seda pirukapõhja kunagi valmis saanud.

allikas: Tomatiraamat

esmaspäev, 16. mai 2011

Vaarikatarretisega juustukook

Millest tegelikkuses sai hoopistükkis kiristarretisega juustukook. Järjekordne üllitis isa sünnipäevalauale, seda siis eilsetele külalistele. Aga miks siis vaarikatest said kirsid? Kuna külmutatud vaarikaid maal kaubandusvõrgus saada polnud, siis sooritasin ostu reedel linnas, päev osta sügavkülmas neid hoidnud, kuid maale jõudes olid nad otseloomulikult üles sulanud ja vaarikatest oli saanud konkreetselt puder, mida lihtsalt ei saanud enam kasutada. Kardan et need olid ka enne poeletile jõudmist juba ülessulamist ja muljumist tunda saanud. Kuna koogile läks katteks nagunii kirsimahlast tarretis, siis sobisid ka kirsid kaunistuseks.



Põhi:
150g Digestive küpsised
75g sulatatud võid
0,5tl kaneeli

Täidis:
250g toorjuustu
1,5dl hapukoort
1sl sidrunimahla
2tl riivitud sidrunikoort
1tl vanillsuhkrut
1dl suhkrut
2 muna

Tarretis:
350g värskeid või külmutatud vaarikaid (mina siis kasutasin külmutatud kirsse)
3tl zelatiini
3dl kirsimahla

Purusta küpsised, sega kaneeli ning sulavõiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 24cm lahtikäiva koogivormi põhja ning pane täidise valmistamise ajaks külma.
Vahusta munakollased poole suhkrukogusega helekollaseks vahuks. Munavalged vahusta näpuotsatäie soolaga heledaks tihkeks vahuks. Vahusta omavahel toorjuust ja hapukoor, ülejäänud osa suhkrust, vanillsuhkur, sidrunimahl ja sidrunikoor. Vahusta hulka munakollasevaht ja seejärel sega ettevaatlikult juurde ka munavalgevaht.
Vala täidis vormi ning küpseta 150kraadi juures 1 tund 25 minutit või kuni kook tundub küps. Lase vormis täielikult jahtuda.
Lase zelatiinil 5 minutit 5sl kirsimahlas paisuda. Lisa ülejäänud mahl ja sulata zelatiin nõrgal kuumusel (ära keema lase). Jahuta vedelik pisut maha.
Laota marjad koogile ja vala ettevaatlikult jahutunud tarretisesegu marjadele. Hoia vähemalt 4 tundi külmikus.



Kui mulle alguses tundus et kogu asi läks untsu - toorjuustuosa vajus jubedalt kokku jahtudes(kuigi originaalis oli ka pildil see suhteliselt madal) ja sai natuke äkki liiga pruun pealt, siis kokkuvõttes oli tulemus siiski super. Mõnusa tekstuuriga ja maitsega kook.

allikas: Juustukoogid