esmaspäev, 16. mai 2011

Vaarikatarretisega juustukook

Millest tegelikkuses sai hoopistükkis kiristarretisega juustukook. Järjekordne üllitis isa sünnipäevalauale, seda siis eilsetele külalistele. Aga miks siis vaarikatest said kirsid? Kuna külmutatud vaarikaid maal kaubandusvõrgus saada polnud, siis sooritasin ostu reedel linnas, päev osta sügavkülmas neid hoidnud, kuid maale jõudes olid nad otseloomulikult üles sulanud ja vaarikatest oli saanud konkreetselt puder, mida lihtsalt ei saanud enam kasutada. Kardan et need olid ka enne poeletile jõudmist juba ülessulamist ja muljumist tunda saanud. Kuna koogile läks katteks nagunii kirsimahlast tarretis, siis sobisid ka kirsid kaunistuseks.



Põhi:
150g Digestive küpsised
75g sulatatud võid
0,5tl kaneeli

Täidis:
250g toorjuustu
1,5dl hapukoort
1sl sidrunimahla
2tl riivitud sidrunikoort
1tl vanillsuhkrut
1dl suhkrut
2 muna

Tarretis:
350g värskeid või külmutatud vaarikaid (mina siis kasutasin külmutatud kirsse)
3tl zelatiini
3dl kirsimahla

Purusta küpsised, sega kaneeli ning sulavõiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 24cm lahtikäiva koogivormi põhja ning pane täidise valmistamise ajaks külma.
Vahusta munakollased poole suhkrukogusega helekollaseks vahuks. Munavalged vahusta näpuotsatäie soolaga heledaks tihkeks vahuks. Vahusta omavahel toorjuust ja hapukoor, ülejäänud osa suhkrust, vanillsuhkur, sidrunimahl ja sidrunikoor. Vahusta hulka munakollasevaht ja seejärel sega ettevaatlikult juurde ka munavalgevaht.
Vala täidis vormi ning küpseta 150kraadi juures 1 tund 25 minutit või kuni kook tundub küps. Lase vormis täielikult jahtuda.
Lase zelatiinil 5 minutit 5sl kirsimahlas paisuda. Lisa ülejäänud mahl ja sulata zelatiin nõrgal kuumusel (ära keema lase). Jahuta vedelik pisut maha.
Laota marjad koogile ja vala ettevaatlikult jahutunud tarretisesegu marjadele. Hoia vähemalt 4 tundi külmikus.



Kui mulle alguses tundus et kogu asi läks untsu - toorjuustuosa vajus jubedalt kokku jahtudes(kuigi originaalis oli ka pildil see suhteliselt madal) ja sai natuke äkki liiga pruun pealt, siis kokkuvõttes oli tulemus siiski super. Mõnusa tekstuuriga ja maitsega kook.

allikas: Juustukoogid

1 kommentaar:

Maris ütles ...

Meeletu kokkamine sul olnud, looks delish!