kolmapäev, 22. juuni 2011

Cannellonid hakklihaga


Enne suurt jaani ei tahagi väga grilli kuumaks ajada ja rasket liha vitsutada, seega sai eile hoopis täidetud cannellonid ette võetud. Mis ei ole ka nüüd just kõige kergem toit, kuid minu meelest etem ikka kui rasvast nõretav käntsakas. Retseptiks võtsin selle naine24.ee keskkonnas üleval olnud soovituse.


Vaja:
14 cannelloni't

450g hakkliha
1spl pestot
1sibul
sool
pipar

2 küüslauguküünt
350g tomatipastat
200g vahukoort
toiduõli
suhkur
sool
must pipar

150g riivjuustu


Puhasta küüslauk ja haki peeneks, prae kergelt õlis ning vala juurde tomatipasta. Lase pidevalt segades keema tõusta, lisa vahukoor ja maitsesta.

Koori sibul ja haki kuubikuteks. Sega sibul hakkliha ja pestoga, maitsesta soola ja pipraga. Pruunista.

Täida keetmata cannelloni'd hakklihamassiga. Lao cannelloni'd võitatud vormi ja vala peale kaste.

Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 30 minutit, seejärel puista peale 2/3 riivjuustust ja küpseta veel 15 minutit. Ahjust välja võttes puista peale ülejäänud juust ja serveeri.

Kõrvale tegin vägagi klassikaks muutunud tomati-hapukoore salati, mis sobib eile alanud suvesse väga hästi.
Toit sai maitsev ja esimest korda sai ka õhtusöögiga sisse õnnistatud meie kordatehtud talveaed-veranda.

pühapäev, 19. juuni 2011

Rabarberi-pisarakook

Kuna eile tehtud kook oli otsas minutitega, siis otseloomulikult oli vaja suvisele kanapajale kõrvale ka magusaamps valmistada. Sai sirvitud veidi "Rabarberikoogid ja magustoidud" raamatut ning sealt ta vastu vaatas. Kõik põhiained on eeldatavasti kodus olemas ning viimased rabarberivarred sai ka peenrast üles tõmmatud.




Tainas:
200g võid
5dl jahu
1dl suhkrut
näpuotsatäis soola

Rabarberikate:
400g rabarberit
3sl suhkrut
1sl kaneeli

Munavalgekate:
3 munavalget
1,5dl suhkrut

Taigna jaoks sega kuivained ning lisa sulatatud või (taaskord oli vaja näppida või ja jahu puruks, kuid nagu olen ennegi kirjutanud siis või läheb alati sulatusse ja tainas saab kenaks palliks hetkega). Pane tainapall kilesse ja ca tunniks külmkappi.
Tükelda rabarber ning sega suhkru ja kaneeliga. Rabarberit võib tegelikult alati panna tunde järgi ja seekord lisasin mina ka neid ikka pea 2x rohkem kui retseptis antud, nii et ikka oleks.
Originaalretseptis oli antud kook plaadikoogina (rulli tainas õhukeseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile), kuid mina surusin taigna küpsetuspaberiga voodertatud lahtikäiva vormi põhja ja külgedele(külgedele paberit ei pannud, vaid võiga määrisin). Laota peale rabarberikate ning küpseta 200 kraadises ahjus 25 minutit. Kuni kook küpseb valmista munavalgevaht-vahusta munavalged suhkruga kõvaks, läikivaks vahuks. Peale 25 minuti möödumist määri koogile munavalgevaht ja aseta tagasi ahju ca 10 minutiks, kuni katte helekollase värvuse saavutamiseni. Seal soovitan ahjul silma peal hoida, kuna see kate saavutab selle päris kiiresti.

Üldse kõiki küpsetusaegu peaks vaatama teatud ettevaatusega, kuna ahjud on erinevad ja kui kümne küünega ajast kinni hoida, siis võib ka kõrbenud käki eest leida. Kui on ikka näha et asi on valmis, siis varem ahjust välja. Aga eks see nö tunnetus tekib ajaga:). Mina olen ajad kirja pannud alati originaalretseptist lähtudes.

Suvine kanapada

See oli tegelikult juba mais, kui Shotis käies jäi silma juunikuine BBC Good Food'i esikaanel olev suvine kanaroog, mille järel ka ajakiri kohe soetatud sai. Nüüd peale väikest kodumaiste värskete proviantide varumist saigi enda isule järgi antud ja pühapäeva pärastlõunaks maitsev roog valmistatud.




Vaja(4le):
8 kanakinstu (seda tuleks siiski vaadata kintsu suurusest, kui suuremad siis vabalt ka 1 tk/in)
jahu
õli
8 peekoniviilu
400ml puljongit (mina kasutasin kanapuljongit ning kogust ka timmisin vastavalt vajadusele, st kulus rohkem)
500g värsket kartulit
200g sulatatud juustu (nt Merevaik)
200g põldube(kaunast välja võetud) - kuna mina kuskilt neid veel ei leidnud, siis asendasin külmutatud hernestega
200g magusat maisi(külmutatud, purgi või värsket)
200g kirsstomateid

Vala natuke jahu taldrikule ja aseta sinna ühekaupa kanakintsud, nii et need oleks parajalt jahused, maitsesta soola-pipraga. Vala pannile õli ning prae kintsud parajalt pruuniks(kui vaja siis mitme jao kaupa). Kui kanad on valmis, aseta kõrvale mõneks ajaks. Prae pannil peekon(mina lõikasin suupärasteks tükkideks) krõbedaks. Ühenda(kuna minul paraja suuruse ja sügavusega panni polnud, kus kogu toit valmistada, siis edasi töötasin juba ahjuvormis, mida võib ka pliidil kasutada) kana ja peekon ning vala peale puljong, nii et kana selle sees oleks. Lase haududa ca 30 minutit. Peale 10 minutit lisa kartul ning lase podiseda kuni kana ja kartul on valmis. Valmidust kontrolli kindlasti ja kui vaja siis lase olla kauem. Mina panin kartuli hiljem ja kogu haudumise protsess võttis vast 40 min kokku. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Kui kana ja kartul on valmis, siis lisa toorjuust ja ülejäänud ained(tomat, mais, hernes). Pane kaan peale ja lase u 5-10 min podiseda. Kontrolli erinevate koostisainete valmidust. Kui kõik on hästi ja juust sulanud siis lase natuke jahtuda ja asu sööma.
Minul kõik sööjad kiitsid ja teinekord teeks sama asja ka ilma kanata ja sööks nö leent koos juurviljadega supina. Kõik maitsed olid mõnusalt värsked ning kana nii mõnusalt pehme, et liha tuli kergelt lahti ja väga palju polnud vaja pusserdada sellega.

Rabarberi-maasikapirukas


Kuna rabarberit veel jagub ning kodumaised maasikad pressivad peale, siis saigi eile tehtud mõlemast koosnevat pirukat. Retsept "Elis köögis" blogist.
Mina otsustasin vastupidiselt originaalretseptile proovida siis suurt pirukat ja loodan et maitse selle all ei kannatanud. See oli parajalt magus, parajalt hapu ning meeldivalt apelsinine.



Põhi:
3,5dl jahu
110g võid
3spl suhkrut
0,5tl soola
0,5tl kaneeli
5spl külma vett

Täidis:
200g rabarberit
200g maasikaid
1 apelsini riivitud koor
3-4spl suhkrut
2spl tärklist

Peale:
kaneelisuhkrut

Valmista põhi. Sega kuivained omavahel ning lisa sulatatud või ja vesi ning töötle tainas ühtlaseks. Pane tainapall kilesse ning tõsta umbes 45 minutiks külmkappi.

Haki rabarber ja maasikad ning tõsta kaussi. Lisa suhkur, tärklis, apelsini riivitud koor ning sega kõik üheskoos õrnalt läbi.

Suru tainas võitatud pirukavormi põhja ja ääretele. Pane peale täidis ning raputa üle kaneelisuhkruga.

Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit või kuni pirukaservad on kuldpruuniks küpsenud.

esmaspäev, 13. juuni 2011

Pähkli-maasikakook



Kui juunikuu Oma Maitse ilmus, vesistasid kindlasti paljud kohe esikaane pildi tõttu suud. Ega minustki mööda läinud. Möödunud nädalavahetusel võtsin koogiteo ette ja tulemuseks ülimatsev-siidine maasikamaitseline see välja tuligi. Täpselt nagu ette kujutasin.

Põhi:
140g jahu
50g jahvatatud metspähkleid (kuna ma jahvatatud poest ei leidnud, siis pähklid kaussi ja puidust pudrunuiaga ajasin asja korda. Ülipeeneks ei tampinud, aga väga suured tükid ka ei jäänud)
100g võid
50g suhkrut
1 munakollane
1-2spl külma vett

Täidis:
250g mascarponet
2sl tuhksuhkrut
150ml 35% koort
450g maasikaid (neid panin küll mõnuga ja kaalumata)

Kaste&Kate:
140g pehmeid iiriseid
6spl piima
röstitud metspähkleid (ei hakanud röstima, vaid purustasin pähkleid ja raputasin niisama peale)

Valmista jahust, jahvatatud metspähklitest ja võist purulaadne tainas. Lisa suhkur ning pärast segamist ka muna ja vesi. Kuna mina olen teadatuntud laiskvorst või ja jahu näppimisel ning köögikombaini selletõttu määrida, no ma ei tea. Siis lasingi käiku oma tavalise lähenemise - segasin kuivained omavahel, seejärel lisasin sulatatud või, vee ja munakollase. Maitse oli ikka väga hea.
Kui tainas valmis, siis suru see vooderatud ja võitatud 24cm lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Aseta 15 minutiks külma. Soojenda ahi 190 kraadini. Tõsta tainale küpsetuspaber ja aseta peale raskuseks ube/herneid/mõni väiksem vorm(ise kasutan tihti brülee vormi) ning küpseta tainast 15 minutit. Eemalda raskus ja paber ning küpseta veel 5-7 minutit.
Pane iirised ja piim potti ning mõõdukal kuumusel keetes ja pidevalt segades valmista ühtlane kaste. Jahuta.
Vahusta mascarpone tuhksuhkruga, lisa keregelt vahustatud koor. Sega pooled tükeldatud maasikad kreemi hulka. Kui põhi on jahtunud, eemalda see vormist ning aseta sinna peale 2/3 iirisekastmest, siis mascarpone kreem. Kaunistuseks pane kõige peale mõned tükeldatud maasikad, nirista iirisekastet ning purustatud pähkleid.