esmaspäev, 13. juuni 2011

Pähkli-maasikakook



Kui juunikuu Oma Maitse ilmus, vesistasid kindlasti paljud kohe esikaane pildi tõttu suud. Ega minustki mööda läinud. Möödunud nädalavahetusel võtsin koogiteo ette ja tulemuseks ülimatsev-siidine maasikamaitseline see välja tuligi. Täpselt nagu ette kujutasin.

Põhi:
140g jahu
50g jahvatatud metspähkleid (kuna ma jahvatatud poest ei leidnud, siis pähklid kaussi ja puidust pudrunuiaga ajasin asja korda. Ülipeeneks ei tampinud, aga väga suured tükid ka ei jäänud)
100g võid
50g suhkrut
1 munakollane
1-2spl külma vett

Täidis:
250g mascarponet
2sl tuhksuhkrut
150ml 35% koort
450g maasikaid (neid panin küll mõnuga ja kaalumata)

Kaste&Kate:
140g pehmeid iiriseid
6spl piima
röstitud metspähkleid (ei hakanud röstima, vaid purustasin pähkleid ja raputasin niisama peale)

Valmista jahust, jahvatatud metspähklitest ja võist purulaadne tainas. Lisa suhkur ning pärast segamist ka muna ja vesi. Kuna mina olen teadatuntud laiskvorst või ja jahu näppimisel ning köögikombaini selletõttu määrida, no ma ei tea. Siis lasingi käiku oma tavalise lähenemise - segasin kuivained omavahel, seejärel lisasin sulatatud või, vee ja munakollase. Maitse oli ikka väga hea.
Kui tainas valmis, siis suru see vooderatud ja võitatud 24cm lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Aseta 15 minutiks külma. Soojenda ahi 190 kraadini. Tõsta tainale küpsetuspaber ja aseta peale raskuseks ube/herneid/mõni väiksem vorm(ise kasutan tihti brülee vormi) ning küpseta tainast 15 minutit. Eemalda raskus ja paber ning küpseta veel 5-7 minutit.
Pane iirised ja piim potti ning mõõdukal kuumusel keetes ja pidevalt segades valmista ühtlane kaste. Jahuta.
Vahusta mascarpone tuhksuhkruga, lisa keregelt vahustatud koor. Sega pooled tükeldatud maasikad kreemi hulka. Kui põhi on jahtunud, eemalda see vormist ning aseta sinna peale 2/3 iirisekastmest, siis mascarpone kreem. Kaunistuseks pane kõige peale mõned tükeldatud maasikad, nirista iirisekastet ning purustatud pähkleid.


3 kommentaari:

Maris ütles ...

Proovisin muide su 1.juunil kirjutatud rabarbrikoogi retsepti ja väga nämm tuli! Kasutasin tegelikult täiesti tavalist kohupiima ja sellest hoolimata oli asjalik tulemus.

Kati ütles ...

Tubli tüdruk! Eks ikka võib erinevate komponentidega proovida ja midagi hullu ei juhtu.

Hede ütles ...

Tegin ka seda Oma maitse ilusa pildi peale. Tuli väga nämma, eriti järgmisel päeval