pühapäev, 19. juuni 2011

Rabarberi-pisarakook

Kuna eile tehtud kook oli otsas minutitega, siis otseloomulikult oli vaja suvisele kanapajale kõrvale ka magusaamps valmistada. Sai sirvitud veidi "Rabarberikoogid ja magustoidud" raamatut ning sealt ta vastu vaatas. Kõik põhiained on eeldatavasti kodus olemas ning viimased rabarberivarred sai ka peenrast üles tõmmatud.




Tainas:
200g võid
5dl jahu
1dl suhkrut
näpuotsatäis soola

Rabarberikate:
400g rabarberit
3sl suhkrut
1sl kaneeli

Munavalgekate:
3 munavalget
1,5dl suhkrut

Taigna jaoks sega kuivained ning lisa sulatatud või (taaskord oli vaja näppida või ja jahu puruks, kuid nagu olen ennegi kirjutanud siis või läheb alati sulatusse ja tainas saab kenaks palliks hetkega). Pane tainapall kilesse ja ca tunniks külmkappi.
Tükelda rabarber ning sega suhkru ja kaneeliga. Rabarberit võib tegelikult alati panna tunde järgi ja seekord lisasin mina ka neid ikka pea 2x rohkem kui retseptis antud, nii et ikka oleks.
Originaalretseptis oli antud kook plaadikoogina (rulli tainas õhukeseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile), kuid mina surusin taigna küpsetuspaberiga voodertatud lahtikäiva vormi põhja ja külgedele(külgedele paberit ei pannud, vaid võiga määrisin). Laota peale rabarberikate ning küpseta 200 kraadises ahjus 25 minutit. Kuni kook küpseb valmista munavalgevaht-vahusta munavalged suhkruga kõvaks, läikivaks vahuks. Peale 25 minuti möödumist määri koogile munavalgevaht ja aseta tagasi ahju ca 10 minutiks, kuni katte helekollase värvuse saavutamiseni. Seal soovitan ahjul silma peal hoida, kuna see kate saavutab selle päris kiiresti.

Üldse kõiki küpsetusaegu peaks vaatama teatud ettevaatusega, kuna ahjud on erinevad ja kui kümne küünega ajast kinni hoida, siis võib ka kõrbenud käki eest leida. Kui on ikka näha et asi on valmis, siis varem ahjust välja. Aga eks see nö tunnetus tekib ajaga:). Mina olen ajad kirja pannud alati originaalretseptist lähtudes.

Kommentaare ei ole: