pühapäev, 29. november 2015

Nuudliroog seafilee ja köögiviljadega

Olles küll korra Aasias käinud ja tegelikult alles nüüd lähiminevikus alles pipraid ja muud sellist kraami austama hakanud, siis on mulle väikestviisi selle regiooni köök meeldinud ka varem. Mäletan kui esimest korda sinna sattusin, siis oli kõik niii teistmoodi, aga samas maitsev ning eriline. Kuna väljas ulub ka vaid juba külm tuul ja lumigi annab endast üha rohkem märku, siis viimane aeg ka lauale veelgi rohkem ingveri-küüslaugu jm sellise maitsepaletiga asju tuua. Tuuli nuudliroog oli just selleks hea variant, ainult tükelda-ribasata koostisosad ja järjest pannil woki ning mõnus ning maitsev roog ongi valmis ja seda päris kiirelt. Esimest ampsu võttes oli ka tunne,et tõesti olen sattunud kuhugi mujale, soojale maale. Seekord jälgisin päris peenelt ka retseptis olevaid koguseid, aga teinekord paneksin kindlasti rohkem ingverit ja ei kardaks ka tshillilt proovida sinna sisse.



200g õhukesteks ribadeks lõigatud seafileed
200g nuudleid (Thai Choice traditsioonilised)
2spl maapähkliõli
2 hakitud küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp peeneks hakitud ingverit
1 peenikesteks ribadeks lõigatud porgand
200g pruune või valgeid šampinjone, viilutatud
1 roheline õhukesteks ribadeks lõigatud paprika
1 punane õhukesteks ribadeks lõigatud paprika
1dl kanapujongit
peotäis mungoa idusid
rohelist sibulat
soola

Marinaad:
1tl sojakastet
väike suts seesamiõli
valget pipart, näpuotsaga

Sega marinaadiained ning aseta sealiha sinna sisse ja jäta 20 minutiks marineeruma. Valmista munanuudlid vastavalt pakendil olevale juhisele. Kurna ja tõsta kõrvale ootele. Kuumuta vokkpannil pool õlikogusest ja voki sealiha, kuni selle värv on muutnud. Eemadla pannilt ja jäta ootele. Kuumuta pannil ülejäänud õli ja voki küüslauku ning ingverit kuni need muutuvad aromaatseks. Lisa porgand, voki umbes minutijagu, siis lisa seened ja voki uuesti minutijagu. Lisa seejärel paprika, voki veel veidi ning kalla siis juurde ka ootel olnud liha, sool ja puljong ning kuumuta kõik koos läbi. Viimasena sega juurde nuudlid ja idud ning sega kõik läbi. Maitsesta vajadusel veel soolaga.  Puista peale ka rohelist sibulat ja serveeri kohe.
Kõht täis ja meel oli hea ning toas oli hiljemgi veel tunda mõnusat pähklihõngu.

allikas: Isetehtud. Hästitehtud

reede, 27. november 2015

Kilupirukas

Kalakehad on inimtoiduks olnud sajandeid. Seega on välja kujunenud ja kodumajapidamistes tarvitusel hulganisti kilukehade kulinaarseid retsepte ja erinevaid valmistamisviise. Tuntumad neist: külmutamine, soolamine, kuivatamine, praadimine, keetmine, suitsutamine, marineerimine, grillimine ja aurutamine. //Wikipedia//
Kuna meie laual on päris tihti vürtsikilu leivapealsena, siis pirukasse sai seda pandud esimest korda ja pettuda ei tulnud. Mõnus muna-kala-tilli kooslus, kuid  maitselt jäi minu jaoks veidi liigasoolaseks. Kas oli see seotud äkki sellest, et kasutasin konserv vürtsikilusid, mis said enne siis korralikult puhastatud või siis marinaadist, milles need kilud olid aega veetnud. Kokkuvõttes aga oli tulemus väga väga hea, teen teinekordki. Ideaalselt tegelikult sobilik nt Vabariigi Aastapäevaks.


Vaja:
500g pärmi-lehttainast
värsket rohelist sibulat (peotäis või kaks)
3-4 keedumuna
umbes 45 puhastatud vürtsikilu
tilli
2 toorest muna
100-150g vahukoort

Rulli taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ning puista peale hakitud roheline sibul. Seejärel puista laiali hakitud keedetud munad, mille peale omakorda lao puhastatud vürtsikilud. Viimased puista üle omakorda hakitud tilliga. Klopi munad kausis lahti ja sega vahukoorega. Kalla saadud segu kilufileedele.
Küpseta 200kraadises ahjus u 20 minutit või kuni pirukas on kuldpruun.
Et soolasust mahendada serveerisin kõrvale hapukoore külmkastet.

allikas: MinuSahver

kolmapäev, 25. november 2015

Mustikavahukook

Kadripäev - 25. november, eesti rahvakalendri tähtpäev, mis on saanud nime Aleksandria pühaku Katariina mälestuspäeva järgi. Eestlaste jaoks on kadripäev olnud traditsioonirikas, näiteks pügati sel päeval lambaid ning oodati karjaõnne. Tüüpiline kadrirituaal nägi välja järgnev: mandri-Eestis kadripäeval aga mõnel pool ka kadripäevale eelneval hanipäeval ehk kadrilaupäeval mindi maskeerituna laulu ja pillimängu saatel küla peale käima. Uste taga küsiti tervituslaulu saatel luba tuppatulekuks. Luba saadud, usutleti pererahvast, esitati mõistatusi, lauldi, pritsiti vett ja visati vilja. Kui annid kätte saadud, lauldi tänulaulu ja minnes hüvastijätulaulu.

Kadripäeval tähistavad ka paljud nimepäeva, sest Katariinast on tuletatud päris palju nimesid ning nagu juba traditsiooniks saanud, siis kuna meil neid nimesid tööl ka jagub, siis kostitame ka teisi sel päeval. Mina valmistasin sedapuhuku siis ühe maheda mustikakoogi ja oma kätega korjatud mustikad palaval suvepäeval teevad koogi minumeelest veel erilisemaks. Lihtne valmistada ning ahju ka ei vaja.



Vaja:
150g šokolaadiküpsiseid
75g võid

200g külmutatud mustikaid
3 munakollast
1dl tuhksuhkrut
5 zelatiinilehte
300g hapukoort
2dl 35%list koort

Purusta küpsised peeneks puruks ning sulata või. Sega need omavahel kokku ja suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud 20cm lahtikäiva koogivormi põhja.
Sulata mustikad ning püreesta. Vahusta munakollased koos tuhksuhkruga kohevaks heledaks vahuks. Ühenda mustikad munavahuga. Pane zelatiinilehed 5 minutiks külma vette likku, pigista seejärel kuivaks ning sulata kastrulis madalal kuumusel vedelaks. Lase veidi jahtuda ning nirista pidevalt segades mustika-munasegu hulka. Lisa seejärel massile hapukoor ning vahustatud koor. Sega vaikselt läbi. Vala saadud mass põhjale ning aseta külma vähemalt 5ks tunniks.
Serveerimisel kaunista meelepäraselt, nt mustikate vm marjadega.

allikas: Koogikalender 2016

esmaspäev, 23. november 2015

Cheddari-lõhepirukas

Lõhelt mõnus suitsumaitse ning juustult põnev mekk, kuna tegu on veidi intensiivsema maitselise isendiga. Kokku annavad need omapärase ja maheda maitsega piruka, mida lihtne valmistada ning himu tarbida ja tarbida, kuniks kõik on otsas.


Vaja:
100g võid        
½tl soola                        
3 tassi jahu                    
1 munakollane              
1spl vett

Täidis:
250g Cheddar juustu
3,3dl toidukoort
2 muna
pipart
100g lehtspinatit
100g külmsuitsulõhet


Põhja valmistamiseks pane või, sool ja jahu kaussi ning sega ühtlaseks. Lisa munakollane, külm vesi ning sega. Suru saadud tainas 24cm läbimõõduga pirukavormi põhja ning äärtele. Tee kahvliga tainasse augud ning küpseta 200kraadises ahjus 15 minutit. Kuniks põhi eelküpseb valmista ette täidis. Riivi Cheddar juust, sega ühtlaseks massiks koos toidukoore ja munadega, maitsesta värskelt jahvatatud pipraga. Pese ja kuivata spinat. Aseta eelküpsetatud põhjale külmsuitsulõhe tükid ja spinatilehed (jäta mõned lehed kaunistuseks). Vala seejärel põhjale täidis ja küpseta 175 kraadi juures 35 minutit, kuni pirukas saavutab kuldkollase värvuse. Lase enne söömist veidi jahtuda.

allikas: naine24.postimees

laupäev, 21. november 2015

Tulised kanatiivad traditsioonilises Lousiana kastmes

Laupäevaõhtu, väljas sajab lumelaadset ollust, kõle sügis on võtnud maad. Need kanatiivad koos kastmega on just õiged soojendamaks ihu ja meelt. Vürtsikust saab igaüks ise timmida, mida tulisem, seda soojem:).


Vaja:
kana pooltiivad (kogus vastavalt sööjate arvule)
või
Lousiana kaste (Stockmannis täitsa saadaval erinevad versioonid)
sool, pipar,
jahu
õli

Sega kausis/taldrikul jahu, sool, pipar. Sega läbi ning paneeri selles pooltiivad. Aja õli kuumaks ning friti tiivad mõnusalt krõbedaks. Veendu, et ka liha üleni läbi küpseks. Kui frittida ei ole mahti, siis aseta ahjuplaadile ja kuumuta ahjus või prae pannil. Kuniks kana küpseb, valmista kaste. Sulata või ning sega kastmega - idee on selles, et võiga reguleeritakse vürtsikuse astet, seega alusta pigem vähema, kui rohkemaga. Kui oled saavutanud enda jaoks meelepärase vürtsikusastme ja pooltiivad küpsenud, siis variant:
1. kalla kaste valmis pooliitbadele ning naudi
2. kalla kaste eraldi nõusse ning dipi krõbedaid tiibu sinna sisse ja naudi